Horden battle: Nadine Visser vs Europees kampioene Cindy Roleder

Multitalent Nadine Visser focust zich deze zomer op de 100 meter horden. Ze start op zondag 3 juni in Hengelo en neemt het daarbij in een heuse FBK Games battle op tegen de Europese indoor- én outdoorkampioene Cindy Roleder uit Duitsland.

Visser: ‘Ik vind het erg leuk dat ik kan starten in Hengelo zonder de vermoeidheid van de zevenkamp.’
Nadine Visser was de absolute Nederlandse sensatie van de afgelopen wereldindoorkampioenschappen in Birmingham. De 23-jarige atlete verbeterde het stokoude Nederlands record 60 meter horden van Marjan Olyslager én veroverde de bronzen medaille. Het deed Visser al snel besluiten zich komende zomer geheel te focussen op de (100 meter) hordediscipline en de zevenkamp links te laten liggen. Dat betekent onder andere geen traditionele kwalificatiemeerkamp eind mei in Götzis, en het opent meteen kansen voor haar om bij de FBK Games te schitteren. Met een tijd van 12.78 uit 2017 is ze nog maar 1/100e seconde verwijderd van het outdoorrecord van Marjan Olyslager. Visser kijkt uit naar de wedstrijd in Hengelo en het treffen met Roleder: ,,Ik vind het erg leuk dat ik kan starten in Hengelo zonder de vermoeidheid van een zevenkamp van de week daarvoor, zoals het de laatste jaren was. Ik ben benieuwd wat ik in een topveld voor thuispubliek kan laten zien. De trainingsstage in Florida is uitstekend verlopen dus ik heb veel zin in aankomend seizoen!”

Roleder: ‘De sfeer is altijd geweldig, en de baan is super snel.’
Roleder (28) is Europees kampioene 100 meter horden (Amsterdam 2016) én Europees indoorkampioene 60 meter horden (Belgrado 2017). In 2015 werd ze bovendien tweede op de wereldkampioenschappen in Beijing. Met een persoonlijke besttijd van 12.59 behoort ze tot ze de absolute wereldtop op de horden. De Duitse atlete was net als Visser zevenkampster en heeft een persoonlijk record uit 2015 boven de magische 6000 puntengrens. Het wordt Roleder’s derde optreden in Hengelo na 2015 en 2016: ‘“Ik kom heel graag naar Hengelo. De sfeer is altijd geweldig, en de baan is super snel. Ik kijk erg uit naar het duel met Nadine die de aansluiting met de wereldtop echt gevonden heeft.”

Ellen van Langen: ‘Een van de duels waar je naar uitkijkt’
Meeting director Ellen van Langen is blij met de komst van beide hordecracks naar Hengelo: ,,Dit is een van de duels waar je naar uitkijkt. Ik ben heel benieuwd of Nadine de Europese kampioene kan verslaan. Als dat gebeurt denk ik natuurlijk ook meteen aan het verbreken van het stokoude Nederlands record van Marjan Olyslager.”

Nieuwe formule FBK Games
De enige internationale topwedstrijd in Nederland ondergaat op veel fronten wijzigingen. De organisatie kiest voor meer actie en een betere sportbeleving in het stadion. Het publiek wordt getrakteerd op ’s werelds beste atleten die het tegen de Nederlandse top zullen gaan opnemen. Topatletiek, internationale krachtmeting en entertainment zijn de kernwoorden voor de FBK Games 2018 met het publiek als grote winnaar.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Nieuwe formule FBK Games: meer actie, betere sportbeleving, ‘s werelds beste atleten tegen Ned. top. Ik weet niet wat er afgelopen jaren anders was maar ben benieuwd naar komende editie. Ik hoop dat atletiek en atleten centraal staan, daar komen liefhebbers voor naar Hengelo.

 • Toch spreekt me een duel met 8 atleten meer aan dan met 2. Als vernieuwing lijkt het me wel aardig om dan te kunnen gokken op degene die wint evenals de eindtijd waarin dat gebeurt. Op die manier heeft het publiek ook wat te winnen!

