Woordenboek trailrunning voor beginners

Trailrunning heeft de afgelopen jaren sterk aan populariteit gewonnen in Nederland. Steeds meer lopers zoeken de uitdaging buiten de gebaande paden en trekken de natuur in. Om een beter idee te krijgen van deze sport en wat er allemaal bij komt kijken stelde Wouter Schelvis een woordenboek samen.

Salomon Zugspitz Ultratrail, Ultratrail 101,6 km, 5412 Hm Aufstieg, 5412 Hm Abstieg, Grainau, Bayern, Deutschland.

A
Alpenhoorn
als je die kunt horen ben je in Zwitserland niet ver van de finish.
Armstukken Losse mouwstukken die makkelijk uit te trekken zijn gedurende een tocht als het warmer wordt.

B
Berglopen
Berglopen is hardlopen in de bergen in al haar variaties. Het gebeurt op parcoursen die veilig moeten zijn en die zonder touw of kompas afgelegd moeten kunnen worden. Meestal volgen de lopers een vastgestelde route maar in sommige landen zoals Groot-Brittannië loopt men ook wel van markering naar markering. Voor kampioenschappen gelden striktere regels voor wat betreft hoogtemeters en afstand. Er wordt onderscheid gemaakt tussen wedstrijden die alleen bergop (uphill) gaan en wedstrijden waarin de lopers zowel moeten stijgen als dalen (uphill/downhill).
Buff een sjaal, muts, hoofdband en mondkap in één.

C
Camelbak
Kleine rugzak voorzien van een waterreservoir en drinkslang, erg handig voor de langere tochten.
Canigou Een van de zwaarste trailruns in de (Franse) Pyreneeën bij Vernet-les-Bains
Crossen trailrunnen avant la lettre

D
Dalen
Aparte discipline binnen het trailrunnen. Moet niet onderschat worden en het is aan te raden om dit regelmatig te oefenen, al is het maar om de spierpijn te beperken. Het dalen levert namelijk, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, meer spierpijn op dan stijgen.
Chris McDougall Auteur van het boek ‘De geboren renner’. In dat boek probeert McDougall het geheim van de Tarahumara indianen in Mexico te ontrafelen. Leden van deze stam staan bekend als de beste ultralopers ter wereld. Zij lijken moeiteloos afstanden van ruim 160 kilometer te overbruggen. Aan de hand van zijn observaties ontwikkelt hij een eigen visie op de hardlopende mens.
Drinken: Let op dat je op grote hoogte meer moet drinken dan op zeeniveau. Drinkposten zijn schaars in de bergen!

E
Endurance Trails
Franstalig trailrunmagazine
Eten Zonder brandstof geen beklimming! Neem altijd iets mee op langere trajecten

F
Fellrunning
Typisch Britse variant van het berglopen die ontstaan is in het noorden van Groot-Brittannië, in het bijzonder in het Lake District. De naam is afgeleid van het typische berglandschap (fells) in dat gebied. Fellrunning vindt niet altijd plaats over een uitgestippeld parcours en vergt vaak ook oriëntatievaardigheden van de lopers. De wedstrijden zijn ingedeeld in categorieën. Afstand en hoogtemeters zijn daarbij bepalend.
Fluitje vaak verplicht bij wedstrijden.

G
Geitenpaadjes
In het hooggebergte veelal het te volgen spoor.
Grip Erg belangrijk. Let daarop bij de aanschaf van schoenen.

AW12_TRAIL_RUNNING_23

H
Hoofdlamp
Bij langere tochten is dit attribuut geen overbodige luxe. Zeker in oneffen terrein blijft het oppassen geblazen en kan een hoofdlamp eenvoudig uitsluitsel bieden bij slecht zicht.
Hoogtemeter Veel belangrijker dan een stopwatch. IJken kan op iedere col of op zeeniveau.

I
Internet
Via Google vind je alle wedstrijden!
Internationale Skyrunning Federation (ISF) Officiële organisatie die er op gericht is het skyrunnen te reguleren, promoten en ontwikkelen. ISF is in 2008 opgericht. Het hoofdkantoor bevindt zich in Italië.
Isolatiedeken Vaak verplicht bij wedstrijden.

