Scandinavisch atletieknieuws: Dunderstöt Fanny Roos en debuut halve marathon Charlotte Fougberg

Steepleloopster Charlotte Fougberg (Zwe.) loopt voor het eerst een halve marathon. En het wordt een goed debuut met 1.11.58 u. in Italië. Haar landgenote Fanny Roos haalt uit bij het kogelstoten in La Jolla (VS) met 18.68 mtr., oftewel een ‘dunderstöt’ in het Zweeds. Isabelle Pedersen (No.) start het buitenseizoen met iets te veel wind op de 100 meter horden, maar met 12.86 sec. is ze zeer tevreden. Scandinavische atletiekberichten.

Goed debuut halve marathon Charlotte Fougberg
Charlotte Fougberg is de Zweedse recordhoudster op de 3000 meter steeple (9.23.96). Bij haar debuut op de halve marathon in het Italiaanse Stresa loopt ze 1.11.58 u. Dat is de vijfde plaats op de allertijdenlijst in haar land. Ze wordt derde. De wedstrijd wordt gewonnen door de Keniaanse Daisy Cherotich met 1.09.44 u. Fougberg heeft in 2017 vanaf juni achillespeesproblemen gehad. De 32-jarige Zweedse kan inmiddels wel weer lange tempo’s en duurwerk doen en dat is een goede voorbereiding voor lange afstanden, zegt ze. Het EK in Berlijn is dit jaar het belangrijkste toernooi. De loopster deelt al vast een compliment uit. Ze verwacht veel enthousiast publiek en een goede organisatie. Op 19 mei zal ze 10.000 meter in Londen lopen. Fougberg heeft ruim dertig nationale medailles gewonnen in Zweden.

Kogelstootster Fanny Roos met nationaal record
De Zweedse kogelstootster Fanny Roos heeft in La Jolla (Cal., VS) haar eigen nationale record met een halve meter verbeterd. In haar laatste poging in de wedstrijd haalt ze uit met 18.68 mtr. (een Zweedse ‘dunderstöt”). Vorig jaar zou dit net geen top-tien in de wereld zijn geweest. Het is niet alleen een Zweeds record, maar ook de beste prestatie in de Scandinavische landen. Dat was 18.57 mtr. van de Finse Asta Ovaska uit 1989. Roos wint in Californië de Triton Invitational en verslaat o.a. de Amerikaanse Maggie Ewen. Eerder in de week heeft de Zweedse atlete ook in Chula Vista (San Diego) gewonnen bij het kogelstoten.

Noorse hordensprintster Pedersen begint goed aan outdoorseizoen
In het Amerikaanse Auburn maakt de Noorse hordensprintster Isabelle Pedersen een goede start in het buitenseizoen met 12.86 sec. op de 100 meter horden. Ze wordt bij de Tiger Track Classic tweede achter trainingsmaatje Christina Manning. Met 2.3 m./s. is er iets te veel wind, maar de voormalige wereldjuniorenkampioene is heel tevreden. “Na het indoorseizoen wil je graag zien, dat het de goede kant op gaat. Ik ben dik tevreden om het buitenseizoen met zo’n tijd te beginnen. Technisch kan het nog wel wat beter.” En dus hoopt Isabelle Pedersen (26) dat het in de volgende wedstrijden nog iets sneller gaat en haar persoonlijk record wellicht binnen bereik komt.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>