Testpanel onderwerpt de 361° Meraki aan een uitgebreide test: een blijver!

361° is een nieuw gezicht in de Nederlandse ‘running scene’. Het van oorsprong Chinese merk heeft echter al decennialang ervaring met het maken van schoenen. Samen met een internationaal team van experts wordt die kennis sinds 2013 ingezet om een lijn van hoogwaardige hardloopschoenen te introduceren.

Het merk gelooft in zijn product. Daarom hebben wij onlangs een model laten testen door een zeer divers panel van lopers. Zij werden geselecteerd uit meer dan 1000 inzenders die reageerden op een oproep van Losse Veter in november 2017. Het grote aantal reacties toonde al de nieuwsgierigheid onder lopers naar dit merk.

Uiteindelijk kwamen de 5 lopers op 27 januari bijeen in Haarlem, waar zij ontvangen werden op het Europese hoofdkantoor van 361°. Na een korte introductie over het merk was er een eerste kennismaking met de Meraki. De Meraki is een zeer lichte, neutrale schoen. De belangrijkste kenmerken van deze schoen zijn: een zool van licht én reactief QU!CKFOAM, een drukvrije tong die geen irritaties veroorzaakt, en een zool die zorgt voor een natuurlijke en gebalanceerde afzet.

Het testpanel bestond uit 3 mannen en 2 vrouwen. Allemaal lopers met ruime ervaring en ambities die uiteenlopen van een snelle 10 kilometer tot ultralopen. ‘361° wil hardlopers met hun schoenen beter laten presteren dan ze zelf verwachten. Oftewel: beyond your expectations. Een mooie gedachte waar ik me helemaal in kan vinden. Ik had in 2005 nooit gedacht dat ik hardlopen leuk zou vinden, of überhaupt zou kunnen. En nu heb ik tien marathons achter mijn naam, ben ik begonnen met trailen, terwijl ik dacht dat het veel te zwaar zou zijn en nu wil ik meer… Een mooi begin is de Great Wall Marathon, maar stiekem kijk ik ook verder vooruit. Naar de Zestig van Texel in 2019? En in 2020 100 kilometer? Maar ook wil ik nog steeds de marathon onder de vier uur lopen én beter worden op de trails. Dat is best een hele waslijst, maar ik doe het stap voor stap en zet steeds een stapje verder dan ik zelf ooit had kunnen denken’, zo schreef Dafne van der Meer op haar blog. De testlopers hadden allemaal geen ervaring met de schoenen van 361° en waren tot nu toe vooral te spreken over modellen van Brooks, ASICS en On.

Direct na de testrun kregen ze een vragenformulier en twee weken later zijn er nog een aantal aanvullende vragen gesteld, om te kijken of de eerste indruk van de schoen gewijzigd was. De Meraki is beoordeeld op aspecten als demping, steun en grondcontact.

‘De eerste indruk was meteen goed. Ik ben gewoon blij verrast dat de schoenen zo snel als gegoten zitten! Normaal gesproken pas ik bij een nieuwe aankoop een aantal modellen, maar de 361 zat gelijk goed en voelt comfortabel aan’, schrijft Olav Wissink. ‘Je hebt niet het gevoel dat je een nieuwe schoen aan hebt’, stelde een van de andere testlopers. Een ander reageert: ‘Voelt bij de instap al meteen goed.’ Op de vraag om de schoen in een paar trefwoorden te omschrijven, komen een paar termen telkens terug: uitstekende pasvorm, licht, flexibel en comfortabel.

Waar met name heel erg enthousiast op gereageerd wordt, is de tong van de schoen. Deze is zodanig uitgevoerd dat er geen drukpunten meer kunnen ontstaan na het strikken, waardoor irritaties en zelfs blessures op de wreef worden voorkomen. ‘Ik vind vooral de ‘tong’ (het lipje onder je veters, zeg maar) een hele verademing. Deze is slechts een paar millimeter dik, in tegenstelling tot mijn andere schoenen. Hierdoor sluit de schoen naar mijn idee beter om mijn voet’, zo lezen we terug. Ook twee andere testlopers noemen dit expliciet in hun verslag.

Daarnaast wordt ook de stevige hielkap en de pasvorm van het gehele bovenwerk als zeer prettig ervaren. ‘De schoen liep gelijk lekker. Voelt fijn aan de zijkant, biedt goede ondersteuning en heeft een goede pasvorm.’ Ook over de demping wordt zeer lovend gesproken.

Tot slot kregen de testlopers ook de vraag of zij aan konden geven of er aspecten waren waarop de Meraki nog verbeterd zou kunnen worden. Geen enkele testloper kon een duidelijk verbeterpunt noemen. ‘De Meraki is een ontzettend fijne schoen die je bijna niet aan je voet voelt zitten. De schoen valt soepel om je voet en je voelt al vanaf het moment dat je ze aanhebt geen drukpunten. Ik vond daarnaast ook de tong en de stevige hak twee pluspunten. De Meraki is zeker een blijver.’ De Meraki kreeg dan ook zeer hoge cijfers van dit panel.

rapportcijfers
pasvorm 9,2
demping 8,7
steun 9,0
reactiviteit 8,6
uiterlijk 9,3

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Ik bestel mijn loopschoenen de laatste jaren in Engeland. Ook binnen de EU zijn er forse prijsverschillen. Ik kies uit 2 merken die ik vaak heb gedragen en bijna alles past me wel. De eindeloze vernieuwingen en “verbeteringen” aan schoenen heeft naar mijn mening bij mij niet of nauwelijks blessures voorkomen.
    De kracht van marketing is enorm en iedereen wordt erdoor beinvloed:)