FBK Games: Martina neemt het op tegen Makwala en Hortelano

Nederlands recordhouder Churandy Martina neemt het zondag 3 juni tijdens de FBK Games in Hengelo op de 200 meter op tegen Isaac Makwala, één van ’s werelds beste 200 én 400 meter lopers van de laatste jaren. Ook is Europees kampioen 200 meter Bruno Hortelano van de partij.

Martina’s ster schittert altijd in Hengelo
Churandy Martina (33) staat al bijna 15 jaar aan de wereldtop. Hij nam hij al deel aan vier Olympische Spelen en heeft hij inmiddels zijn vizier gericht op Tokio 2020. De Nederlands én FBK-stadionrecordhouder 200 meter (resp. 19.81 en 20.23) schittert altijd in Hengelo. Hij won hier in 2008, 2013 én 2015 de 200 meter en ook al drie keer de 100 meter. Martina gaf eerder aan uit te kijken naar de FBK-Games: ,,Het is altijd mooi om voor mijn eigen publiek te mogen lopen.” Martina’s coach Bart Bennema heeft vertrouwen in zijn pupil: ,,Churandy staat er goed voor, hij gaat wedstrijd voor wedstrijd langzaam in vorm proberen te komen. Zijn optreden tijdens de NK Teams afgelopen weekend was een prettige instap voor hem. Hij voerde de race goed uit. Met een beetje meer tegenstand gaat het weer wat sneller.”

Publiekslieveling Makwala
Isaac Makwala (32) uit Botswana stond voorafgaand aan de WK Atletiek te boek als één van de topfavorieten voor het goud op zowel de 200 als 400 meter. Hij kreeg evenwel vanwege een virus een startverbod opgelegd voor de finale 400 meter én de kwartfinale 200 meter. Uiteindelijk mocht hij vlak voor de halve finale 200 meter toch solo zijn kwartfinale starten in noodweer, iets wat zeer bijzondere beelden opleverde. De publiekslieveling van de WK komt 3 juni naar Hengelo. Zijn beste tijd uit 2017 is 19.77. Dit seizoen liep hij al 20.10. In april werd hij Commonwealth Games kampioen op de 400 meter. Makwala kijkt uit naar zijn optreden: ,,Ik hoor geweldige dingen over Hengelo. Het is heel bijzonder om tegen Churandy en zijn thuispubliek te lopen. Ik denk dat Ellen van Langen het heel goed gedaan heeft om grote atleten op alle disciplines te krijgen, dus 3 juni wordt een geweldige dag voor ons en de fans.”

Hortelano na twee jaar weer terug in Nederland
Tijdens de Europese kampioenschappen in Amsterdam werd Bruno Hortelano (26) gekroond tot kampioen van de 200 meter. Na twee jaar zet de Spanjaard – met een persoonlijk record van 20.12 op de 200 meter – weer voet op Nederlandse bodem. Door een ernstig auto-ongeluk vlak na de Olympische Spelen van 2016 moest hij lange tijd revalideren. Maar nu is hij terug: ,,Ik ben blij om mijn eerste 200 meter race sinds 2016 aan te kunnen kondigen. Het is officieel! In Hengelo zal ik tegen de grote Churandy Martina lopen.”

Meeting director Kloosterman: ‘Voor zo’n strijd kom je echt naar het stadion’
Meeting director Hans Kloosterman is verheugd over het startveld op de 200 meter mannen: ,,Het stadionrecord komt serieus onder druk! Churandy komt alweer voor de twaalfde keer naar Hengelo. Met publiekslieveling Makwala hebben we een geweldige tegenstander en Europees kampioen Hortelano maakt de battle compleet. Voor zo’n strijd kom je echt naar het stadion.”

Nieuwe formule FBK Games
De FBK Games start dit jaar met een nieuwe formule. Minder disciplines, meer spektakel. Eén van de opvallendste noviteiten zijn de ‘battles’. Rondom de Nederlandse toppers wordt internationale tegenstand van formaat gecontracteerd. Een spannende strijd is zo verzekerd. Gepoogd is battles op te voeren bij zoveel mogelijk disciplines. Naast bovengenoemde battle zal hordeloopster Nadine Visser het in Hengelo opnemen tegen Europees kampioene Cindy Roleder, polsstokhoogspringer Menno Vloon versus wereldkampioen Sam Kendricks, Liemarvin Bonevacia op de 400 meter tegen tweevoudig Olympisch kampioen (hinkstapspringen) Christian Taylor en Sifan Hassan op de mijl tegen oud-wereldkampioene 1500 meter Jenny Simpson.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Ik begrijp nog steeds niet wat die ‘battles’ inhouden.
  Visser tegen Roleder, lees ik.
  Maar er staan toch meer, sterke, namen op de startlijst vermeld?
  Idem voor andere onderdelen.
  Sifan Hassan gaat toch hoop ik niet alleen tegen Jenny Simpson lopen?
  Ben ik nou zo dom, of…….

 • Ik lees minder disciplines, meer spektakel… maar de Battle klinken heel spectaculair,maar zijn volgens mij idd zo kees als noemt de doodgewone races als voorheen. Dus volgens mij gewoon veel reclame voor minder..

 • Hengelo dankt haar faam wereldwijd aan de sterk bezette midden- en lange afstand races dankzij de contacten van Jos Hermens. Daar zie je met enkel een 800 bij de mannen en een mijl bij de vrouwen bijna niets meer van terug. Waar ligt dat aan? Hebben ze de contacten niet meer, het geld niet, doen anderen het beter, zijn de records onbereikbaar, zijn alle sterke lopers uitgeweken naar de marathon?

  • Ik ben bang dat men vindt dat langere afstanden ‘saai’ voor het publiek zouden zijn. Dan liever ander ‘spektakel’ (dj’s! aargghhh).
   Maar langere afstanden hoeven niet altijd saai of voorspelbaar te zijn. Zeker niet wanneer je een gelijkwaardig veld creëert – en dat hoeven niet per se de beste atleten te zijn.