Ivo van Damme Memorial: Schippers ontloopt diskwalificatie, Samuel met sterk eindschot

Door: Rene van Zee

Sinds 1977 heb ik de Ivo van Damme Memorial bijgewoond, misschien wel 30 maal. In het begin van de Ivo van Damme Memorial was het heel gezellig. Veel jonge Nederlandse atleten kregen de kans in het grote „Koning Boudewijn Stadion“ zich te presenteren. Het was de tijd dat de meeste (midden-afstandstrainers) daar bij elkaar kwamen. Er was een samenwerking tussen de toenmalige KNAU en de organisatie van de Memorial. Helaas, dat was, geen jonge Nederlandse atleten aan de start vanavond….

Brussel vormt met Zürich één van de twee finales van de Diamond League. Het was jammer, dat Zürich en Brussel op twee opeenvolgende dagen plaats vonden (alleen dit jaar). De ISTAF Berlijn (zondag) en de Continental Cup in Ostrava (volgende week) vormen de afsluiting van het baanseizoen. Om het geheugen op te frissen: Ivo van Damme was de succesvolste Belgische middenafstandsloper ooit, die op de terugweg van een trainingskamp in Zuid- Frankrijk (Hyeres) op 29 december 1976 verongelukte. In 1976 werd Ivo van Damme Europees -indoor kampioen op de 800m en in hetzelfde jaar won hij bij de Olympische Spelen in Montreal de zilveren medaille zowel op de 800m (achter Juantorena in een Belgisch record:1.43.86, dat nog steeds op zijn naam staat) als op de 1500m (achter John Walker). De beste tijden van Ivo van Damme zijn: 800 m: 1:43,86 min, 1000 m: 2:15,5 min en 1500 m: 3:36,26 min. De Memorial werd voor de eerste maal georganiseerd in 1977 op initiatief van Belgische journalisten ter nagedachtenis aan deze geweldige atleet.

Een aantal jaren stond Zürich aan de top van de grootste meetings in de wereld. Brussel is er in geslaagd, Zürich, niet alleen wat atmosfeer betreft maar ook prestatief voorbij te streven. Veel Nederlandse fans op de tribunes ,die zagen dat Nederland vandaag vertegenwoordigd werd door vijf atleten. Naast Sifan Hassan (1500m) en Dafne Schippers (200m) kwamen ook Nadine Visser (100m horden) , Jamile Samuel (200m) en Liemarvin Bonevacia (400m) aan de start. In navolging van vorig jaar is in de finale, de winnaar degene, die eerste wordt op het betreffende nummer en verdient 50000 dollar….Voor iedere Diamond League Meeting kon men punten verdienen en zich voor een of twee van de beide finales in Zürich en/of Brussel plaatsen. Zo was voor het publiek de wedstrijd beter te volgen, waarbij de winnaar ook werkelijk de winnaar werd van de Diamond League. Een nadeel was wel, dat atleten, die niet voldoende punten tjjdens de Diamond League wedstrijden hadden verzameld zowel in Zürich en/of Brussel niet aan de start kwamen.

DE HIGHLIGHTS:
Het hoogtepunt van deze avond was polshoog mannen met de wereldkampioen Sam Kendricks (USA) ,de Europees kampioen Amand Duplantis (Zwe) , de Olympisch kampioen Thiago Braz (Bra) en Renaud Lavillenie, wereldrecordhouder, op de deelnemers lijst . De wedstrijd werd gewonnen werd door de nummer twee van Berlijn Timur Morgunov met 5.93, die daarmee revanche nam op Armand Duplantis, de Europees kampioen.
Wereldjunioren record op de 5000m
We kregen een fantastische 5000m voorgeschoteld, die werd gewonnen door Selemon Barega in 12.43.02!!! Het was de snelste tijd sinds 13 jaar, alleen Haile Gebreselassie, Kenenisa Bekele en Daniel Koomen waren ooit sneller. Selemon Barega is eerst 18 jaar oud!! Tweede werd Hagos Gebrhiwet in 12.45.82 ,die in Brussel zijn wereldrecord bij de junioren moest afgeven en derde Yomif Kejelcha in 12.46.79. Het drietal bleef lang aan de leiding, wat prachtige tijden opleverde en drie PB‘s !! Barega is geen onbekende, met zijn 18 jaren…. In 2016 werd hij wereldkampioen -20 op de 5000, in 2017 wereldkampioen 3000m-18en dit jaar tweede bij het WK-Indoor in Birmingham op de 3000m.


