Belg loopt met 27:41 snelste Europese jaartijd op de 10.000m

Soufiane Bouchikhi is in de nacht van donderdag op vrijdag tweede geworden op de 10.000 meter bij de prestigieuze Payton Jordan Invitational in het Amerikaanse Stanford. Hij liep naar 27:41.20. Iets verderop dook Simon Debognies met 28:25.32 ruim onder de 28:49.71 die nodig is voor het EK in Berlijn in augustus, waarvoor Bouchikhi zich vorig jaar al plaatste. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Bouchiki 27.41 10000
  Naert 1.01.42 halve
  Kimeli: 13.21 5000
  Debognies 28.25 10000
  Hendrix 13.29 5000
  Bashir 2.10 marathon

  6 vershillende Belgen in 2018. en maar zeggen dat vroeger alles zoveel beter was.

  • België beschikt momenteel over een gouden generatie jonge lopers. Isaac Kimeli en Simon Debognies verpulveren hun records. Tim Moriau speelt hierin als coach van het Olympic Running Team een heel belangrijke rol. Koen Naert heeft op de halve marathon de sprong naar de Europese top gemaakt. Soufiane Bouchiki spant wat mij betreft de kroon met een fenomenale en voor Europese begrippen zeldzaam snelle 27:41!

   • 27.41.20: prima, bravo dus. Maar fenomenaal is anders. Bouchiki is nu 371ste op de wereldranglijst all time en 59 ste op de Europese ranglijst, 55 ste als we Mo Farah en nog een paar in Afrika geboren lopers niet meerekenen.

 • Niet veel beter, maar toch wel iets. In de jaren 90 Vincent Rousseau: 5000 in 13.10.99 minuten, 10000 in 27.23.18 minuten en marathon in 2.07.20 uur. Nog een beetje eerder, d.w.z. 40 jaar geleden Miel Puttemans: 5000 in 13.13.02 minuten en 10000 in 27.39.6 minuten. Karel Lismont 13.31.2 min. en 27.56.75 min. en marathon, waarbij in die tijd hoofdzakelijk voor de klassering werd gelopen, in 2.11.13 uur. Gaston Roelants 13.34.6 min. en 28.03.8 min. Verder wereldrecords over 3000 steeple in 8.26.4 min en 20 km/uurloop met respectievelijk 57.44.4 min. en 20.748 meter. Dat zijn nog maar de bekendste Belgen, want er waren ook nog Leon Schots met 13.26.8 min. en 27.41.34 min., Willy Polleunis 13.23.2 min. en 28.07.6 min. en Marc Smet 13.23.76 min., 27.48.5 min en een marathon in 2.10 uur om er een paar te noemen. Dat noem ik pas een gouden generatie.

   • Peter de Jong

    Elk westers land deed op wereldniveau toen de dopingcontroles niets voorstelden. Niet voor niets staan er nog een hoop wereldrecords uit de jaren 80 op naam van de DDR.

  • rudy de pauw

   jan je vergeet ivo van damme te vermelden.als 22 jarige 1m43.8 in montreal,waar hij zilver mee won, 42jaar later nog steeds een belgisch record .roelants was in de jaren 70 wel over zijn top,was al in 1964 olympisch kampioen ,maar liep als 40+er nog 14m03 op de 5000m,maar maakte het de gouden generatie,zeker in de cross,nog moeilijk.ik vind in mijn archieven 12 vlamingen die tussen 1972 en 1979 besttijden hadden van 13m13 van puttemans en de 13 m38 van eddy van mullem.buiten schots die beroeps militair was en veel faciliteiten genoot waren de ander atleten met een voltijdse job.ik ben 73,heb deze atleten bezig gezien,sommige zijn vrienden voor het leven.heb miel zijn 13m13 zien lopen en prijs me als atletiek liefhebber gelukkig het te hebben mee gemaakt.bouchiki spant de kroon lees ik hier,een fenomenale en voor europese begrippen een zeldzame 27m41.wat een sensationele atleet moet mieleke in 1972 geweest zijn toen hij 27m39 liep. 48 jaar geleden .mieleke had een 40 uren werkweek bij de stad leuven. dus nog even wachten op de nieuwe generatie.dit weekend is men belgisch kampioen geworden op 10.000m in 29m48 de 3e had 30m24.

  • was dat in de gouden jaren 80 toen men in Oost Duitsland zo aan de ”troep” zat. Jan ROose,kan jij misschien eens reageren waarom men volgens jou toen in Nederland zooo clean was? en men in Duitsland zo enorm aan de doping zat. In het wielrennen was toen ook het dopingtijdperk, waarom zou dit dan niet in de atletiek zo zijn geweest?