J
Juli
De ideale maand om berglopen te vinden in Europa.
Kílian Jornet Spaanse trailrunner en tourskiër. Hij won van 2007 tot 2009 de Skyrunner World Series en won in 2008, 2009 en 2011 de Ultra-Trail du Mont-Blanc. Er is ook al een boek van hem verschenen met de titel ‘Córrer o morir’ (Loop of sterf).
Jungfrau Marathon De Jungfrau Marathon is de meest bekende bergmarathon ter wereld met een parcours dat de loper uitzicht biedt op de Jungfrau, de Eiger en de Mönch in de Zwitserse Alpen. De eerste editie werd georganiseerd in 1993. Inmiddels nemen jaarlijks zo’n 3.500 lopers deel aan deze wedstrijd. De wedstrijd wordt gehouden in september.
Scott Jurek Amerikaanse ultraloper en trailrunner. Heeft tal van grote wedstrijden op zijn naam geschreven zoals Badwater Ultramarathon (2005, 2006) en de Spartathlon (2006,2007,2008). In 2010 won hij zilver tijdens het WK 24 uur in Frankrijk. Voor hem is ultralopen veel meer een mentale dan een fysieke sport. ‘Als ik loop wil ik winnen maar uiteindelijk is lopen vooral een vorm van zelfontdekking,’ is een van zijn meest bekende uitspraken. In 2012 verscheen zijn boek ‘Eat and Run.’

K
Dean Karnazas
Amerikaanse ultraloper en auteur van het boek ‘Ultramarathon Man’. Karnazes was een typische carrièreman die op zijn 30 verjaardag het roer drastisch omgooide. Dat was in 1992 en sindsdien heeft hij al menige extreme uitdaging achter zijn naam staan. Zo liep hij 50 marathons op 50 opeenvolgende dagen in 50 verschillende staten en won hij de Badwater Ultramarathon, een wedstrijd over 216 kilometer door de zinderende hitte van Death Valley in Californië.
Kleding Goede kleding is cruciaal in de natuur. Veel laagjes is altijd goed, maar Gore-tex is onontbeerlijk.
Jan Knippenberg Nederlandse ultraloper en historicus. Hij was een pionier van het ultralopen in Nederland. Hij liep in 1974 in 18 dagen van Hoek van Holland naar Stockholm (1600 km). In 1979 liep hij de 400 km rond het IJsselmeer in 43 uur en 17 minuten – een officieus wereldrecord. Ook schreef hij een boek De mens als duurloper (1987). Daarin vulde hij historische informatie over het ultralopen, waarin hij sterk steunde op ‘Indian Running’ van de Amerikaanse auteur Peter Nabokov, aan met persoonlijke ervaringen. Knippenberg overleed op 47-jarige leeftijd aan kanker. (Bron: Wikipedia)
Jan Knippenberg Memorial Dit is een hardloopwedstrijd over honderd Engelse mijlen van Hoek van Holland naar Den Helder die eens in de twee jaar wordt gelopen. Dit traject legde Knippenberg geregeld alleen of samen met collega-ultraloper Ron Teunisse af. (Bron: Wikipedia)

L
Losse Veter
Voorkom dit in de afdaling. Kijk wel vaak op deze site!

M
Malmédy
prachtige pittige bergloop als voorbereiding op EK’s en WK’s Berglopen
Marathon des Sables

N
Natuurlopen
Onder dit kopje zijn op internet veel mooie evenementen te vinden.

O
Oostenrijk
Trainingsgebied waar Marti ten Kate de basis legde voor successen.

AW11_TRAIL_MEN-WOMEN_08

P
Paslengte
Trailrunnen vraagt om variatie in je paslengte. Anticipeer op het terrein en probeer bij het klimmen je paslengte te verkleinen en eventueel je pasfrequentie te verhogen. Op die manier loop je makkelijker naar boven.

R
Rotspassages
zeker in leisteengebieden zijn fietshandschoentjes een vereiste.

S
Singletrack
Een term die veel in het mountainbike gebruikt wordt. Aanduiding voor smalle (mountainbike)paden, vaak maar een halve meter breed, waar je alleen maar achter elkaar kunt lopen.
Skyrunning Een specifieke vorm van berglopen waarbij een hoogte van 2.000m gepasseerd moet worden. Volgens de regels moet er bovendien minimaal 30% gestegen worden en mag het stijgingspercentage niet hoger zijn dan 11 graden.
Steenmannetjes Opeengestapelde stenen van groot naar klein als routemarkering.