 • Peter en Kees, helemaal mee eens!
  Als echte atletiekliefhebbers kom je voor de strijd en prestaties van de deelnemende atleten. De “toeters en bellen” zijn misschien voor een “ander publiek” en een enkele deelnemer leuk, maar de atletieksport en atleten daar komen de atletiekliefhebbers voor naar Hengelo!

 • Al die cosmetische aanpassingen zijn m.i. helemaal niet nodig. Ze komen op mij geforceerd over. Het is een kwestie van mensen met een atletiekhart bij de media en bovenal de NOS. Als je honderdduizenden (of miljoenen?) kijkers voor de buis kunt krijgen voor een vijf en tien kilometer schaatsen dan moet ALLES te verkopen zijn. Mits je de deskundige en enthousiaste mensen hebt. en er voldoende aandacht aan besteedt. Daarvan ben ik overtuigd! Bij de BBC lukt het wel.

  • Mensen met een atletiekhart zijn er bij de NOS wel, maar die zitten bij de verslaggeving.
   Bij de leiding cq eindredactie cq de beslissende instanties klopt dat hart al een stuk minder, vrees ik.
   Ja, Dafne, die mag bij wijze van spreken over de hele wereld worden gevolgd. Maar een jaarlijks topevenement als Götzis wordt al stukken problematischer.
   Gelukkig dat Anouk Vetter zo voortreffelijk presteert. Dus wie weet loop ik Léon Haan en/of Stefan Verheij dit jaar in Götzis toch tegen het lijf.

   • @Kees Het gaat helaas om die beslissende instanties. Daar wordt de verdeling in zendtijd gemaakt en beslist waar men wel verslag van doet en waar niet.. Qua verslaggeving kan er ook nog wel wat verbeteren. Met Gregory Sedoc is al een prima stap in de goede richting gezet. Maar het kan allemaal nog beter. Ik vraag me af hoe een meerkamper als Eelco het zou doen op dit terrein. Op alle disciplines technisch deskundig en volgens mij kan ie het ook goed verwoorden. Geef een inzage op TV hoe gecompliceerd een nummer als polshoog is qua techniek en het gaat leven! Nogmaals als je massa’s naar een 10km schaatsen kunt laten kijken moet het een makkie zijn om atletiek aan de man/vrouw te brengen. Als de wil er maar is!

    • Bas van Dam

     Toch moeten we eerst naar de atletiek zelf kijken. Je organiseert een wedstrijd en (bijna) alle toppers komen niet opdagen. Dan komt de NOS dus niet meer.

     • Tja, als je als bond niet je toppers verplicht om als tegenprestatie deel te nemen dan kan het zo zijn dat ze andere prioriteiten laten prevaleren. en dan komt de NOS ook wel weer even langsvoor een korte samenvatting.

 • Peter,Kees en Geert ik ben het helemaal met jullie eens!
  Als echte atletiekliefhebber kom je voor de onderlinge strijd en prestaties van de deelnemende atleten. De “toeters en bellen’ waarvan organisatoren denken dat dit meer publiek zal aantrekken hebben volgens mij hier te hoge verwachtingen van en zitten wat mij betreft op het verkeerde spoor. Atletiekliefhebbers komen voor de atletieksport en de atleten naar Hengelo en niet voor al die randverschijnselen….

 • michel boeting

  Hoeveel atletiek-liefhebbers hebben we in dit land? Hoeveel willen er naar Hengelo afreizen? En is dit genoeg om de exploitatie van een duur evenement als FBK-Games draaiende te houden?

  Ik denk dat er daarnaast ook gemikt moet worden op mensen die sportliefhebber zijn en die een avond vermaakt willen worden waarbij sport de hoofdrol speelt.

  Voor wat betreft TV; Vraag eens aan Engelstaligen wat ze van hun BBC atletiek-commentaar vinden?

  • Als je er van uitgaat dat de sport zelf niet genoeg vermaak biedt, dan heb je een probleem.
   En inderdaad zijn er te weinig atletiekliefhebbers in dit land.
   Maar ik ben het met Geert eens dat het mogelijk moet zijn om atletiek beter aan de man te brengen.
   Maar dan moet je, als oproep, wel durven investeren.
   En ook eens goed kijken en volgen wat er buiten Nederland gebeurt. Nu lijkt het net alsof Hengelo het enige is wat telt.

