‘Sporters gedupeerd als zomertijd wordt afgeschaft’

Als Nederland ervoor kiest de zomertijd af te schaffen, zijn sporters de dupe omdat ze dan alleen nog in de weekenden buiten kunnen trainen, zegt NOC*NSF aan de vooravond van het terugzetten van de klok. Het verzetten van de klok staat volop in de belangstelling nu de Europese Commissie pleit voor de afschaffing van zomer- en wintertijd en de lidstaten vraagt definitief te kiezen voor een van beide. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Volstrekte onzin ! Trainen doe je hele jaar door en ook in wintertijd (de meest normale tijd!) is het in de zomer licht genoeg en met zomertijd is het in de winter ook gewoon donker in de avond. Bovendien zou ik graag een berekening zien van de energiekosten van veldverlichting. Hoeveel uur extra is er dan nodig ? Waarom kan je niet hardlopen in het donker en wat doen die hardlopers dan sowieso in de winter ?
  Allemaal geroeptoeter van mensen die vervreemd zijn van natuur, onzin uitkramen over jetleg verschijnselen bij het omschakelen (ook al zo’n onzin … er zijn mensen die oprecht denken dat een dag dan een uur langer of korter duurt bij het omschakelen alsof de aarde opeens sneller of langzamer draait). Nee, ik ga er niet eens meer woorden aan vuil maken. Typisch 2018 dom en fake news !

  • is geen onzin je kan gewoon langer in het licht trainen als je niet overdag kan trainen lijkt me prima. En als je veldverlichting uur later aan kan doen (in lente en herfst is dat echt zo) is er natuurlijk minder energieverbruik. Zo helder als wat. HEt zou nog beter zijn wanneer het de gewoonte zou zijn om overdag te sporten of zelfs in de ochtend ipv de avond, maar dat vergt voor Nederland hele cultuuromslag

   • Het is zatetdag 27 oktober, nog zomertijd. Zonsondergang 18:20 dus ook met zomertijd moet veldverluchting al aan. Bij wintertijd zou dat hooguit 2 weken schelen. Kom op, denk er ook aan dat met zomertijd het in december en januari erg laat in de ochtend licht wordt.

    • Dat is waar. in het voorjaar is het weer anders. En voor aantal sportgroepen die meteen einde middag trainen (jeugd en junioren) ofwel begin avond (16.30/18.00) ligt het ook weer anders. Volstrekte onzin is het i.i.g. zeker niet

    • Heb je er ook aan gedacht dat het met wintertijd in de zomer idioot vroeg licht wordt? Al om 3:15 in juni ?! En dat je met wintertijd in de winter vrijwel geen daglicht meer ziet (buiten werk- en reistijd)?

     • Indioot vroeg ? We leven nu eenmaal op deze breedtegraad. Volstrekt normaal. Ga eens naar de Noordkaap 🙂
      Ik zei al: volkomen vervreemd van de natuur. Overigens is het met zomertijd midden in de winter ook donker als je naar werk gaat en als je terugkomt. Tenzij je de kantjes ervan afloopt en van 10:00 tot 16:00 werkt.

  • Volstrekte onzin? Ben ik het volstrekt niet mee eens. Geen zomertijd betekent simpelweg een einde aan veel avondritjes op de fiets en doordeweeks in de avond lekker in het bos kunnen trainen. Met wintertijd moeten we met de loopgroep veel vaker de weg op. Zou ik persoonlijk zeer jammer vinden. Spreek voor je zelf, Marco en maak de legitieme argumenten pro avondsporten niet uit voor onzin.

 • Weia Reinboud

  Het idiootste is eigenlijk dat enorme aantallen mensen hetzelfde dagritme volgen, met ochtendlijke en avondlijke spitsen als gevolg. Er zijn mensen die liever ’s ochtends meer licht hebben in de winter, en er zijn mensen die juist ’s avonds langer licht willen hebben. Die laatsten pleiten voor altijd zomertijd en die anderen voor altijd wintertijd. Tja. Nou en. Typisch argumenten die beperkt geldig zijn.

  Ooit gold in Nederland Amsterdamtijd, in de oorlog is het Berlijntijd geworden. Onze zomertijd is eigenlijk Oekrainetijd. Logischer zou Londentijd zijn, dan komt het hoogste punt van de zon op ongeveer 12 uur te liggen. Die tijd zou voor de Benelux, Frankrijk en Spanje ook logischer zijn. De ligging van de uren koppel je dan aan de zon en alle menselijke dingen zoals werken en sporten en recreëren plooi je daar naar wens omheen. De een vroeger, de ander later.

 • Onzin is het helemaal niet! Ik train normaal na werktijd (na 18 uur) en veelal over onverlichte wegen., In het donker gaat dat dan niet meer. Met wintertijd is het al donker in oktober om 18:20 en en in februari om 18:25 uur. Dan valt er niet fatsoenlijk en veilig meer te lopen. Met zomertijd echter zou ik in deze beide maanden nog kunnen lopen bij daglicht!

  • Het probleem zit hem natuurlijk ook in de vaste tijden in de samenleving. Een vaste werktijd van 9-17 uur is erg ongunstig als dat nou net de enige lichte uren van de dag zijn.

 • Armand geeft terecht aan dat er beter overdag zou kunnen worden gesport (en dat dit een cultuur omslag zou vragen). Het NOCNSF zou daar eens een thema van moeten maken: waarom altijd ’s avonds (en vaak onder etenstijd) trainen ?

  Zo kan mijn dochter of met steek trainen (vooraf eten) of met volle buik en te laat in bed…