Ook de 15e editie van de Salzburg Marathon had last van de warmte

Het weer speelt bij de marathon altijd een grote rol. Bij bijna iedere WK was het te warm, het was dan ook niet al te verrassend, dat de IAAF besloot bij het WK in Doha volgend jaar, de marathon om middernacht te laten starten. Dit jaar was ik de laatste drie weken bij drie marathons: Wenen, Hamburg en Salzburg. Voor de toplopers viel het nog wel mee, maar de langzame lopers hadden het zwaar te verduren.In Salzburg was het zondag erg warm en dit kwam ook tot uitdrukking in de tijden.

door René van Zee

De Salzburg marathon was dit jaar toe aan haar 15e editie. De grootste marathon in Oostenrijk is met afstand de Wenen marathon, op grote afstand gevolgd door Linz, Graz, Salzburg en de Drie Landen Marathon in Bregenz. Salzburg is een prachtige historische stad met 150.000 inwoners (de geboortestad van Mozart) die voor lopers, die cultuur en lopen willen combineren, een uitstekende keus is. Het parcours is redelijk snel, dat bleek wel toen in 2016 Ruth van der Meijden met grote voorsprong en met een nieuw parcoursrecord van 1.13.01 de halve marathon won en zich daarmee voor het EK in Amsterdam kwalificeerde. Dit jaar stonden op de verschillende afstanden bijna 7000 lopers aan de start. Het evenement, bekend onder de naam “Lauffestspiele”, startte vrijdagavond al met de AfterWorkRun&Walk, gevolgd zaterdag door de jeugdlopen met bijna 2000 deelnemers, de ontbijtloop en de integratieloop. Ook op zaterdag konden 10 sportbonden zich in de buurt van start en finish presenteren met kinderspelen. Kortom de “Lauffestspiele” waren een feest voor de hele familie. Op zondag volgde dan de Marathon, Halve marathon en de 10km .Dit jaar was aan de marathon de Oostenrijkse titel verbonden..Start en finish waren gelegen bij de historische Mirabellplatz. Salzburg heeft niet het budget om toplopers te contracteren.

Bij de mannen waren er vijf favorieten ,waaronder Edwin Kemboi,die 2013 in Rotterdam 2.12 58 liep. Hij werd in Beijing bij het WK 32e. Hij was vorige week in Düsseldorf pacemaker, toen de kopgroep verkeerd werd gestuurd.Hij zou na 35km ziek uitvallen. De wedstrijd werd gewonnen door Wesley Kemboi die na een tussentijd op de helft in 1:06:59 door de hoge temperuur veel moest inleveren en in 2.19.26 finishte. Weshley Kemboi had een PB uit 2017: 2.16.32. Tweede werd de Oostenrijkse Keniaan Isaac Kosgei, die daarmee Oostenrijks kampioen werd. Derde werd de Oostenrijker Christian Kresnik in 2.28.36., kortom matige tijden. Tijden gaan echter pas een rol spelen, wanneer men tijden onder de 2.06 en sneller gaat lopen. Er is een tendens om meer strijd te verlangen.

Bij de vrouwen won de Keniaanse Teresiah Omosa, die vorig jaar derde werd bij de zeer warme en vochtige Mombasa Marathon in 2.46.22. Na een regelmatig gelopen race (HM: 1.20.00) won zij de 15e Salzburgmarathon in een persoonlijk record: 2.43.24,voor de Oostenrijke Karin Freitag in 2.45 26, die daarmee voor de vijfde keer Oostenrijks kampioene werd.Teresiah Omosa had een PR op de Halve Marathon van van 1.13.48.

De Salzburg Marathon was goed georganiseerd.De 15e editie van de Lauffestspiele was een echt loopfeest!!

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>