Scandinavisch atletieknieuws: Mikaela Larsson wint marathon Stockholm en Noors record Grovdal

Andreas Kramer wordt zevende op de 800 meter in Hengelo. Daarmee loop je je niet in de kijker, maar de Zweed presteert wel heel goed. Dit onderdeel is van topniveau op de FBK Games en Kramer blijft slechts 25/100 boven het nationale record met 1.45.38 min. De veertigste editie van de Stockholm-marathon wordt met warm weer gewonnen door de Zweedse Mikaela Larsson (2.40.28) en de Keniaan Lawi Kiptui (2.13.30). Er is een nieuw parcours. Karoline B. Grovdal loopt een Noors record op de incourante 2000 meter (5.41.4). Donderdag staat de 3000 meter steeple bij de DL-meeting in Oslo op het programma. Scandinavische atletiekberichten.

Andreas Kramer direct snel bij seizoendebuut in Hengelo
De Zweed Andreas Kramer begint het seizoen heel sterk op de 800 meter in Hengelo. Bij de FBK Games loopt de 21-jarige atleet 1.45.38 min. Dat is slechts 25/100 boven zijn eigen nationale record van juli vorig jaar. Jonathan Kitilit (Ken.) wint overtuigend met een snelle 1.43.66 min. De lopers daarachter blijven dicht bij elkaar met prima tijden. Kramer haalt gemakkelijk de EK-limiet (1.47.60). Zijn volgende wedstrijd is de DL-meeting in Stockhom. Erika Kinsey springt een beste jaarprestatie met een hoogte van 1.91 mtr. en Meraf Bahta wordt derde op de Engelse mijl met 4.27.03 min. Dat is twee seconden boven haar beste tijd, Haar finish is heel goed. De Noorse Isabelle Pedersen zal in Hengelo niet helemaal tevreden zijn met 13.04 sec. op de 100 meter horden, want ze heeft al betere tijden gelopen dit jaar. Ze is net als Nadine Visser op jacht naar het nationale record op de hordensprint. Anita Hinriksdottir heeft in Hengelo wel een Ijslands record op de mijl met 4.29.20 min.

Zweedse zege in vernieuwde Stockholm-marathon
“Ik ben moe, maar heel blij. Dit had ik nooit verwacht. Ik hoopte op de Zweedse titel, maar dat ik eerste zou worden, is helemaal fantastisch”. Mikaela Larsson wint de veertigste Stockholm-marathon met 2.40.28 u. Het is een zware editie met warm weer en 14.460 finishers. Er wordt gelopen met ca. 27 graden op een nieuw parcours in de Zweedse hoofdstad. Larsson prolongeert haar nationale titel. Verrassend is het zilver van de vrijwel onbekende 23-jarige Caroline Almkvist, die haar beste tijd met zeven minuten aanscherpt (2.44.49). Ze eindigt nog voor routinier Isabellah Andersson in het kampioenschap. Bij de mannen wint de Keniaan Lawi Kiptui (35) met 2.13.30 u. Mustafa “Musse” Mohamed (39) pakt zijn vijfentwintigste nationale titel (in totaal) met 2.27.39 u. De Japanse marathonheld Yuki Kawauchi is vierde. De Belgische Hanna Vandenbussche loopt 2.46.06 u. Vanwege het warme weer wordt de finishtijd verlengd naar zeseneenhalf uur. Overigens is ook het Zweedse voetbalelftal bij het publiek langs het parcours. ’s Avonds hebben ze een oefeninterland.

Grovdal loopt Noors record 2000 meter
Karoline Bjerkeli Grovdal loopt in Floro een Noors record op de 2000 meter met 5.41.4 min. Ze verbetert hiermee de 5.47.1 min. van de legendarische Grete Waitz uit 1979. Maar om het nationale record op de 3000 meter ook te verbeteren is niet eenvoudig. Dat is met 8.31.75 min. ook sinds 1979 van Waitz. Grovdal constateert achteraf dat ze misschien in de eerste ronden van de 2000 meter iets sneller had moeten lopen, want ze heeft nog veel over. Hoe dan ook: “De vorm is goed. Ik kijk uit naar de 3000 meter steeple donderdag in Oslo”. (Diamond League).
En het is topdrukte bij diverse wedstrijden met atleten, die naar de EK willen. Dat lukt vier Noren: Havard Haukenes (20 km. snelwandelen, 1.24.58), Tonje Angelsen (hoog, 1.90), Line Kloster (400mH, 56.67) en Tom Erling Karbo (steeple, 8.29.49).

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>