Rene van Zee trapt af met ‘facts & figures’ EK Berlijn

Vandaag was de openings- persconferentie van het EK2018 in Berlijn. Plaats van handeling was de “Königliche Porzellan-Manufaktur (Royal Porcelain Manufactory)” in Berlijn. Voor deze persconferentie waren vijf atleten uitgenodigd: Gina Lückenkemper (DE) de Duitse 100m kampioene, David Storl (DE), drievoudig Europees kampioen kogelstoten, Sandra Perkovic (CRO) – viervoudig Europees kampioene en tevens wereld-en Olympisch kampioene discuswerpen, Karsten Warholm (N), wereldkampioen 400m horden en Matthew Hudson-Smith (GBR), de lijstaanvoerder op de 400m. Enkele van deze atleten zullen we terugzien op de bovenste trede van het podium.

Maandag 6 augustus
Aan de vooravond van de eerste dag komen de eerste Nederlanders aan de start. Zoals bekend zijn op de sprintnummers (incl. horden) de beste 12 atleten direct geplaatst voor de halve finales. Dat betekent, dat de Nederlandse sprinters Martina, Garia, van Gool en Paulina zich in de series 100m moeten zien te plaatsen voor de halve finales. De eerste twee van de vijf series en de vijf tijdsnelsten gaan alsnog over naar de halve finale. De Nederlandse vrouwen: van Hunenstijn en Sedney kunnen zich ook voor de halve finales 100m plaatsen. Hier gaan de eerste drie en de vier tijdsnelsten naar de halve finales.

European Athletics en Duitsland maken van dit evenement een geweldig spektakel. In de voorverkoop zijn liefst 270.000 kaarten verkocht.. De capaciteit van het Olympisch Stadion is 55000. 1572 atleten komen aan de start (828mannen en 744 vrouwen). Het eerste EK werd in 1934 in Turijn, Italie gehouden. Het EK2018 in Berlijn is de 24e editie. 73 atleten bij de mannen nemen deel aan de marathon (record). De oudste deelnemer van het EK is Jezus Angel Garcia (Sp) (48). Hij komt aan de start bij het snelwandelen 50km, terwijl de jongste deelneemster hinkstapspringster Aleksandra Nacheva (Bulg) eerst zestien jaar is. Zij won goud bij het WK in Tampere. 42 onderdelen vinden in het Olympisch Stadion plaats, terwijl de marathon en het snelwandelen 20km en 50km (vrouwen/mannen) in het centrum van Berlijn plaats vindt. Aan de vooravond van de eerste dag vinden op de Breitschscheidplatz de kwalificaties plaats bij het kogelstoten mannen/vrouwen. Alle prijsuitreikingen van de medailles vinden daar ook plaats. Duitsland won twee jaar geleden de meeste medailles: 16. De Griekse polsstokhoogspringster Ekaterina Stefanidi was in Amsterdam 2016 de enige deelneemster die het kampioenschaps -record verbeterde (4.81).

Het EK in Berlijn wordt zeer groot: 2900 vrijwilligers, de pers is ook rijkelijk vertegenwoordigd: 788 journalisten. Nieuw is bij dit EK de European Mile in het centrum van Berlijn, waar per dag 100000 bezoekers worden verwacht.

Het weer in Berlijn.
Het blijft heel heet met dinsdag de hoogste temperaturen. Dinsdag ochtend vinden de 50km snelwandelen van zowel de vrouwen als de mannen plaats. Er wordt overwogen de aanvangstijd met een uur te vervroegen. Later in de week worden de temperaturen lager en daar zullen de marathonlopers wel blij mee zijn. Het Olympisch Stadion is groot, de pers zit vrij ver van de baan en de afstand is vrij groot naar de mixed zone. Dat wordt veel trappen lopen deze week……..

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>