   • rudy de pauw

    van al die vlamingen die roose en ikzelf hierboven vernoemen is nooit enig gerucht of verdachtmaking in de pers verschenen.het was halverwege de jaren 90 dat de bond noord afrikaanse atleten begon te nationaliseren dat doping op de fond nummers regelmatig aan het licht kwam.een mooi voorbeeld is de familie mourit,hassan en mohamed.mohamed 2x wereld kampioen cross ,belgische records 3000, 5000 en 10000m.de chouchou van de bobos van de belgische bond.na enkele jaren komt de anti climax,blijkt dat zowel hassan mohamed en nog een broer stijf stonden van de doping .4 jaar schorsing was zijn straf en met pek en veren terug naar afrika.in alle commotie vergat hij ook nog de auto die hij in bruikleen had.terug te bezorgen.toen was het hier een plaag,rousseau is om die reden iets te vroeg gestopt.maar van die jongens van de gouden generatie,nee nooit iets van vernomen,wel dat lismont 3 maal per dag trainde en puttemans rond 16h op zijn werk 8 boterhammen met choco at,moest van kwatta zijn.om dan om 19h een 10 tal duizendjes in 2m50 te doen en dan samen met nog enkele andere fenomen en van daring leuven nog 10 km gingen loslopen.volgens mij ,lag het aan de training ,buiten de maratonlopers werden er zeer zelden duurlopen van meer dan 20km gedaan,er werd altijd zeer snel getraind,in heverlee bos waar de kern rond mon van den eynde trainde ontaarde de tempoloopjes van 8 à10 km in regelrechte wedstrijden op hoog niveau.inplaats van een geestdodende 32km tegen een vlak tempo werd er meer op wedstrijd tempo gelopen.

   • Jos Hermens in mijn boek ‘De ontdekking van Dafne en andere verhalen uit de Nederlandse atletiekgeschiedenis’:
    ‘Die Belgen hadden een klein pilletje, dat heette “stimuli”. Zegt al genoeg. Is ook gewoon doping, en daar hebben veel Belgen op gelopen. Als je ernaar vroeg werd het ontkend. Maar je hoorde ervan in het circuit, over Lismont en zo.’ (p. 110)

    • rudy de pauw

     goed zo kees,dus jij schrijft een boek en laat hermens op blz 110 iets vaag zeggen over een gerucht in het circuit en maakt met dit ene zinnetje een ganse generatie hard werkende athleten belachelijk.en dan nog lismont aanhalen,hoe is het mogelijk.nu we toch met modder aan gooien zijn,vraag eens aan jos hoe zijn uur record tot stand kwam ,staat bijna een halve eeuw op de tabellen,ook niet normaal,maar ja geruchten.ik doe niet meer mee,ik ga vissen doei.

 • En weet je wie we ook nog vergeten Rudy? Alex Hagesteens, want die liep 13.28.56 en op de 10000 zelfs sneller dan Miel namelijk 27.26.95 min. Jammer dat sommige mensen altijd iedereen over één kam scheren als het over “de medische begeleiding” in de DDR gaat. Een paar weken geleden las ik hier nog een artikel dat er vorig jaar in de atletiek 204 positieve gevallen waren. En dat al die Afrikanen zuiver op de graat zijn, is ook een fabeltje. Sporten met een medisch attest noemen ze het tegenwoordig.

 • Vreemd dat Jos Hermens in het boek van Cees rept over een bijzonder pilletje bij de Belgen. In het boek “Iconen van de lange afstand” van Ivan Sonck heeft hij alleen maar veel respect voor de Belgen en zou hij zelfs nog een tijdje bij Mon vanden Eijnde ( trainer van o.a. Puttemans ) getraind hebben. Zijn enige verwijzing naar doping is het vermoedelijke amfetaminegebruik van zijn broer als wielrenner, waardoor zijn vader hem verbood om aan deze sport te gaan doen. Ik denk dat het dopinggebruik in die jaren niet groter was dan tegenwoordig en dat het grootste deel van de prestaties in die jaren op de lange afstanden schoon tot stand zijn gekomen. Dat de afstandslopers uit de DDR ( Haase, Schildhauer, Kunze, Cierpinski ) geprofiteerd hebben van de medische begeleiding ga ik niet ontkennen, maar vergeleken met lopers uit andere landen liepen ze echt geen supertijden. In ieder geval niet zoals de prestaties op de kortere loopnummers, de technische nummers, bij het zwemmen en noem maar op. De opsporingsmogelijkheden zijn tegenwoordig groter, maar de mazen om door het net te glippen ook. Kijk maar naar de ophef rond de wielrenners van o.a. Team Sky. En moet je alleen de toplopers met elkaar vergelijken? Kijk ook eens naar het niveau van de hobbylopers. Op de top 10 ranglijsten van de plaatselijke atletiekclub kom ik bij de afstanden 3000 meter t/m marathon nauwelijks prestaties tegen van na 2000. Alleen op de 10 km weg en de halve marathon, omdat deze afstanden pas veel later als officiële afstand werden erkend. Bij een onderzoekje naar de hardloopprestaties gedurende 50 jaar in de provincie Zeeland ( zie http://www.atletiekzeeland.nl en dan via nieuws doorklikken naar Hardlopers staan al jaren stil en de reacties ) kwam ik tot dezelfde conclusies. Maar Jogger en co zullen dat wel afdoen met: afstand te kort, rondje te weinig gelopen, sintelbanen van 380 meter, iedereen zat toen aan het spul, enz. Deze mensen twijfelen waarschijnlijk ook aan de titels van Gerard Nijboer, Ellen van Langen en nog verder terug Fanny Blankers Koen. Voordat ze een reactie geven, misschien eerst de feiten eens controleren!!!

