Kipchoge verpulvert wereldrecord op de marathon: 2.01.40

Eliud Kipchoge (33) heeft in Berlijn het wereldrecord op de marathon verpulverd. De olympisch kampioen van Rio de Janeiro legde de 42 kilometer en 195 meter af in 2 uur, 1 minuut en 40 seconden. Het oude wereldrecord stond op naam van Dennis Kimetto: 2.02.57. Dat liep hij op 28 september 2014 in Berlijn. Lees verder op NOS.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Een wereldprestatie! Hij gaat naar eigen zeggen nog lekker door. Of hij deze tijd echter nog benaderd. Wordt lastig om dit nog te verbeteren. Al verbaasde hij ook iedereen in Monza met 2:00:20. Olympische spelen 2020 zal hij op deze manier winnen, mits vrij van blessures.

 • Wat een klasse van Kipchoge , deze tijd 2.01.39 u. valt moeilijk nog te verbeteren en kan de eerste jaren rotsvast blijven staan, al weet je het ( gelukkig) nooit.
  Jammer dat de hazen niet langer hun werk konden doen, mogelijk waren we dan rond de 2.01,00 u. uitgekomen want de omstandigheden leken mij ideaal.

 • Wat een geweldige prestatie van Kipchoge, 2.01.39 u. en dat voor het grootste deel gelopen zonder hazen, die er al vroeg in de race door het hoge tempo af moesten.
  Wel leken mij de weersomstandigheden mij bijzonder gunstig.
  Het zal heel lastig worden om de gelopen tijd van Kipchoge de komende jaren te tackelen! Om de gedroomde 2 uur grens op de marathon op “reglementaire wijze” te slechten, moet het tempo nog 2.03 seconde per kilometer hoger komen te liggen! Dat lijkt weinig, maar de kenners onder ons, weten dat dit een wereld van verschil is.

 • @Jeroen Dat kan Jeroen, maar niet zoals Jos Hermens ook aangaf met de nu geldende reglementaire wedstrijdregels in een stadsmarathon.
  Dan moet er wel het een en ander aan het wedstrijd reglement “versoepeld” worden.
  Met meer hazen, een draftwindscherm en verder een perfect vlak parcours, zonder bochten, windstil , perfecte temperaturen en vochtigheidsgraad etc. etc. Maar tijdens een normale stadsmarathon ga jij een tijd van sub 2 uur in elk geval niet meer meemaken denk ik zelf.

 • Jaa het is vreselijk hard en een bizar goede prestatie. Maar er waren 13 drinkposten ipv het gebruikelijke aantal van 8. En elke 500 meter werd een tussentijd doorgegeven. Hoeveel meer moet een stadsmarathon nog gestuurd en geregisseerd gaan worden. Hermens doet bij de NOS zijn beklag over de maximale aantal van 3 hazen. Hoeveel wil je er dan hebben 10 of 20?

  Er kijkt al geen hond (meer) naar atletiek op tv. De neutrale kijker heeft hier niets mee en het interesseert hem of haar nog minder. Ik doe wel eens een poging een tijdje naar een marathon te kijken maar het is saai. En met 8 of nog veel meer hazen is het nog 10 keer saaier.

  Naar mijn mening moeten hazen uit stadsmarathons gehaald worden. Tenzij je met ploegen gaat werken net als bij wielrennen. 10 ploegen van 5 afrikanen heb je zo samen gesteld. Dan kunnen ze elkaar kapot lopen:)
  https://nos.nl/artikel/2250855-is-de-grens-bereikt-nee-hoor-was-nog-geen-100-procent.html

  • Eens. Nu heb je enkel de zeldzame keren dat een record wordt verbeterd media aandacht (achteraf, de race is nog steeds saai). Meer focus op strijd ipv tijden graag.
   Ploegen zou ik leuk experiment vinden maar is denk ik (nog) lastiger te realiseren.

  • Bas van Dam

   Ik vind het prachtig om te zien en zeker bij deze prestatie kun je toch moeilijk de hazen de schuld geven. Stadsmarathons zijn er juist om dit te doen; als je geen hazen wilt toestaan zijn er andere marathons (waar zelfs met hazen niet een wereldrecord gelopen kan worden zoals New York). De prestatie is gewoon helemaal door hem geleverd en natuurlijk wordt niets aan het toeval overgelaten. Ik vond het meer bizar dat bij een eventueel Japans record 1 miljoen beschikbaar was voor de Japanner die dat zou breken.

  • Dit is echt een totaal verkeerde voorstelling van zaken, de marathon draaide dit jaar heel erg om de prestatie van Kipchoge. Er was een supermooie huldiging van Gladys en Eliud op de afterparty waarbij hun namen door het publiek gescandeerd werden. Eliud begint echt eenzelfde status te krijgen als Usain Bolt (misschien nog niet bij het heel brede publiek maar zeker bij hardlopers zelf). Dus dat het saai is en niemand interesseert klopt gewoon niet. Een paar drankposten extra lijkt me ook niet een geval van ‘overgeregiseerd’, uiteindelijk waren de omstandigheden met 14-20 graden gedurende het verloop van de marathon vrij gunstig (maar nog niet ideaal denk ik) maar er was een warmtegolf op komst die uiteindelijk pas maandag en dinsdag in Berlijn aankwam. Ik gok dat de organisatie daar gewoon rekening mee gehouden heeft voor de grote massa lopers en waarom dan voor de toppers minder drankposten neerzetten?
   Deze man heeft gewoon een heel ruim wereldrecord gelopen en dat terwijl hij de laatste 17km alleen liep en zonder zijn hazen juist alleen maar sneller liep.

