door Rene van Zee

In memoriam Bob Boverman

Vorige week overleed Bob Boverman, een van de grootste looptrainers die de atletiek in Nederland heeft voortgebracht. Het is teveel om op te noemen wat Bob voor de Nederlandse loopsport heeft betekend: clubtrainer bij AAC, bondstrainer midden-lange afstand-marathon, trainingscoördinator en individuele trainer en opleider.

In 1978 zat ik in de begeleiding voor het EK in Praag, toen ik voor het eerst met Bob te maken kreeg. Bob was in Praag o.a. verantwoordelijk voor het marathonteam bestaande uit Roelof Veld, Cor Vriend, Ko van der Weijden en zijn protege Hans Koeleman. De toenmalige interim- trainingscoördinator Joop Waterreus stuurde Bob en mij twee maanden voor het EK naar Praag, Bob om het marathonparcours te verkennen. Hij was toen al de persoonlijke trainer van Hans Koeleman, die later tot uitstekende prestaties zou komen op de steeple.

Na het EK zou Bob trainingscoördinator worden, geen eenvoudige job in de destijds verdeelde trainerswereld. Hij stuurde altijd afvaardigingen naar het WK Cross. De cross was in zijn ogen zeer waardevol voor de ontwikkeling van zijn atleten. Hij zou nog jaren zich bezig houden met de loopsport binnen de KNAU. Binnen AAC, maar ook daarbuiten was Bob vooral inspirerend en motiverend. Zijn loopscholing nam bij hem een belangrijke plaats in. Bob was er niet alleen voor de toppers: vele atleten trokken naar Amsterdam om onder Bob te trainen van de middenafstand tot aan de marathon. Interessant was te zien, dat hij een hele grote groep 800m-lopers trainde, die allen rond de 1.50 liepen. Bob was een bevlogen temperamentvolle, soms emotionele trainer.

Het was voor mij een voorrecht in september aanwezig te zijn bij een reunie speciaal voor Bob georganiseerd door de „Bende Van Boverman“. Heel veel oud-atleten waren die dag op Ookmeer aanwezig. Niet te weten, dat het voor velen een afscheid van Bob zou zijn. Tot de atleten, die onder Bob zeer succesvol waren behoorden Hans Koeleman, Marja Wokke, Frans Thuys, Piet van Alphen, Rene Godlieb, Gerard Smit en dan vergeet ik nog vele namen.

Bob was zeer veelzijdig, volgde de CIOS-opleiding in Overveen en werkte voor verschillende sportbonden: Nederlandse Skivereniging, Roeibond, maar verdiende ook zijn sporen als loop-conditietrainer, in de honkbal-motorcross-hockey-basketball en rugbywereld. Ook begeleidde hij Richard Krajcek, de Wimbledon winnaar. Bob beschikte over een geweldige kennis op het gebied van training.

Helaas is Bob veel te vroeg overleden. Met respect en dankbaarheid blijft Bob als toptrainer en als mens in onze herinnering

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>