13e Continental Cup in Ostrava: Schippers sterke tweede op de 200m

Op de tweede dag van de 13e Continental Cup in Ostrava kwamen drie Nederlandse atleten voor de Europese ploeg uit. Dafne Schippers liep de 200m, Churandy Martina de 100m en Lisanne de Witte maakte deel uit van het 4x400m mixed-team.

door René van Zee

In mijn vorige bericht maakte ik duidelijk dat de IAAF innovatieve veranderingen doorvoerde bij dit evenement, dat eenmaal in de vier jaar wordt georganiseerd. Het is een interessant evenement met meer teamspirit. Lisanne deWitte zei zaterdag: “Het is interessant,want je vormt een echt team“. Een nadeel was wel, dat enkele topatleten in de verschillende ploegen ontbraken. Daartegenover stond dat het programma een stuk sneller verliep (14.00-18.0uur). Dat is voor het publiek veel aantrekkelijker . Geen series, geen halve finales, geen groot deelnemersveld op lange loopnummers. Voor het publiek was het ook leuk,dat men de atleten van verschillende continenten met verschillende kleuren kon onderscheiden. Het publiek ondersteunde vooral de Europese atleten en dat zag men zaterdag terug bij de 3000m race van Sifan Hassan, toen het publiek als een blok achter de Europese Hassan ging staan. Er werden op de tweede dag prestaties van formaat geleverd: de 800m vrouwen werd solo gewonnen door Caster Semenya in een fantastische 1.54.77. De tussentijden waren: 200m: 26.45, 400m: 55.93 en 600m: 1.25.64. De tijd van Semenya betekende de 7e tijd ooit. Het wereldrecord staat sinds 1983 op naam van Jarmila Kratochvilova in 1.53.28!!

Dafne Schippers liep een heel goede 200m in 22.28. Zij liep lang aan de leiding, maar op het laatste stuk werd ze ingehaald en ging de winst naar Shaunae Miller-Uibo in 22.16. Schippers werd tweede en was daarmee tevreden. Het was m.i. een goede afsluiting van een moeilijk seizoen . Net als bij de FBK-Games duurde het lang voor de duizelige Schippers de mixed zone kon verlaten. „Ik merk wel aan mijn lichaam,dat dit het einde van het seizoen is“..De Russin Mariya Lasitskene bevestigde haar goede prestaties dit seizoen (2.04 in Parijs) en won het hoogspringen bij de vrouwen met 2.00 meter. Sam Kendricks won het polshoog met 5.85 voor Renaud Lavillenie met 5.80, de Duitser Thomas Röhler won het speerwerpen met 87.07. Beatrice Chepkoech won op eenvoudige wijze in een kampioenschapsrecord de 3000m steeple chase in 9.07.92. Zij bleef ver verwijderd van haar beste prestatie van 8.44.32 in Monaco.

Churandy Martina
Churandy Martina werd 7e op de 100m in 10.36. “ Het was heel leuk om aan dit evenement deel te nemen. Ik had er niet op gerekend, dat ik voor de 100m zou worden uitgenodigd, maar er hadden nog al wat lopers afgezegd. Eergisteren hoorde ik dat er een 200m loper was uitgevallen en dat ik ook de 200m moest lopen. Het was allemaal heel leuk, wat de prestaties betreft,kann ik merken dat dit het einde van het seizoen is.

Lisanne de Witte vormde samen met Kevin Borlee, Matthew Hudson-Smith en Justyna-Swiety Ersectic het 4x400m mixed-team. Al bij de eerste wissel tussen Kevin Borlee en Lisanne ging het mis. Lisanne liet het estafettestokje vallen en hoewel ze het stokje opraapte en verder liep werd het team van Europa gediskwalificeerd.

Opvallende atleten
Twee atleten vielen op door twee overwinningen: Christian Taylor won zondag het hinkstapspringen met 17.59. Ook maakte hij deel uit van het winnende 4x400m mixed-team van Amerika. Caterine Ibarguen (Col) won zaterdag het hinkstapspringen met 14.76. Zondag won zij het verspringen met 6.93m

In het eindklassement werd Amerika eerste met 254 punten, voor Europa met 233 punten, Oceanie/Azie derde met 184 punten en Afrika vierde met 136 punten.

Samenvatting
Innovatie is belangrijk ,maar het kan ook verkeerd uitpakken.De IAAF probeerde met de Continental Cup vernieuwingen door te voeren: een kort programma,het inzetten van de joker,oud–atleten als ploegleiders,dat waren zeker geen slechte items. Bij de 3000m en3000m steeple moest na 1600m iedere ronde een atleet afvallen. Dat was geen succes, de wedstrijden werden rommelig. Vreemd is wel, dat European Athletics, dit al jaren geleden ook probeerd heeft en het experiment mislukte. Er werd dit weekend veel gediscussieerd en het laatste woord is zeker nog niet gesprroken over dit evenement. Overigens zie ik de toekomst van het evenement met een overvolle kalender donker in.

In 2007 werd in Ostrava het 5e WKB-jeugd georganiseerd. Hoewel de Atletiekunie altijd meende, dat dit kampioenschap niet geschikt was voor de jonge Nederlandse atleten en men dus niet deelnam, stonden er dit weekend toch een aantal topatleten aan de start, die er 11jaar geleden ook bij waren: Ramil Guliyev (200m), Christian Taylor (hinkstapsprong), Andries Gudzius (discus), Asleigh Nelson (4x100m), Ekaterini Stefanidi (polshoog) en Sandra Perkovic (discus)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Wat ik nou nog steeds niet snap is dat Dafne Schippers aan het eind van het seizoen zo vermoeid is. Hoeveel 100 en 200 meterwedstrijden heeft ze gelopen, Beide afstanden een keer of tien? Het zal het idiote getrain wel zijn waar Nederlandse atleten om bekend staan.