  • rudy de pauw

   inderdaad jan,hermens was ook regelmatig te vinden op de belgische pistes waar hij de belgen partij gaf.hij wist ook dat je zelf beter werd als je tegen sterke atleten liep, in plaats van met 4min. voorsprong de jogging van hulgenrode te winnen.zoals ik reeds zei stop ik met over dit onderwerp in debat te treden,de uitlatingen van de schrijver met zijn geruchten in een vaag circuit en dan karel lismont beschuldigen van doping gebruik,is me er teveel aan.

   • @Rudy,
    de beschuldigingen staan in het boek. DIe komen niet van hier op dit forum.
    Maar ik zou eens een duidelijk antwoord willen waarom er geen dopinggebruik was in de atletiek in Nederland. En wiel in Duitsland en in het wielrennen was dit de dopinggeneratie. Dus waarom zou de atletiek dan clean zijn geweest?Er zijn zeker dokters waar atleten kwamen die het niet nauw namen met een pilletje of inspuiting.

    • rudy de pauw

     beste jogger,in tegenstelling met wielrennen was er met atletiek geen geld te verdienend.crossen zoals denderhoutem en stabroek in het antwerpse waar 3à4 duizend toeschouwers kwamen kijken ging de wereld recordhouder op de 5000m. met een ijskastje type tafelmodel naar huis. met de fruitpersen eierkokers en koffiezetjes die ik in mijn leven zelf heb gewonnen kon een klein magazijn mee vullen.nee, volgens mij zijn de problemen begonnen toen het grote geld zijn intrede deed.de verleiding word groter als je in plaats van een zwart wit t.v. setje 5000dollar kon winnen.
     het hoge niveau uit die jaren lag volgens mij ook aan de rivaliteit tussen luik en daring leuven .de limburgers trokken naar luik ,lismont schoofs leon schots trainde daar bij borremans in leuven was er roelants van damme puttemans en nog vele andere die trainde bij mon van den eynde. deze 2 trainers worden nog altijd door kenners beschouwd als beste fond en halve fond trainers ooit. je kon het veldlopen in vlaanderen wat vergelijken met de cyclo cross gekte op dit ogenblik. supporters werden met autobussen aangevoerd om hun favorieten aan te moedigen.ik stond erbij toen de beck ,de betere crosser,tegen een reporter zei ,dit is mooiste dag van mijn leven,ik heb een wereld record houder geklopt.toch ging eric de beck ook maar naar huis met een keuken robot en een ham geschonken door de plaatselijke slager.dit alles beste jogger maakte dat in die jaren het niveau zeer hoog lag.nog iets,om af te sluiten.als er een b.k. was of het nu de 10.000m op de piste of het b.k. veldlopen was ,ze waren er allemaal. een top 20 bij senioren veldlopen was een topprestatie.de nieuwe generatie op een enkeling na heeft geen interesse in een titel.zoals ik hier boven reeds zei het afgelopen week end had de bronzen medaille een tijd van tegen de 31m op de 10.000m,daar kwam je in 1975 niet ver mee.
     dat ik me soms wat laat gaan beste jogger is door het feit dat ik als 73jarige het van dicht bij heb meegemaakt.ik was samen met vader en mijn broer aangesloten bij sgola boechout.het sgola met mark smet,polle thijs. olympische atleten.de trainingen dat die gasten afwerkten ,dat zie je nu niet meer.altijd hard snel, in het rood.als ze na de 4honderdjes niet moesten braken hadden ze niet goed getraind .zulke dingen zie je niet meer,hartslagmeters gps horl oges bloeddrukmeter hoge drukkamers en psychologen en jaarlijks nog een maand of 6 à7 op stage in afrika.niet lang voor lismont de europese titel won op de marathon deed hij zijn snelheidswerk met een pontiac polshorloge die voor zijn plechtige communie had gekregen,en nee dit is geen grap.

     • @Rudy,
      in het wielrennen was toch ook amper geld te verdienen in die periode,en toch is Eddy Merckx een paar keer betrapt :). alles is relatief natuurijk. IN Duitsland was in die periode in de atletiek ook geen geld te verdienen,maar toch was er een dopingprogramma.

 • rudy de pauw

  jogger dit is toeval,vandaag worden er in de weekend krant van g.v.a. 2 blz. gewijd aan johan de muynck onze laatste winnaar van de giro,40 jaar .geleden.daar in zegt de muynck dat zijn maandloon zonder extra premies,50.000 bf bedroeg.en dit om te knechten voor roger de vlaminck. 50.000bf. is 1250 € en dit in 1972 . lezers die in 1972 reeds werkten,weten dat dit toen een meer dan mooi loon was om je hobby te beoefenen. de belgische top renners ,en dat waren er in die tijd wel wat ,verdienden meer dan ruim hun brood. om af te sluiten,deze morgen een prachtige baars 44cm gevangen, om bij het onderwerp te blijven was dit 50 jaar geleden niet wereld schokkend,maar mag ik nu wel spreken van een fenomenale vangst.