Door: Miriam van Reijen

Wedstrijd op de planning? Misschien dat je deze voeding even moet laten staan

Pistachenoten worden over het algemeen beschouwd als kleine gezondheidsbommetjes. Ze zitten vol met mineralen (koper, ijzer, magnesium, kalium), vitaminen (B1 en B6), vezels en gezonde vetten. De inname van een paar handjes per dag, voorafgaand aan een intensieve duurinspanning, lijkt een topprestatie echter in de weg te staan. Een onverwacht resultaat. Maar wetenschappers vonden een mogelijke verklaring voor het prestatieverminderende effect van de nootjes.

Pistache noten wikipedia

Training = stress
Intensieve inspanning kan worden gezien als een stressprikkel voor je lichaam. Je lichaam ziet deze stress als een aanval en gaat aan de slag om sterker of sneller uit de strijd te komen. Direct na inspanning ben je daardoor een korte tijd extra vatbaar voor infecties en is je weerstand korte tijd verminderd. De wetenschap richt zich al een tijdje op immunonutrition: oftewel voeding die je weerstand ondersteunt, zonder het adaptieve effect van training te niet te doen. Een van de simpelste (en effectiefste) voorbeelden zijn koolhydraten: inname voor, tijdens en na inspanning zorgt onder andere voor een afname van stresshormonen en minder ontstekingsfactoren. Met deze theorie in hun achterhoofd was een groep wetenschappers benieuwd of pistachenoten ook bij konden dragen aan minder ontstekingen en een minder grote afname in de weerstand na inspanning. De verwachting was dat de noten dan ook de prestatie zouden verbeteren.

85 gram pistachenoten per dag
De wetenschappers veronderstelden dat de inname van pistachenoten, twee weken voor een intensieve rit van 75 km, ervoor zou zorgen dat er zich minder oxidatieve stress zou ontwikkelen, dat de weerstand behouden bleef en dat er minder ontstekingsreacties zouden ontstaan. Om dit te testen kregen 20 mannelijke wielrenners, (tussen de 27 en 49 jaar) gedurende twee weken, 85 gram pistachenoten per dag in een zogenaamd randomized crossover trial. Dit wil zeggen dat alle mannen zowel twee weken geen noten als twee weken wel noten kregen in een willekeurige volgorde. Tussen de twee weken zat steeds een wash-out periode van twee weken.

480 calorieën extra
De inname van pistachenoten betekenden voor de wielrenners een dagelijkse toename in energie van 480 kcal. Ook de inname van vezels (+65%), vitamine B1 en B6 was logischerwijs hoger. Na twee weken notenconsumptie bleek er geen verschil in oxidatieve stress, ontstekingsreacties of weerstand. Toch fietsten de wielrenners aanzienlijk langzamer na inname van pistachenoten: zo’n 4.8%. Dit was niet wat de onderzoekers hadden verwacht. Vervolgens trachtten ze te achterhalen wat de reden was voor deze achteruitgang.

Uien, spruitjes, broccoli en zoete aardappel
Met behulp van een uitgebreide analyse, waarbij stoffen in hele kleine hoeveelheden kunnen worden gedetecteerd, bleek dat er na inname van pistachenoten raffinose in het maag- en damstelsel lekte tijdens inspanning. Raffinose is een meervoudige koolhydraat dat je, naast pistachenoten, ook vindt in uien, kool, broccoli, bonen, havermout, zoete aardappel en spruitjes. Door 85 gram pistachenoten per dag te eten kregen de wielrenners gedurende twee weken 5,3 keer meer raffinose binnen dan gewoonlijk. Het lichaam reageert op deze ‘lekkage’ door een toxische stof af te scheiden met de merkwaardige naam 9,10-DiHOME. Deze stof wordt geassocieerd met een afname in de functie van de mitochondriën. En deze mitochondriën zijn juist zo belangrijk voor je verbranding en dus je uithoudingsvermogen.

Conclusie
De onderzoekers wijzen er op dat de daadwerkelijke functie van de mitochondriën niet is gemeten tijdens hun onderzoek. Of er daarom echt sprake was van een afname van hun functie is onbekend. Vervolgonderzoek moet uitwijzen of het wellicht verstandig is om voeding, rijk aan raffinose, voorafgaand aan langdurige inspanning te laten staan. De hoofdonderzoeker, David Nieman, verklaart wel dat producten rijk aan raffinose, niet geheel dienen te worden vermeden. Kool, havermout en pistachenoten dragen bij aan een gezond dieet. Echter, in de week voorafgaand aan een intensieve duurinspanning is het wellicht beter deze voedingsmiddelen te beperken. Overigens, het vermijden van raffinose net voor intensieve inspanning is wellicht om nog een andere reden aan te raden. Raffinose wordt namelijk niet verteerd in de dunne darm maar wordt onverteerd naar de dikke darm getransporteerd. Hier zorgt het voor gasvorming waar bonen, kool en ui bekend om staan.

Bron
Niemand DC et al 2014. Influence of pistachios on performance and exercise-induced inflammation, oxidative stress, immune dysfunction and metabolite shifts in cyclists: a randomized, crossover trial. Plos ONE 9:11

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>