Wouter de Vries blikt terug op 45e plek bij WK 100km

Wouter de Vries; die naam dook afgelopen weekend ineens op tijdens het wereldkampioenschap 100 kilometer in Kroatië. De 38-jarige atleet uit Zierikzee blijft doorgaans in de luwte, maar trok dit jaar de stoute schoenen aan. Hij zocht uit hoe hij zich kon plaatsen voor het WK, ging erheen en kende een verdienstelijk debuut. Een proces dat grotendeels symbool staat voor zijn gehele loopbaan in de atletiek. Lees verder op PZC.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Vanuit het niets naar deze prestatie wekt bij mij minstens enige verbazing op. Tot dit weekend had ik als Zeeuw en al ruim 50 jaar bekend met het hardlopen in deze provincie nog nooit van Wouter de Vries gehoord en ook voor de rest van de Zeeuwse hardloopwereld is het blijkbaar een zo goed als onbekende. We hebben sinds 2012 tot aan deze 100 km slechts 8 prestaties van hem gevonden, waarvan 7 van het niveau matig tot slecht. Alleen een marathon in 2016 onder de 3 uur valt dan erg op. Deze prestaties zijn wel allemaal enkele jaren geleden geleverd en iemand kan zich natuurlijk verbeteren. Van de door Wouter genoemde wedstrijden van de laatste tijd, zoals de Marathon des Sables, is hier nooit iets in de media verschenen. Dat hij aan dit WK zou meedoen was ook niet bekend, terwijl er wel bericht werd over de deelname van Leonie Ton. Laat staan dat er iets bekend is van de prestatie op grond waarvan hij bij dit WK mocht starten. Voorlopig krijgt hij het voordeel van de twijfel, maar zijn optreden bij de komende Kustmarathon zal ongetwijfeld opheldering geven over zijn niveau. Een 100 km in 7.32 uur duidt op een marathon rond de 2.40 uur. Met 10 minuten extra vanwege de zwaarte moet je dan in Zoutelande toch bij de beste 10 kunnen eindigen. Hebben we hier te maken met de zoveelste “maniak”, waar we binnen 5 jaar niets meer van horen? Moet ik aan andere zaken denken om net als jogger en co. eens lekker ongenuanceerd iets te suggeren? Of is het echt een talent? Ik hoop het laatste.

  • Enige verbazing deel ik met je Jan Roose, alleen gaat deze bij mij over jouw reactie. Sterk staaltje van plank misslaan, spijkers op laag water zoeken, etc..
   Je trekt de prestatie(s) van Wouter de Vries in twijfel maar hij krijgt voorlopig voordeel van de twijfel. Wat een geruststelling voor Wouter, pffffff…. Hij zou de zoveelste maniak zijn waar we over tijdje niets meer van horen. Ken de andere maniakken niet maar wat is nou eigenlijk het probleem, jouw probleem? Ik lees dat het om een liefhebber van lopen gaat, die talent heeft, die later met lopen is begonnen, het serieus aanpakt, mooie resultaten boekt en ambitie heeft. Ga lekker verder met suggereren, maar houd het svp binnenskamers

   • Horst Hengel

    @Roel, even beter rekenen voordat je reageert. Immers 7:32 op 100 km is een gemiddelde van 2 marathons achterelkaar in 3:10.44 + 15,61 volhouden. Niemand met een pr van 3:07 kan 7:32 op een 100 km lopen. Zelfs een pr van 2:40 is niet altijd een garantie op 7:32.

  • Jammer van deze reactie Jan. Hiermee doe je Wouter tekort!
   Hij heeft mooie prestaties staan
   op ultragebied, kijk maar eens op de website van de DUV.
   Dat zijn ultra-prestaties niet door de (lokale) media opgemerkt zijn, zegt meer iets over hen. En Wouter is niet de persoon die de aandacht voor zijn prestaties opzoekt, net zoals hij ook geen “maniak” is of “een gebruiker”……maar gewoon een ontzettend goede, sympathieke ultraloper die geniet van deze prachtige sport!!!!

