Charles van Commenée: ’Verontrustende situatie voor Nederland’


foto: René van Zee

Hij is er niet de man naar om na 18 jaar sentimenteel te doen over zijn terugkeer bij de Nederlandse Atletiekunie. Charles van Commenée, die gisteren aan zijn nieuwe functie als hoofdcoach begon, steekt wel meteen een waarschuwende vinger op. „Het gaat nu goed met de Nederlandse atletiek, maar ik vind dat we over tien jaar ook goed moeten zijn. Het wordt nog een hele klus om dit niveau vast te houden.” Lees verder op Telegraaf.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Als we, zoals Charles van Commenee zegt over 10 jaar ook goed moeten zijn, dan houdt dat in dat we ons meer en meer moeten richten op de 10- 12 jarige jeugd atleten.. Lange termijn denken is zoals Charles terecht aangeeft de juiste weg om succes te kunnen boeken, ook in de toekomst.
  Persoonlijk ben ik van mening dat de best opgeleide trainers zich om die reden zouden moeten richten op de jeugd, helaas is dat niet altijd zo in de praktijk.
  Atletiek bedrijven in ons land is daarnaast, vanwege het vaak natte en winterse klimaat ook niet altijd optimaal mogelijk, zeker wat betreft de technische nummers.
  Er zouden om die reden als basis voorwaarde meer indooraccomodaties wenselijk zijn.
  En zoals de nieuwe bondscoach al duidelijk aangaf, is het coachen van de coaches naar een hoger niveau van primair belang en kan er daar winst op behaald gaan worden. Probleem om technisch kader te vinden en te binden is veelal de matige arbeidsvoorwaarde die de clubs helaas kunnen bieden.Het zijn dan ook vaak de gepassioneerde trainers die voor weinig geld dit werk blijven doen, terwijl proffesionals ( MO-ers/ CIOS-ers ) er niet hun brood mee kunnen verdienen en elders aan de slag gaan in de sport.
  Tot slot zou er nog eens gekeken moeten worden waarom er zoveel jeugd afhaakt na de B- junioren tijd en hoe we dit fenomeen zouden kunnen tegengaan.
  Talent is er genoeg in Nederland, maar hoe kunnen we onze jeugd in de lange termijn trainingaanpak het best “vasthouden” en boeien, zodat ze zich optimaal in de atletieksport kunnen ontwikkelen.

  • Bas van Dam

   Bert, hoe kunnen we onze trainers vasthouden en boeien lijkt me ook de relevante vraag!

   Het moet ook interessant zijn om jeugd op te leiden en er dan ook de successen van mee te maken.

 • @Bas Misschien een idee om onder leiding van Charles en bondscoaches een brainstorm sessie te houden. wie weet wat voor goede ideeen mensen hebben. Niets doen is geen optie zo als Charles al aangaf. Er zijn clubs die beter in staat zijn hun jeugd vast te houden, van hun ervaring en aanpak kunnen we van leren!

 • 16 jaar geleden stopte ik als atletiektrainer en de situatie overziend kan ik alleen maar blij zijn met dat besluit, ook al mis ik het coachen. De sport die potentieel de belangrijkste basissport zou kunnen zijn is nu al jaren een braakliggend terrein waar alleen de happy few op Papendal de paar overheidsvruchten plukken.

  Dit geldt niet voor de lange afstand, die enkele decennia geleden wel als groep succesvol in opstand kwam tegen de KNAU-moloch en het heft in eigen handen nam.

 • Weia Reinboud

  Waarom zou je stoppen met coachen? Ik haal mijn informatie overal vandaan. Toevallig is dat meer van ver weg en minder van hier te lande. Dat maakt alleen maar dat ik niet voldoende licentiepunten bij elkaar haal. Nou èn?
  Atleten zo goed mogelijk verder helpen is leuk. Klaar.

  • Weia, je hebt gelijk als je recreatief bezig wilt met atletiek. Ik wilde graag meer, me richten op topsport begeleiding en (dus) ook professional worden (lees: normaal betaald worden, een acceptabel salaris verdienen). Ik ken buiten de lange afstand en bondstrainers geen mensen die dit bereikt hebben. Sterker nog, wanneer ze een atleet hebben gebracht tot internationaal niveau (en soms eerder) worden de atleten weggekaapt door Papendal. Zo kan je als trainer met ambities nooit iets professioneels opbouwen en dit sijpelt weer door naar de jongere jeugd, waar momenteel 12 jarigen worden getraind door vrijwilligers, niet zelden zelf nog kinderen, met de betreffende kwaliteit tot gevolg.

 • Al jaren pleit ik in deze regio (Twente) voor het samenvoegen van de regionale atletiekverenigingen tot één sterke vereniging met trainers voor alle (technische) nummers. Wat je bijv nu ziet dat ergens 4 speerwerpers in een groep trainen en bij een andere vereniging 2 polsstokhoogspringers. Versnippering noemen we dat. Laat deze samenvoeging/samenwerking een speerpunt worden binnen de AU zodat we over 10-15 jaar weer meedoen in de mondiale Atletiek.