   • Intussen is er nog iets aan de hand.
    IAAF-voorzitter Sebastian Coe wist volgens Leichtathetik.de onlangs te melden dat niet doping het grootste probleem in de atletiek vormt. Bij lange na niet zelfs. Nee, het allesbeheersende probleem ‘van onze sport is om relevant te blijven’.
    Relevant voor wie? Voor de sponsors?
    Oudgedienden zoals ik vinden de sport nog steeds relevant. Misschien bestaat er tegenwoordig minder belangstelling, maar nog steeds wordt er volop gelopen, gesprongen en geworpen. En niet zelden op niveau.

    • @Kees Ik denk dat Coe hier een heel goed punt heeft. Atletiek relevant houden is inderdaad een nóg grotere uitdaging als de strijd tegen doping. Met alle respect; oudgedienden zoals jij (en ook ik) zijn geen goede graadmeter voor een gezonde toekomst van onze sport. Het feit dat het publiek tijdens het WIC in Birmingham sterk vergrijsd was, dat we het FBK stadion bij lange na niet vol krijgen en dat Atletiek op de sportpagina’s is weggeduwd onder “andere sporten” zijn tekenen aan de wand. Er moet wat veranderen. Misschien niet voor jou en mij maar voor de toekomst van de sport. Dat doe je m.i. niet door cosmetische aanpassingen en te spreken over een “battle”.

     • Geen cosmetische aanpassingen.
      Ben ik het natuurlijk helemaal mee eens.
      Maar hoe dan wel?
      Echt rigoureus?
      Maar hoe ziet zoiets er dan uit? Ik kan me daar werkelijk geen voorstelling van maken. Tenminste, zolang het blijft het gaan om lopen, springen en werpen.

     • ‘Meer spektakel,’ zeggen ze in Hengelo.
      Maar spektakel moet je niet proberen te forceren.
      Toen ik een paar jaar geleden de Flame Games in het Olympisch Stadion bezocht moest er ook zo nodig voor spektakel worden gezorgd. Mannen die 400 meter horden liepen tegen vrouwen zonder horden – en meer van dat soort onzin. ‘Battles’.
      Gelukkig blijven de echte toernooien vooralsnog wel normaal. Ik verheug me op Götzis en op het EK in Berlijn.

 • @kees

  Ik heb daar hier al eens een balletje over opgegooid. Volgens mij moet het sneller (vooral toernooien) en moderner. Dan houdt in;
  1) schrappen van een behoorlijk aantal disciplines, Ik denk dan aan 10.000m, steeple, bovenal snelwandelen, , kogelslingeren, eventueel hss en 4oomh. Ik weet dat ik me daar niet populair mee maak maar het moet korter en attractiever. Een sport als zwemmen leidt volgens mij ook aan veel te veel disciplines waardoor er een zekere waardedaling optreedt naar onderdelen die er m.i. echt toe doen.
  2) Voeg er enkele nieuwe toe. Ik denk bv aan een trailrun, eventuele gemengde estafette of zelfs een obstacle run. Trailrun is al langer in opkomst en zoals er een markt is voor MTB naast wielrennen moet er ook een markt zijn voor Trailrun naast hardlopen. Een obstacle run is een perfecte combinatie van uithouding, lenigheid en kracht. De meerkamper onder de afstandsloper zeg maar.

  Maar het belangrijkste blijft zoals al eerder aangegeven de media aandacht. Maar dat is vind ik een kip/ei verhaal. Als je het vanuit die kant niet eerst serieus oppikt wordt de relevantie minder..
  Lopen, springen en werpen moet natuurlijk wel de basis blijven!

  Trouwens voor wat betreft jouw meerkamp kan ik me prima voorstellen dat men op de afsluitende 800/1500m de atleten laat starten op de achterstand in tijd die men op dat moment heeft. Moet in de huidige tijd prima tot op de honderdste in te programmeren zijn. Je krijgt dan een wedstrijd in de wedstrijd en het publiek is het meteen duidelijk wie 1, 2 en 3 ligt en wordt. Een stuk overzichtelijker en spannender lijkt mij.

  • Baanonderdelen schrappen voor bosloopjes, dat meen je toch niet serieus?

