Mohammed Ali geeft zich pas laat gewonnen

In de Montferland Run heeft de Nederlandse atleet Mohammed Ali zich goed gemanifesteerd. Hij bleek in staat om lang in de internationale kopgroep mee te kunnen lopen. Pas in de laatste kilometers van de vijftien kilometer lange wegwedstrijd moest hij de buitenlandse topatleten laten gaan. De wedstrijd werd gewonnen door de Keniaan Stephen Kissa in een tijd van 43 minuten en 21 seconden. Hij versloeg in de eindsprint Solomon Berihu uit Ethiopiē. Derde werd de Belg Bashir Abdi, vierde werd diens landgenoot, en Europees marathonkampioen, Koen Naert. Mohammed Ali eindigde als eerste Nederlander op de elfde plaats, op een minuut en 45 seconden van de winnaar.

De 23e editie van de Pfixx Solar Montferland Run werd onder herfstachtige omstandigheden gelopen. Door de harde wind en de regen was het voor veel atleten niet mogelijk om in de buurt van hun beste prestaties te komen. Tijdens de omloop door de heuvels van het Montferland bleef lange tijd een kopgroep van twaalf atleten bij elkaar. De Keniaan Stephen Kissa verrichte veel kopwerk, in zijn kielzog gevolgd door de alert lopende Belgische Europees marathonkampioen Koen Naert en diens landgenoot Bashir Abdi. Ook de beklimming en afdaling van de steilste klim in het parcours, de Peeskesbult, bracht geen verandering in de situatie voorin de wedstrijd.. Pas in de laatste drie kilometers wist Kissa de kopgroep uiteen te drijven en besliste hij in de straten van ‘s-Heerenberg de eindsprint om de overwinning.

Bij de vrouwen stonden twee toploopsters die aan elkaar gewaagd zouden zijn: de wereldkampioene marathon, de voor Bahrein luitkomende Rose Chelimo, en de Keniaanse specialiste op de halve marathon Joan Melly. De kopgroep van de vrouwen bleef lange tijd bij elkaar, en pas in de slotkilometers besliste Joan Melly de wedstrijd in haar voordeel. Ondanks de zware omstandigheden bleef ze met haar eindtijd van 48 minuten en 44 seconden slechts twaalf seconden boven het parcoursrecord. Tweede werd de Ethiopische Bekelech Gudeta, voor de Oegandese Mercyline Chelangat. De Beste Nederlandse werd de oud-Nederlands marathonkampioene Jacely Gruppen.

(persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>