Schippers verovert brons op de 100 meter: is haar tijdperk voorbij?

BERLIN, GERMANY – AUGUST 07: Dina Asher-Smith of Great Britain & Northern Ireland crosses the line to win the gold medal in the Women’s 100 meters Final during day one of the 24th European Athletics Championships at Olympiastadion on August 7, 2018 in Berlin, Germany. (Photo by Matthias Hangst/Getty Images)

(Foto: Getty Images)

Eens komt het gevreesde moment. Elke atletiekkampioen weet het en toch dient het zich vaak onverwacht aan. In een Berlijns stadion bijvoorbeeld, met een perfecte avondtemperatuur voor toptijden op de 100 meter. Geen zege, geen recordtijd, geen vreugdedans voor Dafne Schippers. Wel: een derde plaats als aankondiging van het einde. Lees verder in de Volkskrant

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Goed artikel.
  Het kan heel wel zijn dat het tijdperk van Dafne voorbij is. Niet zozeer doordat ze “op leeftijd” komt zoals het artikel suggereert. Tot zo ongeveer haar dertigste moet ze met haar klasse m.i. probleemloos mee kunnen draaien in de top als ze blessurevrij blijft en weer optimaal gaat trainen. In dat laatste zit hem volgens mij het probleem afgaande op haar interview na de race. Er is namelijk niet zoveel aan de hand. Ze loopt een SB, heeft een medaille op een blijkbaar niet zo snelle baan. Hallo??? Asher Smith loopt 10.85 =WB/NR en Jamille Samuel een PR!. Er gaat dus weinig tot niks veranderen. De NOS gaat er kritiekloos in mee maar de Volkskrant rekent de feiten mooi voor; op de 100m 2m verlies en op de 200m 6m verlies t.o.v. Peking op dit moment. Dat zijn gigantische gaten….

 • Geert,
  Dat zeg je heel goed!
  In het interview houdt dafne de schijn wat op en de nos ging er wel heel makkelijk in mee.
  Sedoc vond ik ook echt niet kritisch.
  Tuurlijk mag dafne blij zijn met de tijd en medaille gezien hoe het hele seizoen al loopt.

  Volgens de volskrant gaat er dus zeker geevalueerd worden en geeft reiner ook toe er dingen niet helemaal goed zijn gegaan.

  Is het zo zeker dat dafne terug naar Bennema geen optie meer is?

  • @Dennis Opmerkelijke uitspraak is dit wel van Bennema. Ik geloof niet dat de Volkskrant zo maar een quote uit zijn verband rukt en dat dit dus letterlijk zo gezegd is. Het lijkt erop dat er in het verleden te veel is voorgevallen tussen beiden en de breuk definitief is.

 • Afgezien van dat het niet goed is loopt ze toch haar beste races op het toernooi. Natuurlijk is het een snelle baan, maar 10.85 loopt Schippers ook niet zo maar. Jamile loopt geen PR in de finale en de Zwitserse kan bogen op een leuk seizoen, maar heeft gewoon niets.

  Als dafne het plezier en vorm weer terug vindt en blijft kunnen pieken op toernooien gaan we nog veel mooie dingen zien en mogen anderen hier blijven kwijlen van atletes die nooit wat winnen.

  • @Willie
   Als ik eerlijk ben geniet ik op dit moment meer van de prestaties (en de interviews!) van Samuel dan die van Schippers. Maakt effe niet uit dat Jamile 5e wordt en Dafne brons wint… Je stelling dat Samuel geen PR loopt in de finale is een dooddoener. Ze loopt slechts 0.04 sec boven haar PR dat ze ook nog eens in de halve finale heeft neergezet. Schippers blijft er 0.19 sec van verwijderd.

   • Ik vind het ook fijn dat Jamile weer lekker loopt, maar ze heeft een jaar of vier stilgestaan, waar was jouw kritiek toen?

    En atletiek is een makkelijke sport, deze is namelijk absoluut en er is er nu 1 die na een rukseizoen hier haar beste tijd loopt en een medaille pakt, al vrees ik voor de 200 meter, dan kun je daarnaast uiteraard genieten van andere goede prestaties, maar ik neem aan dat je dan ook heel kritisch bent op de 100 meter horden van gisteravond.

