Over Losse Veter

Colofon

Losseveter is een initiatief van Vivian Ruijters

Hoofdredactie: Dennis Kaspori, Vivian Ruijters

Adverteren
Voor info over adverteren kunt u mailen naar: info@losseveter.nl

Realisatie website: PUNTPIXEL, Rotterdam

Voor vragen en opmerkingen: info@losseveter.nl

Losse Veter magazine 123

www.losseveter.nl is de meest populaire Nederlandse atletiekwebsite, die de voortrekker is in het promoten van de atletiek via video’s. Tevens is Losse Veter voortrekker op het gebied van digitale magazines. Zo verzorgen wij sinds 2011 twee maal per jaar voor het sportmerk ASICS een digitaal magazine. Een kwalitatief hoogstaand interactief product waar diverse mediabureaus alsmede ook andere sportmerken en organisaties hun waardering voor hebben uitgesproken. In 2014 zijn we ook digitale terugblikmagazines voor evenementen gaan aanbieden.

Print: Het Losse Veter magazine
Het nieuwe lopen verdient een nieuw blad. Zesmaal per jaar een hardlooptijdschrift met uitgebreide achtergrondverhalen, fotoreportages, interviews, columns en adviezen op het gebied van training en voeding.

Het blad verschijnt op het moment dat de bladenmarkt in zwaar weer verkeert maar, er is altijd ruimte voor een goed idee, zo weten we inmiddels uit ervaring. Losse Veter is groot geworden door haar onconventionele en vernieuwende aanpak waarmee ook dit blad tot stand is gekomen. ‘Het nieuwe lopen verdient een nieuw blad’, zo stellen oprichters Dennis Kaspori en Vivian Ruijters. Vanuit die visie is het blad tot stand gekomen. Het magazine werkt bovendien aanvullend op de actualiteit van de succesvolle website.

Video’s
Losse Veter probeert sinds voorjaar 2008 atletiek ook vast te leggen op beeld. Het begon met interviewtjes met atleten van 1 minuut. Stap voor stap verder ontwikkelen is ons doel. Uitproberen en experimenteren. En inmiddels kan er geplakt en geknipt worden, voorzien we de filmpjes regelmatig met een muziekje dan wel tekst. Onze video´s zijn vrij divers:
– Wedstrijdverslagen
– De snelle interviews bij wedstrijden
– Portretten van atleten
– Trainingsfilmpjes met beleving en achtergrond
– Sfeer reportages
– Video´s met productinformatie.

LV heeft ruim 5.000 filmpjes op internet staan. We hopen hiermee ons deel bij te dragen aan het vergroten van de atletiekbeleving. Mits niet voor commerciele doeleinden, mag iedereen onze filmpjes embedden en gebruiken. Indien u wel een commerciele partij bent die graag iets wil doen met (één van) onze filmpjes, die u vóóraf toestemming te vragen.

We werken met meerdere accounts, omdat er per week een max zit op het aantal up te loaden MB´s.
Losse Veter heeft nu 3 accounts op Vimeo en 1 op You Tube in gebruik.

Een overzicht:

Vimeo Losse Veter
Vimeo Losse Veter 2
Vimeo Losse Veter 3

You Tube Losse Veter

Achtergrond
Het idee voor deze site ontstond, net als de meeste goed ideeën, tijdens het hardlopen. Daar loop je dan. In uiterste concentratie, met lichte tred en de blik op oneindig weet je dat het vandaag wel eens die dag zou kunnen zijn. Die dag waarop je boven jezelf uitstijgt. Er is geen pijn en alles loopt vanzelf. Behalve die lichte tik tegen je kuit. In eerste instantie kan dat de euforie nauwelijks verstoren maar na een paar keer begint het toch door te dringen. Een losse veter. Weg concentratie, weg flow. Je moet wel stoppen. Je zakt door de knieën en meteen voelt alles stijf en zwaar. Opeens zie je het hardlopen vanuit een heel ander perspectief…

De titel voor de website stond daarmee meteen vast. En wat blijkt… het is meer dan een leuke titel. De losse veter kent een hele geschiedenis van wetenswaardigheden.

