37e FBK Games, een vernieuwing met toekomst!

De verwachtingen bij de organisatoren Ellen van Langen, Jos Hermens en Meeting directeur Hans Kloosterman waren hoog gespannen. Global Sports Communication nam vorig jaar de organisatie van de FBK-Games over en wilde de meeting in een ander jasje steken en proberen in de komende jaren meer toeschouwers in het FBK Stadion te verwelkomen. Juist in het jaar dat Fanny Blankers-Koen 100 jaar zou zijn geworden moesten de FBK GAMES een moderne uitstraling krijgen. Men zette in op meer entertainment, battles enz. kortom een afwisselend programma. We gingen er zondag eens goed voor zitten, want iedere verandering is nog geen verbetering.. Er werd meer reclame gemaakt, uitstekende atleten geïnviteerd en wat belangrijk was:er moest strijd komen. Jos Hermens: “het evenement moest dynamischer worden“.

door René van Zee

Wanneer men een wereldklasse-atlete als Dafne Schippers ter beschikking heeft , staat deze centraal in het programma. Er kwam meer publiek in het stadion. Aan de Nederlandse microfonisten werd een engelstalige microfonist toegevoegd. Het bleek een uitstekende greep. Het programma startte met het slaan van het eerste exemplaar van het Fanny Vijfje door Dafne Schippers ter gelegenheid van het feit dat Fanny Blankers-Koen 100 jaar geleden geboren werd.. Naast de staatssecretaris van financiën was ook de de dochter van Fanny aanwezig.

Voor de toeschouwers was de duidelijke overwinning van Dafne Schippers op de 200m in 22.45 het hoogtepunt van deze meeting, al was Dafne niet 100% tevreden met haar tijd Ook kritiseerde zij het onrustige verloop van de wedstrijden (start). Het werd een middag met uitstekende prestaties..De 400m mannen gewonnen door Hanoun uit Quatar in 44.35 was van uitstekend gehalte, Liemarvin Bonevacia liep met 45.77 de limiet voor het EK in Berlijn. Wereld- en Olympisch kampioen hinkstapspringen Christian Taylor wilde zich kwalificeren voor de 4x400m ploeg voor de USA. Op een voor hem zeer ongebruikelijk nummer liep hij 45.07, dat moet voldoende zijn voor een plaats in het estafetteteam, maar wat een atletiektalent! Jenny Simpson liep de beste tijd dit jaar op de mijl (4.25.71), Sanne Verstegen, 4.29.11 en Maureen Koster met een zwakke 4.32.08. konden haar niet stoppen.

Spektakel op de 400 meter vrouwen met een baanrecord van 50.88 voor de Amerikaanse Wimbley en een persoonlijk record voor Madiea Ghafoor (51.60). Lisanne de Witte voegde zich bij de atleten met een EK-limiet (51.84). Bram Som haasde de Keniaan Kitilit naar een toptijd op de 800 meter: 1.43.77., een tijd die niet vaak in Nederland wordt gelopen. Op de 100 meter horden werd Nadine Visser derde (12.94). Olympisch kampioene Brianna McNeal won in 12.66. Wereldkampioen Sam Kendricks won het polsstokhoogspringen met 5,81 meter..Bij het hoogspringen vrouwen sprong de Russische Mariya Lasitsken 2,03m en dat betekende de beste wereldjaarprestatie en haar 41ste achtereenvolgende overwinning, Een pluspunt was ook het optreden van young reporters, die de atleten vragen konden stellen in de mixed-zone..Het was eeen prachtige atletiekdag in Hengelo.

De FBK-Games zijn op de goede weg, Meeting- Director Hans Kloosterman sprak van een stap vooruit. Hij voegde eraan toe: “Vele zaken blijken een verbetering, maar we zijn er ons van bewust, dat veel nog voor verbetering vatbaar is.Ons doel is het niveau van de wedstrijd omhoog te brengen, middels innovatie. Wij zullen deze wedstrijd evalueren en goed luisteren wat anderen nog voor ideeën hebben. De nieuwe FBK-GAMES is de enige Top-Meeting in Nederland en die moeten we met hulp van velen in stand houden“. Jos Hermens: „ de atletiek ontwikkelt zich in hoog tempo en daar moeten we op in spelen, vandaar de vernieuwing“

Resumee: De FBK-GAMES Nieuw was geslaagd, maar de organisatie moet de ogen niet sluiten voor verdere vernieuwingen en sommige zaken bijsturen. Het veel te hoge geluidsniveau bij deze wedstrijd was een doorn in het oog van niet alleen veel toeschouwers maar ook van atleten. Het was verheugend, dat dit evenement dit jaar meer toeschouwers trok.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Er zijn een aantal mooie prestaties geleverd, maar inderdaad was er veel te veel lawaai en moet men ophouden met het propaganda maken voor die zogenaamde ‘battles’. Op de 200 meter zouden er bijvoorbeeld enorme ‘battles’ worden uitgevochten, aldus de speaker voorafgaand aan de races.
  Daar kwam niets van terecht, Bij de vrouwen niet (superieure Schippers versus zeer zwakke Okagbare) en bij de mannen niet (Hortelano versus zwakke Martina). En na afloop van de races deed de speaker er qua deze ‘battles’ doodleuk het zwijgen toe.
  Ik vind dat niet sterk.

 • Peter Winkel

  Het probleem was misschien niet de muziek op zich, maar meer het gebrek aan regie daarbij. De zichtbare frustratie bij diverse atleten was het begrijpelijke gevolg. Muziek is, ook in ons land, al meerdere keren beter toegepast. NK indoor, Gouden Spike, Flame Games. Maar deze oeverloze herrie, nee dat is niet de manier.

 • Bas van Dam

  De “battles” hebben vooral een functie in het genereren van publiciteit. De wedstrijd moet tenslotte op de TV komen, vooral voor de sponsors. Of dat gelukt is valt moeilijk in te schatten omdat de aanwezigheid van Dafne Schippers in Nederland voldoende reden is voor de NOS om te komen. De liefhebbers komen daarnaast toch wel en die nemen de muziek dan maar op de koop toe.