Geslaagd loopfeest bij de CZ Tilburg Ten Miles

De CZ Tilburg Ten Miles behoort tot de grootste en sterkste wegwedstrijden in Nederland.Tegenwoordig funktioneert de organisatie onder de vlag van Golazo. Race-Director Henk van Doremalen en Jolande Grysbach zwaaien echter nog steeds de scepter. Zij hebben er toe bijgedragen,dat de CZ Tilburg Ten Miles ook internationaal een belangrijke plaats inneemt. Met de snelle vlakke parcoursen is Nederland toonaangevend in de wereld. Dit jaar vond de 31e editie plaats van de CZ Tilburg Ten Miles , de hoofdnummers zijn de tien Engelse Mijlen voor mannen en de tien kilometer voor vrouwen. Daarnaast zijn er recreatielopen met grote deelname . Wie organisator Henk van Doremalen kent, weet dat hij met zijn wedstrijd altijd een verbetering van het parcoursrecord nastreeft. In de 31-jarige geschiedenis van de CZ Tilburg Ten Miles/ Rabo 10km hebben veel aansprekende atleten de wedstrijd op hun naam geschreven, waarvan Haile Gebreselassie, Bernard Koech, Rodgers Kwemoi, Tegla Loroupe, Lornah Kiplagat, Susan Chepkemei en Mestawat Tufa de meest bekende namen zijn. De parcoursrecords: Mannen 10 EM: Haile Gebrselassie – 44:24 (2005) Vrouwen 10 km: Tirunesh Dibaba – 30:30 (2013).

door René van Zee

vrouwen
De Rabobank Tilburg Ladies Run 10k is een van de sterkste wedstrijden ter wereld. In 2011 liep de Keniaanse Joyce Chepkirui met 30.38 (WL) een nieuw parcoursrecord. Ook in 2012 en 2013 lukte het Tilburg de beste wereldtijd af te leveren. In 2013 kwam de Ethiopische Tirunesh Dibaba met 30.30 tot een nieuw parcoursrecord. Dat had toen een wereldrecord kunnen zijn, ware het niet dat de ingehuurde haas (te) vroeg in de wedstrijd afhaakte. De Rabobank Tilburg Ladies Run 10 K kreeg dit jaar opnieuw een topbezetting. Favoriete was Agnes Tirop. Tirop was in 2015 wereldkampioen cross in China. In 2017 werd ze tweede bij de Tilburg Ladies Run in 31.00.

De Oegandese Esther Chebet haasde de eerste 2500m met in haar kielzog Agnes Tirop en de jonge Ethiopische Tsehay Gemechu. Tussentijd na 5km: 15.29. De Ethiopische weigerde de kop van Tirop over te nemen en dat ging ten koste van de tijd. Twee kilometer voor het einde ging Agnes Tirop in de aanval en won de wedstrijd in 30.50.,de beste wereldjaarprestatie .Tweede werd Tsehay Gemechu in 31.07en derde Stella Chesang in 31.44. Gemechu wordt getraind door Tessema Abshero, de voormalige haas van Haile Gebrselassie, die destijds 2.08 op de marathon liep. Beste Nederlandse werd Jip Vastenburg, die vertelde voor de wedstrijd haar trainster Grete Koensdatze deze wedstrijd als een training zou lopen..Volgens haar trainster ligt haar toekomst opde langere afstanden,maar zal zij volgend jaar de baan nog trouw blijven. Zij werd vandaag 8e in 34.06, na een tussentijd van 16.41 op de 5km. Zij had een flinke voorsprong op de tweede Nederlandse Bo Ummels , 34.41, die 10e werd en Jacelyn Gruppen in 34.51.

De winnaar van de CZ Tilburg Ten Miles 2016 en 2017, de 20-jarige Rodgers Chuma Kwemoi was de grote kanshebber voor de overwinning bij de CZ Tilburg Ten Miles 2018. Hij ging op jacht naar zijn derde overwinning inTilburg en wilde graag onder de 45.00 lopen. Vorig jaar kwam hij in Tilburg tot 45.03, in 2017 de beste wereldjaartijd. De jeugdwereldkampioen op de 10.000 meter van 2016 kreeg dit jaar te maken met de Amerikaan Galen Rupp,die bij de Olympische Spelen brons haalde op de Marathon in Rio (2016) en zilver bij de Spelen in London (2012). Vorig jaar was hij tweede bij de Boston Marathon en won hij de Marathon van Chicago. Dat wil hij dit jaar herhalen. Tilburg past prima in de voorbereiding op Chicago. Hij wordt getraind ´doorAlberto Salazar , die het Oregon Nike Project leidt, waarvan ook Sifan Hassan en Mo Farah toe behoren. Salazar, ook aanwezig in Tilburg, won drie keer op rij de New York Marathon.


mannen

Rodgers Kwemoi, prolongeerde zijn overwinning van 2016 en 2017 met een tijd van 45.23. Het werd in het begin een zeer snelle wedstrijd, de eerste drie kilometer werden gehaasd door Roy Hoornweg. Het ging zo snel met Noah Kipkemboi en Rodgers Kwemoi, dat het parcoursrecord van Haile Gebrselassie (44.24) in gevaar kwam na een tussentijd van 13.48 op de vijf kilometer..Afgesproken was met Jurie van der Velden, die het veld had samengesteld, dat men een tijd van onder de 45.00 nastreefde. Dat lukte tot 9 km.Toen moest men tol betalen voor het (te) hoge tempo en ging het een stuk langzamer. Kipkemboi kon Kwemoi niet meer volgen en dat zag men terug aan de tussentijd na 15km:42.15. Kwemoi won de wedstrijd in 45.23 Tweede werd Noah Kipkemboi in 45.47. Derde de Amerikaan Galen Rupp in 46.24,die het Amerikaans rekord (46.10) niet kon verbeteren Beste Nederlander werd Khalid Choukoud (8e), die zich voorbereid op het EK Cross in Tilburg, in 47.52, voor Mohamed Ali,10e in 48.26, 12e Edwin de Vries (50.10) en 13e Michel Butter, in voorbereiding op de TCS Amsterdam Marathon, in 50.13.

Reactie Choukoud: “Ik ben zeer tevreden met mijn tijden ga me nu vol concentreren op het EK Cross in Tilburg. Ik loop alleen nog de „Dam tot Dam“ en de Singelloop in Utrecht“.

samenvatting
Bij de CZ Tilburg Ten Miles kwamen meer dan 11000 deelnemers aan de start . Opvallend veel toeschouwers woonden deze 31e Tilburg Ten Miles, die onder prachtige omstandigheden werd gehouden, bij. De wedstrijd was van heel hoog nivo. Het was een geweldig feest met prachtige prestaties,met een vlekkeloze organisatie !! De wegwedstrijden in Nederland zijn van zeer hoog nivo., Het is jammer dat vanuit de Atletiekunie zo weinig interesse wordt getoond.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>