   Dan zou ik het eerder zoeken in het niet-olympisch maken van een aantal onderdelen, zoals je dat bij het roeien en baanwielrennen hebt en daarmee krijg je op het WK automatisch een hoofd- en bij programma.

   Maar hoe dat helpt bij een FBK games van 2 uur zie ik nog niet zo.

   • @Willie Trail running is wat meer dan een bosloopje. Uiteraard zorg je voor een fiks aantal hoogtemeters en eventuele hindernissen. Kan ook nog zorgen voor mooie live natuurbeelden tijdens de race. Of vind jij 25 rondjes op de baan interessanter? Zoals wielrennen en levendige MTB tak heeft kan atletiek prima een off road variant gebruiken. Maar goed; ieder zijn mening 😉

    En natuurlijk; als je bv snelwandelen als olympische sport afschaft wil dat nog niet zeggen dat de sport helemaal verdwijnt. Het staat belanghebbenden vrij om zelf wedstrijden of kampioenschappen buiten de IAAF te organiseren.

 • Wat het evenement nmm nog steeds een goede impuls zou kunnen geven is het gelijktijdig organiseren van een NBC wedstrijd voor de nationale (sub)toppers. Die willen daar (met in hun kielzog familie, vrienden) dolgraag lopen om aansluitend ook atleten in actie te zien op een niveau hoger. Topsport en breedtesport gaan te weinig hand in hand. Barrierres zijn er om te slechten niet om ze op te werpen. slechten.

  • @Betty Goed punt! Het hoofdprogramma is slechts 2 uur en begint om 17;00u. Op zich prima want daar moet snelheid in zitten. Maar waarom niet hier vanaf bv 14;00u een aantal disciplines voorplakken voor de subtop of A en B jeugd? Uiteraard blijven deze met aanhang hangen om het hoofddeel te zien. Zoals je aangeeft; koester de sport in de breedte. want dat komt de topsport ten goede.

  • Ik denk dat dit zeker een positieve draai eraan kan geven. Ik ben op dit moment in Tempe, Arizona en ben daar gaan kijken bij een Amerikaanse “locale” atletiekwedstrijd (Sun Angel Classic). Hier liepen studenten en profs dezelfde wedstrijd. Bij de meeste looponderdelen liepen de studenten de eerste series en de profs de daarop volgende series. Bij de technische onderdelen en horde waren de studenten gemengd met de profs. Wat mij opviel was dat de tribune bijna helemaal vol zat met ouders en andere familieleden. De Amerikaanse sportcultuur is natuurlijk wat anders dan de Nederlandse, maar ik denk dat dit in Nederland zeker een boost kan geven aan de hoeveelheid toeschouwers. Overigens zou ik dan geen voorstander zijn van ’s middags de (sub)toppers en ’s avonds profs, maar juist van beide in het hoofdprogramma stoppen zoals ik dat hier ook heb ervaren.

   • Zo iets was er ten tijde van APM/Twente Atletiek een tijdje in de jaren 90, zelf 3x van mogen profiteren. Je hebt inderdaad meteen wat extra publiek. In België bij de Flanders Cup ook een succesvolle (en sfeervolle) formule, ironisch genoeg niet compact maar lekker lang.

 • Weia Reinboud

  Als het sneller moet, dan afschaffen van het voorstellen en prijsuitreikingen en andere ingevoegde niet-sport. Overigens is dat sneller ook maar een opgeworpen balletje. Er zijn zat sporten waar langzaam juist de charme is. Snooker best of 35, tennis best of 5.
  Het staan of valt volgens mij met goede uitleg, goede beeldregie en dus juist veel de sport zelf.

  • Goede uitleg. Inderdaad. Nu is iedereen al ontzettend blij met Gregory Sedoc. Maar daar moet het niet bij blijven. Door Geert werd al de naam van Eelco Sintnicolaas gesuggereerd, en ik zou bijvoorbeeld heel graag Rutger Smith als deskundige zien aanschuiven.
   Kan hij meteen even iets opmerken over het TRIO Duitse speerwerpers dat in Doha over de 90 meter kwam!
   Atletiek gaat niet alléén over onze eigen Nederlandse atleten.