    • @Willie

     Het is niet één rukseizoen. Er is al vanaf 2015 (dus structureel)geen progressie. Cijfers zeggen uiteindelijk alles in de atletiek. En laat ik Peking buiten die beschouwing laten. Dan ben ik toch benieuwd of ze vandaag de tijd van het EK Zürich 2014 loopt op de 200m. Je weet wel; 22;03 in koud weer en met tegenwind.
     Ik heb ook niet voor niets tussen haakjes “en de interviews” gezet. Bij 100mh loopster Nadine Visser hoor ik zelfkritiek en een eerlijkere analyse. Dit terwijl ze gewoon een prima seizoen heeft gedraaid maar hier misschien (door omstandigheden) niet op haar allerbest is. Dus waarom zou ik kritiek hebben op een goede prestatie als ze al kritiek op d’r eigen race in die finale heeft?

     • 3 rukseizoenen dus? Goud op EK en olympisch zilver in 2016, goud op WK in 2017, nu zilver en brons. Dus 3 keer ruk!? Ik zeg toch ook niet dat jouw hele leven ruk is omdat je nog nooit een medaille hebt gewonnen? Een klein beetje respect voor de beste Nederlandse atleet / atlete sinds FBK zou wel op zijn plaats zijn.

     • @Mat

      Svp even goed lezen, Mat. De term “rukseizoen” is niet door mij gebezigd. Het is een reactie op een quote boven mij. Het is ook een woord ik normaal nooit zou gebruiken. Nog niet al loopt ze 25sec op de 200m! Ik had bij dat woord misschien wel even de aanhalingstekens moeten zetten om misverstanden te voorkomen. Schippers heeft er gisteren het maximale uitgehaald en dat is weer bijzonder knap. Maar mijn stelling (geen progressie t.o.v. EK 2014 Zurich) blijft staan.

  • Willie, noem je dat pieken op tornooien? van de zowat beste sprinster ter wereld naar de nummer 3 van europa noem ik echt wel achteruitgang. conclusie is dat ze sinds de trainerswissel er alleen maar is op achteruit gegaan.

 • Hoe komt het dan ooit weer zoals het was? Reider zal alles in zijn trukendoos inmiddels toch hebben geprobeerd en de weg terug naar Bennema is dus afgesloten. Zo dik zijn toptrainers ook niet gezaaid, en die uit Noord Amerika zijn over het algemeen van dezelfde slag als Reider.

 • Mag ik iedereen er op wijzen dat Dafne sinds 2013 elk jaar een prijs heeft gepakt op een groot toernooi. Dat is wat mensen onthouden. Iedereen weet dat Dafne goud won op de 200 meter, vraag je de gemiddelde Nederlander in welke tijd ze dat deed weet niemand dat! Het gaat om de plakken en niet om de tijd. Mag je een minder jaar hebben, als je het aan mij vraagt wel!

 • Pieter Wijker

  Er wordt hier in deze discussie m.i. veel te veel gefocust op tijden en progressie. En dan laat ik de verschillen in omstandigheden gemakshalve maar buiten beschouwing. Ik wil erop wijzen dat de beste tijden van Usain Bolt op de 100 m en 200 m uit 2009 stammen. Sindsdien heeft hij nog 6 Olympische en 8 wereldtitels bij elkaar gelopen. Bij Bolt heeft nooit iemand getwijfeld aan diens suprematie, ondanks het uitblijven van verdere progressie sinds 2009. Waarom nu dan wel?

  • Er is een verschil tussen bolt die olympisch kampioen is en schippers die 3 de is op een EK. Van zowatbeste sprintster ter wereld naar. Nummer 3 van Europa. Ze ging weg bij Bennema om sneller te worden op eerste meters, die zijn nu zelfs slechter.

 • @ Jack,
  ik vergelijk Dafne niet met Usain,
  net als vele andere atletiekliefhebbers volg ik haar al jaren op de voet, omdat ze ook zo on nederlands groot talent is.
  Daardoor gaan je dingen ook opvallen, en zie je gewoon dat sinds ze bij Reiner is het niet loopt en ze in gewicht en spiermassa is toegenomen, wat je vervolgens terugziet in de resultaten. Dat is echt alleen puur feitelijk.

  Maar dan hebben we nog een ander ding. Hoe gaat Dafne hiermee om: reacties op kritiek, reacties op de interviews.

  Tijdens de eerste interviews dit EK zie je gewoon de onzekerheid er vanaf spatten.