 • Aangezien begrijpend lezen voor veel mensen blijkbaar moeilijk is, heeft het eigenlijk weinig zin om nog een keer te reageren. Ik beschuldig Wouter van niets. Ik ben alleen verbaasd. Mijn 2 laatste zinnetjes hebben jullie blijkbaar niet gelezen. Ik ben op mijn hoede als er plotseling een geweldige prestatie opduikt van een tot nu toe onbekende hardloper. In het wereldje van het ultralopen hebben ze door toedoen van met name de wat mindere lopers nu eenmaal een bepaalde reputatie opgebouwd. Ik heb het dan niet over dopinggevallen, maar over prestaties waarbij gefraudeerd was, prestaties die nooit geleverd waren en prijzenkasten vol met zelf gekochte bekers. Moeilijk te geloven, maar echt gebeurd. Mijn opmerking over maniakken heb ik al meer gebruikt, maar niet iedereen heeft dat gelezen of begrijpt het. Met maniakken bedoel ik de grote groep hardlopers met weinig talent, die in alles overdrijven. Ze trainen minstens 150 km per week voor een tijd van 2.45 uur op de marathon, iets wat een beetje loper met 70 km in de week kan. Aangezien die 2.45 uur nog niet veel voorstelt lopen ze van die extreme afstanden en het liefst op nog extremere parcoursen. Topsport is het zeker niet en in veel gevallen hoor je van deze sporters na een paar jaar niets meer. Misschien hebben zij er plezier in, maar ik zie liever honderden Nederlandse hardlopers, die een 10 km binnen de 32 minuten kunnen lopen. Misschien komen er dan wel 10 toppers met tijden onder de 28 minuten. En voor Roel: Ik haal mijn berekeningen voor een mogelijke tijd uit de tabel van Honselaar. Deze klopt in de praktijk veel beter. Een 3.07 uur op de marathon komt daar overeen met 8.54 uur op de 100 km. Een behoorlijk verschil met jouw berekening, lijkt me.

  • Heb je het boek Outliers gelezen? Talent alleen is zelden genoeg, het komt vooral neer op heel veel uren toegewijde training. Voor de één zal dat misschien vanaf zijn 10e gebeurd zijn, waardoor diegene met 70km per week een bepaalde prestatie haalt. Een ander zal misschien pas op zijn 30e de loopsport ontdekken en met 120km per week een deel van die achterstand goedmaken. Wat is daar maniakaal aan?

 • Dit is de zoveelste misplaatste opmerking van Jan Roose. Zoals wel vaker reageert hij vanaf de zijlijn tegen het vervelende af op atleten die hij niet persoonlijk kent.

  De ooit aantrekkelijke website AtletiekZeeland is de laatste jaren veranderd in de persoonlijke pagina van Jan Roose, waarop hij gevraagd en ongevraagd zijn visie kan spuien.

  Velen ergeren zich daaraan, maar vrijwel niemand durft er iets van te zeggen. Bang voor een ellenlange preek van iemand die zelf nooit een deuk in een pak boter heeft gelopen, maar ook nooit enige trainersopleiding heeft gehad. Dat weerhoudt hem er echter niet van om alles beter te weten (vooral dat het vroeger allemaal veel beter was) en atleten regelmatig af te branden als ze wat minder presteren.

  De manier waarop hij over anderen schrijft is niet alleen onrespectvol, maar ook op buitengewoon hautain. Je zou bijna denken dat we hier met een voormalig topatleet te maken hebben, maar niets is minder waar…

 • Jeroen romeijn

  Jan heeft helaas niet het vermogen zijn mening aan te passen n.a.v. nieuwe inzichten. Hangt al decennia in dezelfde gedachte. Soort van langspeelplaat op repeat.

  Negeren werkt beste.

  • Jan-Albert Lantink

   Het siert losse veter echt om het blad gevuld te krijgen of wel de reactiepagina om meneer Roose de ruimte te geven.. Om de negatieve en vooral ongeremde waterval van woorden en meningen te kunnen plaatsen hoef je geen opleiding te hebben gevolgd als psycholoog. om het te kunnen plaatsen.

 • O.m. Jan Roose en co is zo’n beetje een van de redenen dat ik Losse Veter nooit meer bezoek/heb opgezegd. Wat eens zo’n fijne site was. Dat hij nog een podium krijgt. Totaal geen respect voor prestaties, op welk niveau dan ook, walk the walk Jan Roose. (gepost op 11:23u)

 • En gelukkig gaf Wouter zijn optreden bij de Kustmarathon opheldering over zijn niveau. Hij eindigde keurig in de top 20 met een tijd in de 2.58 uur. Ik was dus slecht geïnformeerd, maar dat zal me er niet van weerhouden om ook in de toekomst kritisch te blijven, wat een ander daar dan ook van vindt.