Nieuw Nederlands record voor Sifan Hassan op de 3000m tijdens 13e Continental Cup

Op de eerste dag van de 13e Continental Cup in Ostrava gaat de ploeg van Amerika aan de leiding met 135 punten, voor Europa met 123 punten, Oceanie/Azie met 89 punten en Afrika met 74 punten.Na de eerste dag van dit evenement, dat toch lang niet was uitverkocht, kon men voorzichtig de vraag stellen of de innovatieve veranderingen die de IAAF heeft doorgevoerd ook werkelijk een succes zijn geworden. Morgen weten we meer …

door René van Zee

Hoogtepunt van de eerste wedstrijddag was de prachtige overwinning van Sifan Hassan op de 3000m. Bij de finale van de Diamond League in Brussel leek Sifan duidelijk vermoeid, nadat zij een dag tevoren reeds in Zürich een 5000m gelopen had. In Ostrava zagen we in de laatste twee ronden een ontketende Hassan, die Sembere Teferi en Hellen Obiri een duidelijke nederlaag bezorgde.Voor Hassan werd 8.27.50 (MR) geklokt. Het betekende een nieuw Nederlands record! Teferi volgde in 8.32.49 en Obiri in 8.36.20. De tussentijden: 1000m: in 2.5.49 en 2000m : in 5.46.70. Een heel tevreden Hassan vertelde na de wedstrijd:“ik heb me heel goed gevoeld, de samenwerking met Konstanze Klosterhalfen was heel goed in het begin en het tempo lag hoog. In Brussel heb ik een dure fout gemaakt, dat is gelukkig hier niet gebeurd. Ik had genoeg gerust. Ik heb zin in de halve marathon van Kopenhagen, maar ik weet niet welke tijd ik daar ga lopen“. Ze was niet te spreken over de regel dat na 1600m iedere ronde een deelneemster afvalt. “We zijn professioneel bezig en dan hoort een dergelijke regel hier niet thuis“.

Lisanne de Witte werd vierde op de 400m in 51.51 „ Ik kan nu wel merken dat deze wedstrijd aan het einde van het seizoen kwam. Ik ben moe, het was vandaag behoorlijk zwaar. Ik ben vrij voorzichtig gestart, maar zoals gebruikelijk liep ik een sterke tweede helft. Met dit resultaat kan ik tevreden zijn“. Morgen start zij nog in de 4x400m mixed-estafette.Dafne Schippers kon ook vandaag niet overtuigen en werd vierde op de 100m in 11.23, winnares werd Marie-Josee TaLou in 11.14 voor Dina Asher-Smith in 11.16. Schippers liep zonder wat te zeggen de mixed zone door, zij loopt morgen nog de 200m. Churandy Martina werd op de 200m vijfde in 20.68 en verschijnt morgen aan de start van de 100m.

Het was duidelijk te merken dat het seizoen voor veel atleten ten einde loopt. Toch waren er nog enkele mooie westrijden met uitstekende resultaten: Danielle Williams liep op de 100m horden 12.49, 3/100 sneller als Kendra Harrison. De 400m vrouwen werd na een spannende race een overwinning voor Saiwa Eid Naser (Bahrein) in 49.32, voor de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya in 49.62 (NR). Drie atlete sprongen bij polshoog over 4.85, dat betekende een kampioenschapsrecord. Anzhelika Sidorava werd eerste voor Katerina Stefanidi en Sandi Morris. Europees kampioen Karsten Walholm leed een nederlaag op de 400m horden. Hij finishte in 48.56, achter Abderrahman Samba (Qatar) in 47.37 en Annaert Whyte in 48.66. Morgen volgt de tweede dag.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>