Review: Garmin 645M, gebruiksgemak in combi met een strak design

De Garmin Forerunner-horloges zijn de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip onder hardlopers. Ze hebben een grote en trouwe schare fans, die iedere keer weer reikhalzend uitkijken naar de lancering van een nieuw model. Modellen als de 101 en zeker de 301 zijn uitgegroeid tot ware klassiekers. De betrouwbaarheid en het gebruiksgemak stonden aan de basis van dit succes. Ook de koppeling met het online platform Garmin Connect heeft bijgedragen aan de populariteit.

muziek
Maar één ding ontbrak nog en daar is met de komst van de 645M verandering in gekomen. De M staat namelijk voor muziek. Garmin hoopt met dit feature ook de resterende groep lopers over de streep te trekken. Vanaf nu kun je ook bij Garmin je telefoon thuis laten als je wilt genieten van muziek tijdens het lopen. De 4GB intern geheugen is goed voor zo’n 500 nummers. Via Garmin Express kun je de nummers eenvoudig vanuit bijvoorbeeld iTunes overzetten naar het horloge. Vervolgens kun je via het horloge verbinding maken met je Bluetooth headphones en ben je ready to go. Overigens biedt de muziekfunctie niet alleen plezier, het is ook nog eens functioneel. Tijdens het lopen krijg je op die manier ook netjes je kilometertijden door. Ideaal om in de gaten te houden of je je niet teveel laat meeslepen door de muziek.

training
Het gebruiksgemak waar Garmin om bekend staat, is ook bij dit horloge weer uitstekend. Als je eenmaal door hebt hoe de verschillende knoppen werken, navigeer je moeiteloos door de vele features die het horloge te bieden heeft. Op de trainingsfunctionaliteiten gaan we in deze review niet al te diep in, omdat dit horloge alle functies biedt die we van Garmin gewend zijn. Uiteraard is het horloge uitgerust met een zeer accurate GPS en polshartslagmeter, maar met dit horloge kun je ook hardloopefficiëntie monitoren aan de hand van onder andere grondcontacttijd, balans en paslengte. Deze Forerunner biedt zelfs de mogelijkheid om je vermogen tijdens het lopen te meten, de nieuwe trainingsvorm die al ontzettend populair is onder fietsers. Hierbij maken we de kanttekening dat dit een afgeleide is van een aantal factoren, dus het vermogen zal bij benadering worden gemeten. Desalniettemin is dit voor de freaks weer een mooie feature om trainingen nog beter uit te pluizen.

Handig ook weer bij dit model van Garmin is dat je het scherm volledig kunt aanpassen op jouw wensen. Je kunt wijzerplaten aanpassen, maar ook datavelden, apps en widgets toevoegen.

smartwatch en monitoren
Naast training en muziek zijn er nog twee features die erg interessant zijn. De Garmin 645M meet 24 uur jouw beweging, hartslag etc. Bij het opstaan kun je al checken hoe je hebt geslapen en hoe hoog, of eerder hoe laag, je hartslag was tijdens je nachtrust. In een oogopslag zie je of je onrustig hebt geslapen, of juist heel diep. Had je een hogere hartslag dan andere dagen, kan dit duiden op wat vermoeidheid of misschien vecht je lichaam tegen een griepje. Gedurende de dag meet de Garmin 645M ook je hartslag en tevens ook de stappen. Al bij al werkt het licht verslavend. Even je hartslag checken, even kijken hoeveel stappen je die dag al hebt gezet en of je VO2max alweer is verbeterd. Al deze features werken stimulerend om op een goede manier bezig te zijn met je lichaam. Enerzijds stimuleren ze om te gaan trainen en bewegen, anderzijds kun je ook monitoren of je niet te vermoeid bent (en mogelijk juist afbreekt ipv opbouwt) of dat je herstel afwijkt van anders en je mogelijk iets onder de leden hebt. Zoals bij alles begint het met luisteren naar je lichaam maar als die signalen bevestigd kunnen worden middels de waarden die de Garmin geeft, maakt dit het doorgaans eenvoudiger om verstandig te kiezen.

Los hiervan is de Garmin 645M ook te koppelen aan je smartphone, waardoor inkomende berichten en telefoontjes zichtbaar zijn op je scherm. Je kunt er zelfs mee betalen. Door de Garmin Pay-functie kun je bijna overal, waar je contactloos kunt betalen, geld overmaken met je horloge.

klein maar fijn
En last but not least: de batterij. Uiteindelijk is de batterijduur natuurlijk een belangrijk aspect om op te letten bij de aanschaf. En daarin onderscheidt dit horloge zich van andere Garmin-modellen. De 645M heeft een kortere batterijduur dan we van Garmin gewend zijn, maar dat heeft een duidelijke oorzaak. De batterij is kleiner en dat levert ook een relatief klein horloge op. In combinatie met het strakke design is Garmin erin geslaagd om een zeer stijlvol horloge te maken dat zeker ook buiten het sporten gezien mag worden. Overigens is de batterijduur nog steeds ruim voldoende om een marathon te lopen in zes uur en gedurende die marathon de hele tijd naar muziek te luisteren.

conclusie
De 645M is een mooie toevoeging aan het assortiment van Garmin. En het bedient duidelijk een nieuw publiek. Ben jij die fanatieke loper, die vooral enkel op zoek is naar het optimale trainingshorloge? Dan kun je beter voor een ander horloge van Garmin kiezen. Ben jij iemand die een zeer degelijk en tegelijkertijd zeer veelzijdig horloge zoekt waar je mee kunt sporten, maar dat je ook als smartwatch wilt gebruiken? Dan biedt de 645M de juiste combinatie van functionaliteit, plezier en stijl.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>