Scandinavisch atletieknieuws: Parcoursrecord marathon Kopenhagen en zege Ida Nilsson op La Palma

Er zijn Afrikaanse winnaars in de marathon van Kopenhagen met de Keniaan William Morwabe (2.11.16) en de Ethiopische Shasho Insermu (2.32.18). Hordensprintster Isabelle Pedersen (No.) wordt vijfde in Shanghai met 12.76 sec. Dat is 1/100 boven haar beste tijd en 2/100 boven het nationale record van Christina Vukicevic. Ida Nilsson wint voor de derde keer op rij de loodzware Transvulcania Ultramarathon (Canarische eilanden). Bij de WK-Ultratrail in Spanje zijn de Denen, Zweden en Noren niet erg succesvol, wel bij de EK-oriëntatielopen. Scandinavische atletiekberichten.

Afrikaanse heerschappij in Kopenhagen-marathon
William (Nyarondia) Morwabe verbetert het parcroursrecord in de marathon van Kopenhagen met bijna een minuut: 2.11.16 u. Het is een warme dag, maar de 26-jarige Keniaan loopt een persoonlijk record. Als eerste vrouw komt in de Deense hoofdstad Shasho Insermu uit Ethiopië over de finish in 2.32.18 u. Alle topklasseringen zijn voor Afrikaanse lopers/sters. Bij het loopevenement is er een daling van het aantal deelnemers (1000 minder). Vooral op de 42,2 km. kiezen Denen voor een buitenlandse marathon, zoals Berlijn. Beste Deen is Simon Holbek met 2.23.58 u. Het is een teleurstellende dag in Kopenhagen voor Sylvia Kiberenge. De Deense van Keniaanse origine komt na 2.55.08 u. over de eindstreep.

Noorse hordensprintster Pedersen al in uitstekende vorm
De Noorse Isabelle Pedersen is al vroeg in het seizoen in uitstekende vorm. Bij de Diamond League-meeting in Shanghai wordt ze vijfde met 12.76 sec. Ze blijft daarmee slechts 1/100 boven haar beste tijd en 2/100 boven het nationale record van Christina Vukicevic (Hengelo, 2009). In China is ze de beste Europese atlete voor Nadine Visser en Cindy Roleder. En, zegt ze, technisch kan het nog ietsje beter, dus een Noors record gaat er komen. “We werken nog aan enkele kleinere details.” De Deense Sara Slott Petersen (400 meter horden) krijgt een ‘DNS’ achter haar naam. De Europese kampioene moet zich afmelden als zij kramp krijgt tijdens de warming-up in Shanghai.

Ida Nilsson wint opnieuw op La Palma
Er zijn veel Denen bij de WK-Ultratrail aan de Spaanse oostkust bij Valencia, maar het wordt geen groot succes in Penyagolosa. De vrouwen worden vijftiende en de mannen zevenentwintigste. Er zijn blessures en ziekte. De Zweedse vrouwen doen het wel goed met een vijfde plek. De eerste Zweedse is Johanna Bygdell (16e) met 10.58,30 u. als eindtijd (85 km.). Ida Nilsson wint voor de derde keer op rij de Transvulcania Ultramarathon op La Palma (Canarische eilanden). Ze heeft 8.40.38 u. nodig voor 73,3 zware kilometers. “Het was geen gemakkelijke dag voor een wedstrijd”, klinkt het koeltjes. Bij de EK-oriëntatielopen in Zwitserland is er goud op de langste afstand voor de Noor Olav Lundanes en de Zweedse Tove Alexandersson.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>