Scandinavisch atletieknieuws; Zege Jakob en Henrik Ingebrigtsen in VS en Holmenkollstafetten

De Finse hinkstapspringster Kristiina Mäkelä haalt keihard uit naar de atletiekbond in haar land; onduidelijke financiering, gebrek aan informatie en geen beleid voor de jeugd. Bij de Diamond League-meeting in Doha is alleen de Noorse hordensprintster Isabelle Pedersen actief. In het Amerikaanse Stanford zijn er goede uitslagen van Scandinavische atleten met o.a. de broers Ingebrigtsen. De 88e editie van de Holmenkoll-estafette in Oslo heeft 30.000 deelnemers. Scandinavische atletiekberichten.

Ingebrigtsen-broers in Palo Alto
Met 12.82 sec. op de 100 meter horden in Doha blijft Isabelle Pedersen 8/100 boven het Noorse record. Dat staat sinds 2009 op naam van Christina Vukicevic. Pedersen eindigt als zesde in Qatar en zal op 12 mei in Shanghai starten. In Palo Alto (VS) zijn er bij de Payton Jordan Invitational overwinningen voor junior Jakob Ingebrigtsen (17) op de 1500 meter (3.39.06, pr) en Henrik Ingebrigtsen, die na bijna een jaar afwezigheid, sterk loopt op de 5000 meter (13.16.97, pr). Europees kampioen Filip Ingebrigtsen stapt na ruim 3 km. uit op de 5000 meter. Hij heeft last van zijn hak/hiel. Er volgt medisch onderzoek in Noorwegen. Jakob en Henrik Ingebrigtsen lopen op 26 mei in Eugene. De Zweedse Meraf Bahta wint de 5000 meter met 15.15.33 min. Haar nationale record is 14.49.95 min. Clubgenote Linn Nilson verbetert haar beste tijd met een halve minuut tot 15.18.14 min. De Deen Ole Hesselbjerg wint de 3000 meter steeple (8.30.82).

Holmenkoll-estafette met 30.000 deelnemers
De Holmenkoll-estafette in Oslo heeft een lange traditie sinds 1923. Dit jaar zijn er 30.000 deelnemers bij de 88e editie. Bij de vrouwen wint BUL (1.00.05) en bij de mannen Gular (50.08.10). Er zijn 15 etappes met een totale afstand van ruim 18 kilometer. De finish is in het Bislett-stadion. Er doen internationale atleten mee van allerlei afstanden, zoals Hedda Hynne (800m.), Karoline Bjerkeli Grovdal (steeple, 5000m) en Marius Vedvik (10.000m). In de ploegen zijn ook diverse langlaufers met Olympische medailles opgesteld, zoals bijv. Petter Northug. Bij het winnende vrouwenteam is Heidi Weng een van de loopsters. Zij heeft deze winter de World Cup gewonnen bij het langlaufen.

Finse hinkstapspringster Mäkelä zeer kritisch over eigen bond
“De Finse atletiekfederatie is een organisatie, die geen medaillewinnaars zal voortbrengen”, zo vat hinkstapspringster Kristiina Mäkelä haar keiharde kritiek op de bond in haar land samen. Momenteel kent Finland weinig internationale atleten. Jonge atleten en hun trainers worden niet goed begeleid. Financiële ondersteuning is onzeker en door versnippering wordt geld verspild, aldus Mäkelä (25). Zelf heeft ze mensen in een team om haar heen verzameld om verder te komen. Na haar deelname bij de Spelen in Rio heeft ze 20.000 euro steun gekregen. Maar een jaar later wordt die bijdrage gehalveerd als ze door een blessure de WK-finale mist. Ze vindt dit een voorbeeld van kortetermijn-visie. Ze zal zich niet populair maken bij de bond en het Olympisch comité, want de Finse atlete vindt dat de bestuurders niet betrokken zijn bij de atleten, maar er alleen maar zitten voor hun eigen baan en eer.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>