 • De Berlijn marathon heeft, zo komt het over nog maar 1 doel, dit is het WR marathon hebben en behouden. Dit geeft veel publiciteit en trekt naast topatleten die er goed voor worden betaald, ook vele recreanten aan. Berlijn is een leuke stad en een recreant hoopt er een PR te lopen.

  Maar om nu voor 1 atleet meer drinkposten in te gaan richten. En om voor 1 atleet meer en constante, zeg maar geijkte tussentijden door te geven Dat wordt wel een beetje genant. Het komt over als een soort show georganiseerd voor 1 man. Plat gezegd: de rest mocht ook meedoen dit jaar maar loop niet in de weg want we trappen je van het parcours af. Verder zijn hazen gewoon voor geld en 1 taak ingehuurde lopers. Broodlopers dus en ze hebben uiteraard een nummer en een naam maar niemand weet deze naam de volgende dag nog.

  Er valt nog zo veel meer te doen, het hele parcours 1 week van te voren opnieuw lekker glad asfalteren. Vlak achter de auto met spoiler lopen zoals vorig jaar tijdens de 1e test op Monza. Ik zie dit in feite als een 2e test maar dan in de stad. Maar goed het kan en mag kennelijk volgens de regels.

 • De Berlijn marathon heeft, zo komt het op mij over nog maar 1 doel, dit is het WR marathon hebben en behouden. Dit geeft veel publiciteit en trekt naast topatleten die er voor worden betaald, ook vele recreanten aan. Berlijn is een leuke stad en een recreant hoopt er een PR te lopen. Vlak, snel en zeer goed georganiseerd zelf 1 keer gelopen.

  Maar om nu voor 1 atleet meer drinkposten in te gaan richten. En om voor 1 atleet meer en constante, zeg maar geijkte tussentijden door te geven Dat wordt wel een beetje genant. Het komt over als een soort show georganiseerd voor slechts 1 man. Plat gezegd: de rest mocht ook meedoen dit jaar maar loop niet in de weg want we trappen je van het parcours af. Verder zijn hazen gewoon voor geld en 1 taak ingehuurde lopers. Broodlopers dus en ze hebben uiteraard een nummer en een naam maar niemand weet deze namen de volgende dag nog. Knechten in het wielrennen doen ook het zware (kop)werk alleen worden zij veel beter betaald.

  Als het om perfectioneren gaat, is er nog zo veel meer mogelijk. Het hele parcours 1 week van te voren opnieuw lekker glad asfalteren. Vlak achter een auto met spoiler/windvanger lopen zoals vorig jaar tijdens de 1e test op Monza. Ik zie deze editie van Berlijn in feite als een 2e test maar dan in de stad!

 • Jeroen romeijn

  Iedereen loopt toch met GPS. Dus elke meter een tussentijd.
  Kipchoge is gewoon onwijze pr voor de loopsport.
  Die man is zo goed die loopt solo nog een wr.

 • @Bas inderdaad Bas de marathon is prachtig, als je er oog voor hebt!
  Door de persmedia is de marathon groot geworden en werd ( gelukkig) heel interessant voor sponsors en commerciële belanghebbenden, maar voor de de tienkamp (meerkamp) geldt dit niet en heeft de sportmedia bovendien weinig kaas gegeten en helaas weinig kennis van zaken. De geleverde prestaties bij de geslaagde wereldrecord poging van Kevin Mayer is in mijn optiek van een uitzonderlijke klasse en het is dan ook typerend en spijtig dat de sportmedia ( op De Volkskrant na) dit niet heeft onderkent en er niet de nodige aandacht aan heeft besteed,
  De media heeft in mijn optiek ook een “dienende” taak maar in Nederlandse sportpers gaat het alleen over voetbal, Formule I, wielrennen en schaatsen de rest zit in het verdomhoekje en kan het schudden!

 • Fantastische prestatie !
  Wel zijn deze snelle tijden voor de gemiddelde kijker natuurlijk minder interessant, omdat over het algemeen de enige strijd tegen de klok plaatsvindt. Ik pleit voor een topmarathon zonder startgeld, zonder bonus voor bepaalde tijden, maar waar enkel verdiend wordt aan je plaats.

 • Een buitengewone prestatie van een buitengewone atleet, niet alleen door dit wereldrecord, maar vooral ook door de bizarre consistentie die hij heeft laten zien in zijn marathoncarriere. Iedereen was het er wel over eens dat er maar een recht had op dat wereldrecord, maar om dat dan op deze indrukwekkende manier te doen onderstreept nog even zijn grootheid.

  Ik vond dit (http://www.letsrun.com/news/2018/09/meaning-20139-berlin-masterpiece-eliud-kipchoge-brought-era-world-record-chases-close/) wel een mooie analyse. Dit zou zomaar het einde van de geregisseerde recordmarathons kunnen betekenen: na zo’n belachelijke tijd is er immers niets meer te halen. Een mooie observatie vond ik dat Kipchoge gemiddeld sneller liep dan wie dan ook voor hem op de halve binnen de marathon. Zelfs niet in de suicide attempts in Londen van afgelopen jaren.

  Overigens vind ik het zeer opmerkelijk dat de prestatie van Bart van Nunen die debuteerde met een 10e plaats (in een Major!) en 2.13.09 nauwelijks aandacht heeft gekregen. Volgens mij hebben we voor mindere prestaties op de banken gestaan. Waar is dat misgegaan vraag ik me dan af.

  Het is ook wel exemplarisch voor de ontwikkeling voor deze site: begonnen als een mooi digitaal mediaplatform voor de (sub)top van de Nederlandse atletiek, is het nu verworden tot een soort van zielloze RSS feed. Ik snap dat als businessmodel een bredere doelgroep en een tijdschrift interessanter is, maar nu is Losseveter hard bezig de doelgroep die hen populair hebben gemaakt van zich te vervreemden (of is dat eigenlijk al gebeurd).