Wereldrecordhouder Zersenay Tadese loopt in Montferland Run

Zersenay Tadese, de zesvoudig wereldkampioen én wereldrecordhouder op de halve marathon, hoort thuis in de Pfixx Solar Montferland Run van zondag 2 december. Hij past met zijn imposante palmares in het rijtje van grote kampioenen die in ‘s-Heerenberg veel lof oogstten voor hun prestaties: Haile Gebrselassie, Kenenisa Bekele, Khalid Khannouchi, Wilson Kipsang en Geoffrey Mutai. Als de weersomstandigheden goed zijn dan komt zelfs het scherpe parcoursrecord in zicht, want ook Mangata Ndiwa én de supersnelle Eric Kiptanui zijn gecontracteerd.

Veel spanning tot in de slotfase en wereldtoppers die tot op de finish strijden voor de overwinning; daar is het allemaal om te doen. Vorig jaar was er tot op het laatst veel strijd op het glooiende, maar door de afdalingen ook razendsnelle parcours van exact 15 kilometer. Nu de talentvolle Keniaan Mangata Ndiwa en zijn landgenoot Eric Kiptanui (hij heeft dit jaar de snelste tijd in de wereld gelopen op de halve marathon) het opnemen tegen wereldrecordhouder Zersenay Tadese uit Eritrea staat er veel prestige op het spel. Tadese is een alom bewonderde grote atleet uit de atletiek, die zowel op de baan, cross als weg furore heeft gemaakt.

Zes wereldtitels
Sinds 2010 is Zersenay Tadese (óók goed voor olympisch brons op de 10.000 meter) in het bezit van het wereldrecord op de halve marathon. Hij deed er destijds in Lissabon 58 minuten en 23 seconden over. In de jaren daarvoor won hij de ene na de andere wereldtitel. Hij versloeg in 2007 het hardloopwonder Kenenisa Bekele op de cross bij de wereldkampioenschappen in Mombassa. Daarna volgden wereldtitels op de 20 kilometer en de halve marathon (de laatste keer in 2012); liefst vijf in totaal. Ook maakte Zersenay Tadese deel uit van het door Nike gesponsorde project Breaking2; op het racecircuit van Monza deed Tadese in 2017, samen met de Ethiopiër Lelisa Desisa en marathongrootheid Eliud Kipchoge een poging om als eerste mens onder de 2 uur op de marathon te lopen. Kipchoge slaagde daar bijna in, Tadese kon toen onvoldoende imponeren.

Zersenay Tadese heeft in zijn carrière vaak erg snelle tijden neergezet op de baan en op de weg. Op de 20 kilometer heeft hij – net als op de halve marathon – nog altijd het wereldrecord in zijn bezit. Dat is zeer bijzonder, omdat er tegenwoordig heel vaak en heel hard gelopen wordt, op vooral de halve marathon. Dit jaar won de Keniaan Eric Kiptanui in maart in Lissabon de halve marathon; dat gebeurde op het parcours waar Tadese het wereldrecord liep. Enkele weken later stuntte Kiptanui – die dus zondag 2 december in de Pfixx Solar Montferland Run van ‘s-Heerenberg tegen Tadese loopt – met een supersnelle 58 minuten en 42 seconden in de halve marathon van Berlijn, waardoor hij nu op deze afstand de nummer vier aller tijden is. De derde razendsnelle atleet is Mangata Ndiwa. Hij won als junior de wereldtitel op de cross, is overgestapt naar de wegatletiek en noteerde dit seizoen op de halve marathon 59.07 minuten.

Parcoursrecord
De 23e editie belooft spannend te worden! Het parcoursrecord van 42 minuten en 25 seconden, gelopen in 2012 door Geoffrey Mutai, is zeer scherp maar kan wel verbeterd worden. Mutai is (zoals vermeld in het eerste persbericht) als eerste grote naam en wereldtopper al enkele weken geleden vastgelegd door de organisatie, net als Europees kampioen marathon Koen Naert. Binnenkort worden de Nederlandse topatleten en het deelnemersveld bij de dames bekend gemaakt.

(persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>