Gerard Nijboer

Wist u bijvoorbeeld (nog) dat Gerard Nijboer tijdens de marathon van Athene waar hij Europees Kampioen werd een losse veter had? Voor Bram Wassenaar en Kamiel Maase bleek het een van hun eerste herinneringen aan de marathon te zijn, zo blijkt uit in interview in het AD:

Hun eerste herinnering aan die marathon? Wassenaar: ,,Ik denk dat dat de blote voeten zijn waarop Abebe Bekila in Rome goud won. En de losse veter van Gerard Nijboer, op weg naar het Europees kampioenschap in Athene. Die inhaalrace van Bert van Vlaanderen bij de WK in Stuttgart was natuurlijk ook indrukwekkend. Ik heb er zelf acht gelopen, de snelste in 2.21, maar het is nooit mijn favoriete afstand geweest.’’
Maase noemt ook Nijboers veter. ,,Ik denk niet dat ik die wedstrijd live heb gezien. Ik was in die jaren vooral met tennis bezig, maar Nijboer was natuurlijk wel een grote naam. (Bron: AD)

Bijgeloof
Voor de bijgelovigen onder ons voorspelt het echter niet veel goeds. Althans dat stelt dromenweb.nl:

Een losse veter voorspelt verlies, ruzie en een slechte gezondheid.

1 April
Het blijkt ook een van de oudste 1 april grappen te zijn. Volgens het Meertens Instituut bestaan er verschillende vormen maar een van de belangrijkste is om mensen naar iets te laten kijken wat er niet is. De losse schoenveter is een van de meest toegepaste grappen.

De jeugd van tegenwoordig
Maar voor anderen is een losse veter een serieuze aangelegenheid. Zo wordt op de site Arts in Beweging de vraag gesteld of het geen kwaad dat jongeren vaak hun veter niet strikken.

We kennen het allemaal: ouders die zich druk maken om hun kinderen, in dit geval om het dragen van schoenen met losse veters: “dat kan toch niet goed zijn en moet voetklachten opleveren, vindt u dat ook niet dokter ?” Daar heb je als huisarts vaak geen antwoord op. Wat is de mening van de sportarts over dit onderwerp ? Zijn er bij de sportarts blessures bekend tgv het lopen met losse veters ?

Anders is dat echter bij sportbeoefening. De veters hebben immers een functie om de schacht van de schoen, inclusief het bovendeel, de voet goed te laten omsluiten. Bij de constructie van de schoen is er van uitgegaan dat de veters worden aangespannen. Met losse veters is de schoen minder stabiel en minder strak om de voet heen gevormd. De kans op verzwikkingen van de enkel zal (theoretisch) toenemen. Voor niet-sportief gebruik zullen er weinig klachten ontstaan, maar bij sportbeoefening wel. (Bron: Arts in Beweging)

Aanklagen
Maar de Verenigde Staten spannen, zoals altijd, weer de kroon. Het is daar iemand zelfs gelukt Nike aan te klagen vanwege een losse veter. Althans volgens het weblog van Freek Staps:

En schoenenfabrikant Nike is ook al het bokje. Mevrouw Johnson (of Smith, maar daar wil ik even vanaf zijn) rende door Central Park, struikelde want haar veter was losgeschoten. Je voelt ‘m al aankomen: het Grote Sue-en kon weer beginnen. Nike had er maar voor moeten zorgen dat de veter vast was gebleven. Tien miljoen (dollar, wel te verstaan) was haar deel. En ze leefde nog lang en gelukkig.