(Schippers loopt volledig in baan 4 ipv de baan waarin ze hoort te lopen, baan 5)

Dafne Schippers
Dafne Schippers, die donderdag nog 5e op de 100m in 11.18.(3e Europese) in Zürich werd, werd in Brussel. 2e op de 200m in 22.53, Jamile Samuel werd 3e in 22.64, winnares werd met een aanzienlijke voorsprong Shaunae Miller.-UIbo (BAH) in 22.12. Schippers had geluk, dat zij niet werd gediskwalificeerd : zij liep enige meters buiten haar baan! Vreemd genoeg greep de jury niet in…… Schippers was tevreden na een hectisch dag, na de wedstrijd van gisteren en de vroege trip naar Brussel vanuit Zürich! Toch zal zij m.i. over dit seizoen niet tevreden zijn. Jamile Samuel, die een geweldig seizoen heeft gehad, was zeer tevreden met haar derde plaats en 30000 dollar.

Sifan Hassan
De 1500m vrouwen werd een zeer spannende aangelegenheid tussen Sifan Hassan en Laura Muir, Muir won in 3.58.49, voor Shelby Houlihan in 3.58.94.. Na haar tweede plaats donderdag op de 5000m in Zürich was Sifan Hassan er op gebrand de 1500m in Brussel te winnen. Na de 5000m van donderdag en een autorit van 650km !! miste zij in de laatste ronde de scherpte en finishte als derde in 3.59.41. Zij loopt op 16 september de halve marathon op het snelle parcours in Kopenhagen.

De 100m mannen werd een geweldige overwinning voor Christian Colemam in 9.79. De 3000m steeple vrouwen werd een overwinning voor de Keniaanse wereldrecordhoudster Beatrice Chepkoech, die een heel hoog tempo aan hield, maar na 2000m leek Norah Jeruto dichterbij te komen. Chepkoech versnelde en besliste de wedstrijd in 8.55.10(MR) voor Norah Jeruto in 8.59.62. Liemarvin Bonevacia werd derde op de 400m in 46.08

De DiamondLeague winnaars van Brussel
Discus vrouwen: Yaime Perez (Cuba) 65.00
Ver vrouwen: Caterine Ibarguen (Col) 6.80
Polshoog mannen: Timuur Morgunov : 5.93
Discus Mannen: Fedick Dacres (Jam) 68.67
Hoog mannen: Brandon Starc (Aus) 2.33
400m vrouwen: Salwa Eid Nase BRN 49.33
3000m steeple vrouwen: Beatrice Chepkoech (Ken) 8.55.10
110m horden mannen: Sergeey Shubenkov 12.97
1500m vrouwen: Laura Muir 3.58.49
Hinkstap mannen: Pedo Pablo Pichardo (Por) 17.49
100m mannen: Christian Coleman (USA) 9.79.
800m mannen: Emmanuel Korir(Ken) 1.44.72
100m horden vrouwen: Brianna McNeal (USA).12.61, Nadine Visser werd 6e en eerste Europese in 12.81.
5000m mannen: Slemom Barega (Eth) 12.43.02 WL,WR Junioren
200m vrouwen: Shaunae Miller-Uibo 22.12

Resumee
Het was weer een ouderwetse prachtige atletiekavond met prima prestaties in een niet uitverkocht stadion in Brussel. De Nederlandse atletiekliefhebber, die niet de moeite nam, de korte reis naar Brussél te ondernemen heeft wat gemist.. Vier legenden werden toegevoegd aan de Hall of Fame van de Memorial: Kim Gevaert, Marlene Ottey, Tia Hellebaut en Hicham El Guerrouj.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Schippers liep inderdaad niet nét buiten haar baan maar met een volle voet over de lijn. Zeer merkwaardig dat de jury dit laat doorgaan omdat haar concurrenten daarmee benadeeld worden. Het gaat naast de eer over veel geld! Samuel liep weer een zoveelste klasse race. Goed ingedeeld en ze klopt bv Prandini die al eens een DL gewonnen heeft. Wat hebben de Belgen trouwens een supertalent op de 400m met Sacoor. Prachtige loopstijl en als ie heel blijft wordt het een hele grote!