‘Verontrustend misbruik’ van schildklierhormoon door topsporters

Nederlandse topsporters gebruiken schildklierhormonen, blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en het Noordhollands Dagblad. Dit medicijn staat weliswaar niet op de dopinglijst, maar mag niet worden voorgeschreven zonder medische noodzaak. Dat gebeurt nu wel. Schildklierspecialisten zijn verontrust vanwege de mogelijke gezondheidsschade. De Dopingautoriteit roept het wereldantidopingagentschap WADA op het medicijn tot verboden middel te bestempelen. Lees verder op NOS.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Verbazingwekkend (of misschien juist niet) dat men hiervoor kiest terwijl atleten nog zoveel mogelijkheden hebben om door betere training stappen vooruit te maken.

  • Weia Reinboud

   Ik ook. Als ze vinden dat niets onfatsoenlijks doen, dan kunnen ze gewoon open en bloot erover doen. Willen ze het geheim houden, dan voelen ze blijkbaar dat het niet netjes is.

 • Ingrid Paul (sportgeneeskunde Gelderse Vallei in Ede) vertelde in maart het volgende tegen een journalist “Bij ons komen sporters die niet fit zijn, zich niet goed voelen, uit vorm zijn, ziek zijn geweest. Dus wij doen vaak hele algemene screeningen van allerlei waarden in het bloed. Ook fysiek. En met het verhaal erbij. En als iemand vermoeid is hij zit op het randje met zijn schildklier – terwijl je het bij een ‘gewoon’ persoon nog aankijkt – dan ga je bij een sporter iets bijgeven.”. In 2010 werd deze voormalig trainster door de KNSB geschorst omdat ze 50.000 euro had geboden aan een Poolse schaatsster om niet op de winterspelen van 2006 te starten. Kortom een vrouw die ethiek hoog in het vaandel heeft staan.

 • Atletiekliefhebber

  Ik heb altijd al gezegd hoe schandalig ik dit vond. Walgelijk.

  Wat ik nu wel opmerk is een bepaalde hypocrisie bij mensen op dit forum. Nu het schaatsers gaat durft men ineens iets te zeggen.

  Ik hoor nu geluiden over onethische schaatsers.

  Juichten deze mensen zelf niet tijdens het succes van bepaalde atleten uit de groep van El Sal????

  Befaamd om zijn zieke atleten. Hij werkt immers vaak met atleten die een slechte schildklier hebben. Of is er meer aan de hand? Zijn vriendje dokter Brown…. En niet te vergeten het L-Carnitine infuus. Let wel, onder ede is verklaard door ex atleten, dat iedereen in zijn groep aan deze troep zat.

  • BeschuitMetMuisjes

   Schaatsers zijn onaantastbaar. Want dat zijn pas écht Nederlandse helden sterk geworden op boerenkool en pindakaas.

   De PDM wielerploeg zat in 1987 al aan de EPO. Geven de renners zelf toe. De eerste 5 onverwachte doden vielen dat jaar al in Nederland alleen.

   Begin 1988 Calgary rijdt NL de zogenaamde dopers van Oost-Duitsland, in de ijle lucht, totaal om de oren. Blessure of geen blessure.
   Vergelijk de reputaties. Wielrenners gelooft geen lucide mens meer in, maar die schaatsers kunnen we zo 17 miljoen handen voor in de BBQ steken.

   Sinds hoe lang is nu al bekend dat de grootste sjoemelaars met de schildklier van talenten zitten te klieren? Gaan we ooit de kritische vraag stellen of heel misschien ook onze oranje trots Hassan een mankement aan haar schildkleir liet constateren na aankomst in kamp-Salazar?
   Of loopt ze ineens zo gruwelijk hard op langere afstanden alleen door de superieure schema’s en mentaliteit daar?