T
Ron Teunisse
Nederlandse ultraloper. Hij is Nederlands recordhouder op de 12 uur, 100 mijl en de 24 uur en bereikte als enige Nederlander vijfmaal de finish van de Spartathlon. Tweemaal werd hij tweede. In 2010 legde hij zijn ervaringen vast in het boek ‘De koerier die nergens bij hoort.’ (Bron: Wikipedia)
Topprestatie Lopen in de bergen, zelfs als je de echte top niet haalt.
Trail Duitstalig trailmagazine, online te bekijken (http://web.mac.com/trailmagazin/TRAIL_Magazin/Willkommen.html)
Trail by the Sea De eerste trailrun in Zeeland. Het is een avontuurlijke en zware trailrun van 33 kilometer over grotendeels onverharde paadjes door de natuur op Schouwen-Duiveland.
TrailRunner – One Dirty Magazine Amerikaans trailruntijdschrift voor lopers die graag buiten zijn en een gezondere leefstijl nastreven door middel van trailrunnen.
Transalpine Run Meerdaagse trailrun dwars door de Alpen. Het ene jaar loopt men van het Italiaanse Latsch naar het Duitse Oberstdorf. Het andere jaar loopt men in omgekeerde richting. De afstand. Afgelopen jaar legden de lopers een afstand van 273 kilometer af met in totaal 14.606 hoogtemeters. De editie van 2012 wordt gehouden van 1 tot en met 8 september.

U
Ultrafondus
Franstalig trailrun magazine (http://blog.ultrafondus.net/)
Ultratrail Tour de Mont-Blanc (UTMB) Wedstrijd over 166 kilometer met 9.500 hoogtemeters. De start is in Chamonix en het parcours voert de lopers door het Mont Blanc massief. In totaal mogen 2.300 lopers deelnemen. Lopers die in aanmerking willen komen dienen minimaal kwalificatiepunten te verzamelen bij andere trailwedstrijden. Naast deze hoofdafstand kent men nog drie andere afstanden: Courmayeur-Champex-Chamonix (CCC, 98km en 5.600 hoogtemeters), les Traces des Ducs de Savoie (TDS, 110km en 7.100 hoogtemeters) en la Petite Trotte à Léon (PTL, geen vaste afstand, ongeveer 300km en 25.000 hoogtemeters).

V
Veluwezoomtrail
Het 52 km lange parcours van deze Nederlandse trailrun voert over de Veluwezoom en het Deelerwoud. In de route zijn zo veel mogelijk heuvels die zich in het gebied bevinden opgenomen.
Via Ferrata kunstmatige trappetjes en kabels om moeilijke passages te overwinnen.
Verticale kilometer Wedstrijden waarin de loper 1.000m moet stijgen over een afstand van maximaal vijf kilometer.

W
Wandelstokken
Veelgebruikt hulpmiddel in bergachtig terrein. De stokken zijn handig bij het klimmen om je af te zetten maar de stokken kunnen bij het dalen de klappen opvangen waardoor je bovenbenen minder belast worden.
WK Berglopen Wordt ieder jaar georganiseerd, maar het ene jaar is het een klimloop, het daaropvolgende jaar een klim- én daalloop.
WMRA (World Mountain Running Association) De WMRA werd opgericht in 1984 als World Mountain Running Committee. De naam werd in 1997 gewijzigd en de organisatie valt inmiddels onder de hoede van de internationale atletiekfederatie IAAF. De WMRA wil het berglopen wereldwijd promoten.

Y
IJs en sneeuw
Spontane tegenstanders in het hooggebergte.

Z
Zwerflopen
Deze term werd in Nederland populair door Luc Krotwaar. De zevenvoudig Nederlands marathonkampioen begon deze term te gebruiken voor zijn lange duurlopen. Met niet meer dan wat geld op zak nam hij de trein naar een plaats van waaruit hij dan, al zwervend, zijn weg terug naar huis probeerde te vinden.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>