Berlijn, dag 2: Atletiek, soms leuk, soms een drama, ook bij het EK in Berlijn

Op de eerste dag van het EK 2018 in Berlin lagen succces en teleurstelling en niet alleen voor de Nederlandse ploeg dicht bij elkaar.

door Rene van Zee

Het werd in de ochtend een Europees drama in vele bedrijven. We beginnen met de tienkamp: de grote Franse favoriet Kevin Mayer sprong drie keer risicovol ongeldig bij het verspringen, zijn landgenoten Martin en Gado deden hetzelfde. Ook de Duitser Mathias Brugger sprong drie keer ongeldig, merkwaardig…. Bij het discuswerpen wierp de Pool Piotr Malachowski de discus drie keer ongeldig, net als de Duitse Olympisch kampioen 2016 Christoph Harting..In de serie 800m vrouwen struikelde de Belgische Renee Eyskens vlak voor de finish en dat betekende uitschakeling. Bij de Nederlandse ploeg liep het vanmorgen niet op rolletjes. De tienkampers Braun en Eelco Sintnicolaas begonnen niet al te sterk op de 100m. Sanne Wolters-Verstegen liep een taktisch zwakke race op de 800m. Zij was een van de tijdsnelsten vooraf. Een teleurgestelde Sanne: „ ik was te nerveus, probeerde in de laatste buitenbocht naar voren te komen,maar dat kost kracht. Dom gelopen en niet voor de halve finale gekwalificeerd“. Melissa Boekelman kon voor haar zwakke optreden bij het kogelstoten geen verklaring geven.“ Ik voelde me goed, het is zo onwerkelijk. Hier had ik niet meegerekend“.Erik Cadee wierp met de discus slechts 57.97. Ik kreeg niet de indruk, dat hij zich goed op dit kampioenschap voorbereid had. Er waren natuurlijk ook jonge atleten aan de start. Het is te hopen, dat zij van dit EK geleerd hebben. Voorafgaande aan een groot toernooi wordt door Atletiekunie vormbehoud geeist, of dit werkelijk wordt doorgevoerd is maar de vraag.

Op de 800m vrouwen was vandaag in de voorronde Olha Lyakhova uit de Oekraine de snelste met 2.00.26, gevolgd door Lynsey Sharp (GB) met 2.00.32. Bij de 3000m steeeple chase mannen zagen we een dicht veld finishen met tijden rond de 8.28. De Italiaan Yohannes Chiappinelli was de snelste in 8.28.41, net voor veelvoudig kampioen Mahiediene Mekhissi Benabbad in in 8.28.61. Noah Schutte , de pupil van Bram Wassenaar, die aanvankelijk tot 2000m goed meekwam werd in de 2e serie 11e in 8.45.81.

Vanavond staat in het teken van de 100m vrouwen met Dafne Schippers en Jamile Samuel.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Inderdaad merkwaardig v.w.b. Mayer. Met een safe sprong van iets over de 7m zou hij nog moeiteloos voor goud gaan. Bij andere meerkampers die optimaal moeten presteren om überhaupt in de medailles te vallen kan ik het nemen van veel risico trouwens wel begrijpen. En de Nederlanders? Het valt niet mee tot nu toe. Braun en St Nicolaas kunnen trouwens nog steeds in de medailles vallen omdat er meer toppers (bv Uibo) zijn die steken laten vallen. Maar dan moeten ze vanaf nu wel rond hun pr’s presteren lijkt mij.