Hoe is het met? Ingrid Peperkamp

Ingrid Peperkamp interviewden we twee jaar geleden voor een artikel in het Losse Veter magazine over de gevaren en gevolgen van een tekenbeet. Ingrid was drie jaar daarvoor te grazen genomen door een teek in haar toenmalige woonplaats Wageningen. De loopster die vooral trots is op het afwerken van een zware 100 kilometerloop in Frankrijk in elf uur, kon na de Eiger Ultra Trail letterlijk geen stap meer zetten. Een griezelverhaal volgde. In Losse Veter deed ze haar verhaal. Nu, twee jaar na het artikel, zijn we benieuwd hoe het nu met Ingrid gaat en stelden we haar enkele vragen.

Twee jaar geleden interviewden we je voor LV voor een verhaal over teken en de gevaren. Destijds waren de klachten van Lyme nog niet verdwenen. Wij vroegen ons af hoe het nu met je gaat?
Alweer 2 jaar….dan vliegt de tijd! Ik was toen al stiekem plannen aan t maken. Maar het lukte niet direct. In 2017 heb ik de Peneda Geres in Portugal gelopen. Dat is een vierdaagse en een prachtige loop waar ik weer van kon genieten. Maar waar ik hoofdzakelijk gewandeld heb. Het lijkt wel of ik geen conditie wat betreft snelheid ( nu ben ik nooit de snelste geweest.) wandelen afwisselend met hardlopen gaat prima. Maar moet er niet aan denken om een marathon hard te lopen…

Tevens heb ik een meerdaagse met vrienden om de Gothard gelopen… ook hier weer afwisselend rennen en wandelen.

En of dat nu komt door de teek? Of de leeftijd? Ik ben er niet meer mee bezig. Want ik heb nu wel een weg gevonden om van zoveel mogelijk dingen te genieten. Zo ben ik af en toe vrijwilliger op loopjes, fiets en mountainbike meer en loop nog regelmatig door de bossen.

In hoeverre ben je nog bezig met het tekenverhaal? Volg je ontwikkelingen qua behandelmethoden? Zoek je dingen op, of juist niet?
Vorige week betrapte ik me toch weer dat toen ik na een training een zwartpuntje voelde zitten op mijn schouderblad dat ik dacht…. het zou toch niet… maar nee het was geen teek. Tijdens het sporten ben ik er niet mee bezig. Wel check ik na afloop onder de douche altijd of er iets zit. Maar dat deed ik voorheen ook al.

Tussentijds heb ik wel nog een keer een teek gehad, maar kreeg wederom geen antibiotica van de huisarts. Ondanks mijn verleden. Dan ben ik daar wel ‘ziek’ van. En ik begrijp niet elke teek is besmettelijk en antibiotica is vreselijk voor je lijf. Maar de vorige keer heeft het zeker 2 jaar geduurd voordat ik weer iets actiefs kon doen… gelukkig heb ik er geen hinder van ondervonden. Ondanks dat ik weet dat het na 7 jaar zo maar ineens boven kan komen.

Mijn motto is dan ook: pluk de dag en geniet van het bewegen in de prachtige natuur!
Ik probeer zoveel mogelijk te bewegen, gezond te eten, geen suikers toe te voegen.

Het lijkt alsof er steeds meer teken komen en dat ook met landelijke campagnes mensen er voor gewaarschuwd worden of lijkt dat maar zo?
Er wordt steeds meer gewaarschuwd voor teken. En ja er komen ook steeds meer giftige teken. Ik volg t aan de zijlijn. In t buitenland zijn er meer ontwikkelingen op t gebied van Lyme – bestrijden. Opvallend in Nederland is dat het alternatieve circuit steeds meer ontwikkeld. En de wachtkamers vol zitten omdat men hoort via, via dat bepaalde behandelmethodes aanslaan.

En dat de reguliere geneeskunde er behoorlijk in blijft steken. Zelf ben ik bij een therapeut geweest die via elektromagnetisch veld kan testen of Lyme nog in mijn bloed zit, tevens ben ik bij een natuurgeneeskundige therapeut geweest die me ook behandeld heeft. Iemand die werkt met veel succes. Beide zitten overvol omdat er veel vraag is en mensen vaak geen raad weten, mede doordat de klachten ‘vaag’ zijn.

Ik heb mijn weg gevonden… maar wil iedereen die twijfelt… ga naar n arts en laat je goed testen.

Heb je een tip voor andere lopers?

Jazeker, hierbij een paar tips:
-als je in velden of bossen bent geweest, altijd na kijken onder de douche bijv.
-Zorg dat je n tekenpen in je tas hebt
-Heb je vage klachten, bijvoorbeeld vermoeidheid die geen aanwijsbare oorzaak heeft, laat je testen.
-Zoek zo snel mogelijk het alternatieve circuit op.
-leer goed te luisteren naar je lijf en kijk wat je er zelf aan kunt doen.
En blijf sowieso genieten van het heerlijk sporten in de natuur!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>