  Bij de 100m geeft ze vervolgens oa de schuld aan de baan..
  uhmmm. veel lopen SB of PB!!!

  en nu bij de series van de 200m voelt het ineens weer als vanouds?
  Hierbij wist ze gewoon wie haar concurrenten waren vtv bij de start. En Dat moet echt niet veel druk hebben opgeleverd. kortom, ze wist dat ze gewoon ‘even’ de finale moest halen. dat je dan vee meer ontspannen loopt lijkt me logisch.

  Ook opvallend, hoe makkelijk de NOS, Sedoc en steekelenburg erin meegingen…

  Snap het aan ene kant ook wel, want zo vlak voor de finale erg kritisch zijn, misschien ook niet handig.

  Ben inmiddels eigenlijk meer benieuwd naar het interview na de 200m dan de finale zelf.
  Mocht ze bijv winnen in een tijd van 22.15 -22.20 sec. is dan ineens alles weer goed??

  Wordt ze 2e of 3e.. Gaat ze dan door de teleurstelling eindelijk wat vertellen over Reiner: dat ze om de tafel moeten met elkaar?

  Ik ben benieuwd. Een nieuwe mediatraining lijkt me niet verkeerd. of Maybe een sportpsycholoog?
  Kijk naar een Pieter Braun en een Femke Heemskerk?? Daarin zie je echt terug tijdens de interviews dat ze ook op mentaal vlak erg willen groeien.
  kan Dafne best een voorbeeld aan nemen.
  dan dwingt ze misschien ook weer wat meer sympathie af.

  Misschien ben ik ook wel te krtisch hoor. Is ook lastig.
  ik heb in ieder geval het beste met haar voor. want ze is zon onnederlands talent..

  Nog even kort over sportpsychologie.. Genoeg voorbeelden dat er meer mee gedaan kan worden:

  Anouk bij de start van de 7kamp: ‘Vloog al in de stress bij het horen dat ik de titelverdedigster ben’

  Lisanne de Witte, gespannenheid/ stress in halve finale 400m doordat ze weet dat ze de snelste seizoenstijd heeft..
  Hopelijk gaat dat goed vanavond…

  IIg al mooi en erg uitzonderlijk dat we 4 dames in de finales 200 en 400m die voor de medailles strijden!

 • Schippers bewijst er gewoon weer te staan als het moet, precies zoals Sedoc vanavond ook zei. Asher-Smith is momenteel ongenaakbaar, maar Schippers loopt net zoals op de 100m haar beste race van het seizoen. Dat heet pieken op het juiste moment!

  • Wat is dat toch met de objectiviteit van de schippers fans? Ze loopt halve seconde langzamer dan in Peking… maar ze pakt een tweede plaats.. heeft ze dan goed gepiekt? Gepiekt naar een mindere vorm? Begin me steeds meer te irriteren aan deze nieuwe kleren van de keizer- fans.. tuurlijk mooie prestatie, maar het is gewoon een feit.. het is veel minder dan paar jaar terug.

  • dus al ik een 5 km loop in 13.30 dit jaar, en volgend jaar loop ik in het begin van het seizoen 14.20 en op het kampioneschap 13.50 dan heb ik gepiekt omdat ik mijn season best liep? pieken is dan toch echt wel een pr lopen :p.

   • Wat is het dan? Een routinetijd? Voor zover je het nog niet wist, vierhonderdsten zijn op de 100 meter een wereld van verschil, goud of zilver, brons of niets, finale of naar huis….

     • Pieken doe je op een groot toernooi in dat jaar, WK, EK, OS, indoor, Die toernooien zijn er ieder jaar. De tijden van vorig jaar zijn verleden tijd. Je kunt, en dat zal jou wel gek in de oren klinken, niet elk jaar tot het einde van je carriere, harder lopen en een PR neerzetten en dat dan ook nog op een groot toernooi. Mooi voorbeeldje: Usain Bolt. En ja, het kan altijd beter en sneller, tenminste volgens de stuurlui aan wal vanuit hun in de luie leunstoel.

    • Laten we de wereldranglijsten er eens even bijpakken en daarop de positie van Dafne bekijken.

