Heartlife klinieken: Van inspanningstest tot hartfunctietest en onderzoek vaatgezondheid

Laat je eens testen. Je hoort het regelmatig onder lopers. Maar welke test is waarvoor? In een mini serie over de diverse soorten testen die voorhanden zijn, bekijken we vandaag de testen die cardiologe Janneke Wittekoek aanbiedt in haar ‘Haertlife klinieken’.


(foto: Kees Nouws)

Cardiologe Janneke Wittekoek schrijft al sinds 2015 voor het Losse Veter magazine. In haar columns deelt ze haar kennis over het hart, hardlopen en gezondheid. Wittekoek is dan ook niet voor niets één van de initiatiefnemers van de Heartlife klinieken, een expertisecentrum voor hart en gezondheid. Zij is een belangrijke pleitbezorger voor een meer holistische aanpak van de medische zorg en de cardiologie in het bijzonder. Zij is een voorstander van een nieuw specialisme in de medische zorg, dat van de leefstijlarts. Een discipline die meer gericht is op preventie en die in staat is de verschillende medische facetten die komen kijken bij een gezonde leefstijl te overzien.

Deze holistische benadering brengt zij ook in de praktijk in haar eigen kliniek. De Heartlife klinieken zijn er niet alleen voor hartpatiënten, maar voor iedereen die bewust gezond wil leven, en sporten, en daarbij ook de hartgezondheid niet uit het oog verliest. ‘Een goede hartgezondheid is de basis voor gezond sporten. HeartLife streeft naar het verbeteren en optimaliseren van hartgezondheid door middel van persoonlijke gezondheidsprogramma’s op maat. Dit varieert van personal training en voedingsadvies tot medicatie of het aanpassen daarvan. Voor sporters met hartproblemen in de voorgeschiedenis of die advies willen ten aanzien van specifieke hartgezondheid en belastbaarheid van het hart bij klachten zoals hartkloppingen en pijn op de borst zijn bij HeartLife op het goede adres. Heartlife is dus wat minder gericht op prestaties maar meer op veilig sporten met een hartprobleem,’ zo legt Wittekoek uit.

Dit kan overigens ook preventief. Lopers die bijvoorbeeld hartproblemen in de familie kennen, kunnen terecht voor een totale screening om inzicht te krijgen in hun hartgezondheid en de gezondheidsrisico’s die zij zouden kunnen lopen bij zeer intensief sporten. Naast de inspanningstest, die ook bij andere testcentra wordt afgenomen, wordt in de Heartlife klinieken ook een hartfunctietest uitgevoerd. Dit gebeurt door middel van echocardiografie. Hiermee kan een goede indicatie gegeven worden van de vaatgezondheid en de mogelijke risico’s die aan de diagnose verbonden zijn.

Overigens leidt een diagnose van een hartprobleem bij Wittekoek zelden of nooit tot het ophouden met sporten. Dat komt voort uit de holistische aanpak van Wittekoek en haar geloof in sport als essentieel onderdeel van een gezonde leefstijl. Zij wil iedereen blijven motiveren om te lopen. ‘Bij HeartLife is het streven om iedereen weer in de hardloopschoenen te krijgen. Geen hartprobleem die dat tegenhoudt mits met de juiste adviezen en die geven wij op maat.’ De specialisten in de Heartlife klinieken zijn in staat om zowel op medisch, als op voedings- en training technisch vlak te adviseren. Het centrum biedt hier verschillende abonnementsvormen voor aan, waarbij de begeleiding altijd gepaard gaat met een medisch advies van de cardioloog.

Bij HeartLife is het streven om iedereen weer in de hardloopschoenen te krijgen. Geen hartprobleem die dat tegenhoudt mits met de juiste adviezen en die geven wij op maat.

HeartLlife klinieken
plaats: Utrecht

soorten testen:
– inspanningstesten
– hartfunctietest door middel van echocardiografie
– onderzoek vaatgezondheid door middel van echografie van de halsslagaders
– 24-72 uurs ritmeregistratie en 24uurs bloeddrukmeting
– uitgebreid laboratoriumonderzoek

specialiteit:
HeartLife streeft naar het verbeteren en optimaliseren van hartgezondheid door middel van persoonlijke gezondheidsprogramma’s op maat wat varieert van personal training, voedingsadvies tot medicatie of het aanpassen daarvan. Een holistische benadering van cardiologische zorg.

voor wie:
voor iedere loper met hartproblemen of die een preventieve screening wil doen van de hartgezondheid

kosten:
– een hartcheck met echo, inspanningstest, bloedonderzoek, vaatonderzoek, bloeddrukmeting en/of ritmemonitoring: 425 euro
– gezondheidsabonnementen variërend van 550 tot 1250 per 6 maanden, afhankelijk van de modules

meer informatie: heartlife.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>