Indonesier wint 100m!

WKJ Tampere Dag 2: Brons voor Jorinde van Klinken

Door: Rene van Zee

De tweede dag van het WKJ in Tampere begon niet goed voor Nederland. Dave Wesselink, die een paar weken geleden tijdens een val bij de horden zijn sleutelbeen en zijn ellenboog beschadigde, waarna hij aan zijn sleutelbeen moest worden geopereerd, liep een ongelukkige race. Hij kwam bij de tweede horde niet goed uit en toen hij een horde moest ontwijken, die in zijn baan terecht kwam, was het voorbij. Hij liep wel nog de race uit, maar eindigde door zoveel pech als laatste in zijn serie in 14.59.

Bij de kwalificatie kogelstoten vrouwen stootte Jessica Schilder drie maal ongeldig en dat betekende een grote teleurstelling voor de pupil van Hans Arnhard. Volgens haar trainer was stress de oorzaak. Overigens is dat de eerste keer bij vier internationale kampioenschappen, dat Jessica dit overkwam. Jorinde van Klinken had twee worpen nodig, waarvan de eerste ongeldig was om met 16.01 de finale te bereiken. De finale zou later op de dag plaats vinden.

Jorinde van Klinken, de finale
Jorinde van Klinken was gelijk na de eerste poging bij het kogelstoten op weg naar een medaille . Haar eerste poging leverde 17.05 op. Terwijl Jorinde zich niet verbeterde stootte Linru Zhang ook 17.05 in de voorlaatste poging, terwijl Madison–Lee Wesche uit Nieuw-Zeeland in de laatste poging tot 17.09 kwam. Daarmee werd Wesche wereldkampioene, terwijl de Chinese Zhang zilver haalde en Jorinde een uitstekende derde werd. Twee jaar geleden bij het WK in Polen maakte Jorinde ook al een uitstekende indruk. Ze had daar een hoop ervaring opgedaan. Ze was blij met haar bronzen medaille en had in de wedstrijd wel gedacht, dat ze moest proberen de andere nog voorbij te gaan.“ In de laatste twee pogingen gleed de kogel over mijn vingers, dat was jammer.“ Ze vond het wel jammer, dat ze de laatste jaren niet aan het EK-18 en het WK-18 kon deelnemen.“ Dat heeft mij medailles gekost!! Gelukkig mochten nu van de Atletiekunie wel B-Junioren aan het EK-18 deelnemen“. In 2006 behaalde Melissa Boekelman bij het WJK in Beijing de gouden medaille bij het kogelstoten. Bij het discuswerpen heeft Jorinde nog een kans op een medaille. Hopelijk geeft het succes van de pupil van Gert Damkat een positieve impuls voor de rest van de Nederlandse ploeg.

100m mannen
De 100m mannen werd verrassend gewonnen door Lalu Muhammad Zohri (Indonesie) in 10.18 voor de beide Amerikanen Anthony Schwarz (2e) en Eric Harrison(3e) beide in 10.22. Ook dit was een sensatie na een spannende finale.
Isayah Boers werd in de halve finale uitgeschakeld, hij werd met 10.50 vijfde in de eerste halve finale. Hij was wel tevreden met het bereiken van de halve finale.Graag had ik nog een PR mee naar huis genomen.

Tienkamp
De Australier Ashley Moloney won de tienkamp met 8190 punten.

100m: 10.51, ver 7.06, kogel: 12.83, hoog: 2.10, 400m: 46.86, 110mhorden: 14.13, discus: 47.39, polshoog: 4.60,speer: 53.67 , 1500m: 4.42.65. Totaal: 8190pt. Tweede werd zijn landgenoot Garry Haasbroek met 7798 punten en derde de Zwitser SImon Ehammer met 7642 punten.

3000m vrouwen
20 vrouwen waren gemeld voor de3000m, waaronder 5 Europese deelneemsters. Had ik in mijn bericht van gisteren kritiek gehad op de Japanse wijze van lopen in de beginfase, vandaag gingen twee loopsters uit Japan gelijk bij de start er van door. Nazomi Tanaka en Yuna Wada hadden in korte tijd een aanzienlijke voorsprong. Hoewel de Ethiopische vrouwen Meselu Berhe en Tsige Gebreselama samen met de Keniaanse Yego (te laat) de tegenaanval inzetten, was de achterstand te groot. De beide Ethiopische vrouwen konden nog wel de Japanse Wada achterhalen, maar wereldkampioene werd de Japanse Nozomi Tanaka in 8.54.01 voor Berhe in 8.56.39 en Gebreselama in 8.59.20. Het was een sensationele ontknoping waarmee weinigen hadden gerekend.

Tussentijden:1000m: 3.00.55, 2000m: 6.03.19

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>