     100 m
     2013: 27e
     2014: 13e
     2015: 4e
     2016: 6e
     2017: 11e
     2018: 14e

     200 m
     2013: 41e
     2014: 2e
     2015: 1e
     2016: 2e
     2017: 5e
     2018: 5e

     @Klaas: 10.99 was in 2015/2016 voor Dafne inderdaad bijna een routinetijd. Zie hieronder.
     100 m
     2015: 5x onder 11.00, SB 10.81
     2016: 7x onder 11.00, SB 10.83
     2017: 6x onder 11.00, SB 10.95
     2018: 1x onder 11.00, SB 10.99

     200 m
     2015: 3x onder 22.15, SB 21.63
     2016: 8x onder 22.15, SB 21.86. NB: 4x onder 22.00, de ‘buitencategorie’ op de 200m.
     2017: 2x onder 22.15, SB 22.05
     2018: 1x onder 22.15, SB 22.14

     Trek zelf je conclusies. Lijkt me niet heel moeilijk.

     Dat Dafne na een mindere race vaak humeurig is vind ik begrijpelijk, menselijk en geen probleem. Wel problematisch vind ik haar gebrek aan zelfreflectie. Dat kan en moet beter, als ze haar niveau van 2015/2016 weer wil benaderen.

     • @John: dat Dafne de laatste twee jaar niet meer zo domineert als in 2016, daar hadden we die getallen niet voor nodig. Feit blijft dat ze ondanks een minder, zeg maar rustig tegenvallend, seizoen nog altijd in de top van de sprint verkeert en dat ze weet te pieken als het er op aankomt, ook als ze minder goed is dat jaar. Wat ik niet begrijp is de illusie van altijd aan de top kunnen blijven of zelfs van elk jaar maar beter worden, Wordt wakker, makkers, dat bestaat niet, elke topatleet heeft een aantal mindere jaren in zijn/ haar carriere. So what? Had Dafne in 2015 en 2016 niet gelopen, dan hadden we gezegd dat dit een prima jaar was. Zonder tot de fanclub van Dafne te behoren, ze is van een ongekende grootte voor de Nederlandse atletiek. Handjes dichtknijpen, ook na een minder jaar.

 • Jeroen romeijn

  15 médaille op ek wk en os.

  2 x sb op toernooi is razendknap.

  Tuurlijk ze liep ooit harder. Maar die marges zijn zo klein.

  2 x op waarde geklopt.
  Goede interview na afloop.

  Ze is gevoelig voor dergelijke kritiek. En terecht. Typisch Nederlandse manier van onze sporthelden benaderen.
  Die als die terecht is ook opgeschreven dient te worden. Tijdens een lopend toernooi als speculeren over einde tijdperk is natuurlijk kermerkend voor de zure journalist die de schrijver is.

  Titels winnen op dit niveau is zo lastig.
  Jaar in jaar uit je eigen Er benaderen nog lastiger.

  Een lange neus trekken hoeft ze niet. Echter ik snap haar gevoel omtrent dergelijke kul verhalen.

  Daphne is een vrouw die geen achternaam nodig heeft. En dan is alleen voor de allergrootste in nl. Mogelijk.

  Op n’a een mooi naseizoen.
  Die 21.?? Komt er nog dit jaar.

 • Zowel Daphne als Jamile natuurlijk prima gepresteerd. Maar Jamile 2x een pr en Daar zit Daphne, in de bloei, van haar leven, toch echt een stukje vanaf. Beide gepiekt!
  Daphne mist absolute topsnelheid, zowel op de 100 als 200 verloor ze de race op het eerste deel. Wat mij overigens brengt bij mijn persoonlijke stokpaardje. Je moet niet proberen je zwakjes te veebeteren maar je juist richten op je kracht. Juist in je kracht schuilt je talent. Zag je nu ook, Daphne is ondanks de trainings verandering niks beter geworden op de start, en die aanpak ging ten koste van haar wapen, de finish. Dat wapen was er nu weer wel. Uitgerust grijpt haar lichaan gewoon terug naar basale talent.
  Ander punt, ze oogt niet echt scherp, Jamile is nu echt scherp, Daphne heeft gewoon net iets teveel, verkeerde massa.
  De hele nederlandse ploeg valt me overigens niet mee. Zeker goede prestaties, maar ook veel atleten die ver ver van hun seizoens best af blijven. Zeker geen pieken.

 • Weia Reinboud

  Topsport is draaien aan een heleboel knoppen en het is iedereen duidelijk dat dat niet helemaal naar wens gaat, dat vinden Dafne zelf en Rana ook. Je kunt van de kant wel roepen ‘knop 3’ maar dan neem je wel een paar te korte bochten.