We doen er wel eens lacherig over, over schoenveters strikken. Behalve het Verkeersdiploma en het Zwemdiploma kan bijna iedereen zich tegenwoordig beroepen op een Strikdiploma. Maar beheersen we de kunst echt? Sinds er diverse alternatieve strikmethodes zijn, lijkt het soms ook niet zo’n dringende vraag. Toch is het jammer om zomaar voorbij te gaan aan de schoenveter. Al was het maar omdat met enkele betrekkelijk simpele technieken extra voetleed soms is uit te bannen. (Bron: orthopro.nl)

Uiteraard staan we allemaal niet te wachten op een losse veter tijdens die ene wedstrijd dat het allemaal zo lekker loopt. Vandaar dat we jullie onderstaande tips en wetenswaardigheden over het strikken van veters niet willen onthouden.

Wist u bijvoorbeeld dat er 1.961.990.553.600 manieren zijn om uw veters te strikken?

Althans volgens Ian’s Shoelace Site. Dit is echter een pure mathematische oefening. Als we rekening houden met een aantal essentiële randvoorwaarden, bijvoorbeeld dat de veter er voor moet zorgdragen dat de schoen beter om onze voet bijft zitten, dan wordt het aantal mogelijkheden aanzienlijk kleiner. Waarschijnlijk een hele geruststelling voor iedereen die bij het lezen van deze cijfers al bij voorbaat in de knoop raakt als hij of zij zijn veters de volgende keer wil strikken. Toch zal het voor hen nog wel even blijven duizelen. Want de Australische wiskundige Burkard Polster heeft met onderstaande formule uitgerekend dat er dan nog steeds zo’n 43.200 manieren overblijven.

shoelacemaths.gif

Voor wie na het lezen van deze cijfers wel eens toe is aan een beetje verandering kan wederom terecht op Ian’s Shoelace Site. Ian geeft uitgebreide instructies voor onder andere de Stropdas-, Verborgen Knoop-, Zaagtand-, Twistiemethode.

Voor wie eigenlijk alleen geïnteresseerd is in een manier om zijn veters tijdens het hardlopen zodanig te strikken dat deze bijna onmogelijk losraken verwijzen we jullie naar een tip van Michel de Maat. Deze tip staat ook op de site van zijn eigen hardloopzaak Runningp0int in Vlaardingen:

Kruislings veteren is de wijze welke voor hardloopschoenen aan te bevelen wordt. Voor bergschoenen gebruikt men wel eens alternatieven, maar we houden het simpel.

Vaak zit er helemaal bovenop de wreef nog een allerlaatste gaatje welke op de traditionele manier niet gebruikt dient te worden, omdat anders de wreef wordt afgekneld.

Dit gaatje zit er niet voor niets want we kunnen schoen wat beter om de enkel en hiel laten omsluiten door de laatste drie gaatjes aan beide zijden anders te veteren:

  • Veter kruislings tot en met het derde gaatje van boven.
  • Sla het tweede gaatje van boven over en steek de veter van buiten naar binnen, aan dezelfde kant, door het laatste gaatje.
  • Andere kant ook uiteraard.
  • Nu wordt de veter naar de andere zijde door de lus gevoerd.
  • Het tweede gaatje wordt dus totaal niet gebruikt.

vetermethode.jpg

Wanneer nu een normale knoop wordt gelegd kent deze vetermethode twee grote voordelen. De schoen sluit nu beter aan rond de enkel en de hiel en de knoop komt iets lager op de wreef. Het lijkt ons de moeite waard om te proberen want deze methode kent geen nadelen….

En voor wie dit allemaal te moeilijk is of heeft gespijbeld tijdens het examen voor het strikdiploma is er altijd nog het boek ‘Mijn veters zitten los!‘ van Keith Faulkner:

Max is helemaal geen onhandige muis. Met gemak klimt hij in de hoogste boom. Op zn fiets is hij de snelste. Max kan zelfs op z’n handen staan. Maar veters strikken… Veel kinderen hebben hetzelfde probleem als Max. Als ze eerst naar het verhaal luisteren, kunnen ze daarna zelf leren hoe ze hun veters moeten strikken. Met behulp van de duidelijke instructies en de pop-up schoen achter in het boek, kan ieder kind leren hoe dat moet.

schoenen_wasdraad.jpg