Voorbeschouwing 23e WK Halve Marathon in Valencia


foto: René van Zee

Zaterdag wordt voor de 23e keer het wereldkampioenschap halve marathon georganiseerd. Ditmaal is Valencia aan de beurt,dat in 2008 ook het WK Indoor organiseerde. 16 keer was ik bij dit WK, dat ik nog altijd een van de mooiste kampioenschappen vind, aanwezig. Heel lang waren er weinig Europese atleten aan de start bij dit kampioenschap. Blijkbaar komt daar verandering in, nu Europese atleten ook op de lange afstanden vooruitgang boeken. Dit jaar in Valencia komt een derde van het deelnemersveld (315) uit Europa aan de start.

door René van Zee

De IAAF was tussen 2000 und 2004 niet tevreden over dit kampioenschap en veranderde twee keer (in 2006 en 2007) de naam en afstand (20km) in World Road Running Champions. Dit bleek geen goed idee en vanaf 2008 keerde men weer terug naar de oude naam en afstand. Ook in Nederland hoorde je vaak het geluid van: wat hebben we daar te zoeken? Atletiek is een mondiale sport en als men daarin mee kan komen, heeft men wat gepresteerd. Vergelijk dat maar eens met schaatsen, waar slechts een handjevol landen aan kampioenschappen deelnemen.

Sinds 2010 vindt het WK Halve Marathon om de 2 jaar plaats afwisselend met het WK Cross. De veranderingen na 2010: 1) het WK Halve Marathon wordt vanaf 2012 in maart gehouden in plaats van in de herfst. Zo is er veel minder concurrentie van bijvoorbeeld de herfstmarathons. 2) In Valencia vindt na Kopenhagen in 2014 en Cardiff in 2016 voor de derde keer een massaloop plaats. De 14300 recreanten starten in Valencia gelijk na de mannen. Het was in 2014 en in 2016 een groot succes en de recreanten vonden het een belevenis om bij een WK direct na de toplopers te starten. 3) Het WK Halve Marathon wordt toegewezen aan grote steden, die reeds een groot loopevenement organiseren.

Met het WK in Valencia beschikt men over een zeer snel parcours waar in oktober vorig jaar de Keniaanse Joyciline Jepkosgei een wereldrecord in 64.51 liep. Het parcoursrecord bij de mannen staat met 58.48 op naam van Abraham Cheroben (Ken). Zsernay Tadese(Eri) is in het bezit van het wereldrecord in 58.23 (2010), Nederland was het laatst in 2009 vertegenwoordigd door Lornah Kiplagat, die in Udine in 2007 wereldkampioene werd in een nieuw wereldrecord van 1.06.25. Dit record krijgt nog meer glans, wanneer men weet dat deze tijd gelopen is in een vrouwenrace, terwijl de andere records allemaal in mixed-races zijn gelopen! Naast Lornah Kiplagat stonden ook Merel de Knegt en Selma Borst (ook in 2007 in Udine) en in Debrecen (2006) aan de start.


foto: René van Zee

Lornah Kiplagat zorgde voor een unicum door in Debrecen, Udine en Rio de Janeiro (2008) drie keer achter elkaar wereld kampioene te worden. Bij de mannen moeten we al teruggaan naar 2004 toen Jeroen van Damme 31e werd in New Delhi. We hebben in Nederland op dit moment drie uitstekende langeafstandslopers: Nageeye, Butter en Choukoud en het was verheugend dat de AU Michel Butter naar Valencia afvaardigde. Helaas moest Michel geblesseerd afzeggen en kan hij zich nu op het EK concentreren.

Voor België komt Koen Naert aan de start, die net als Michel Butter, een uitstekende marathon in New York liep in november. Duitsland komt met Anja Scherl, die persoonlijke records heeft op de marathon: 2.27.50 en op de halve marathon:1.11.10 een sterke loopster aan de start en Zwitstserland heeft met de jonge en zeer talentvolle Julian Wanders (1996), die dit jaar al 60.09 liep een sterke loper in Valencia. Hij heeft zowel de Zwitserse als de Franse nationaliteit, komt echter voor Zwitserland uit. Hij heeft ook een PB op de 10km weg van 28.22. Het geeft aan dat ook Europese topatleten progressie tonen.

Zaterdag komen in Valencia twee uitgesproken Keniaanse favorieten aan de start. Bij de mannen Geoffrey Kamworor, de wereldkampioen van 2014 en 2016. In november won hij de New York Marathon. Daarnaast werd hij wereldkampioen cross in 2015 en 2017. Bij de vrouwen is Joyciline Jepkosgei (1993) de grote favoriete. Eigenlijk een atlete die zich pas in 2016 in de kijker liep en hoe….. Zij is wereldrecordhoudster op de10km, 15km, 20km en de halve marathon. Zij kent door haar wereldrecord op de halve marathon het parcours in Valencia goed. De vraag is: wie kunnen deze favorieten zaterdag bedreigen? Jepkosgei zegt van zichzelf: “Ik ben een frontrunner, ik loop op gevoel en niet op mijn stopwatch. Het is mijn eerste wereldkampioenschap in Valencia. Over een paar jaar wil ik overstappen naar de marathon, maar eerst wil ik me nog verbeteren op de halve marathon”.. Een ding is zeker: zaterdag kunnen we zeer snelle tijden verwachten.


foto: René van Zee

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>