NK 10.000 meter bij de Gouden Spike

Het Nederlands Kampioenschap 10.000 meter zal dit jaar, net als in 2016, in Leiden worden georganiseerd, tijdens de Gouden Spike op zaterdag 9 juni 2018. De ASICS NK Atletiek is dit jaar vanwege een internationaal vrij atletiekweekend van 22-24 juni eerder in het seizoen gepland. De Gouden Spike, de tweede wedstrijd uit het Nationaal Baancircuit, heeft de afgelopen jaren een traditie opgebouwd in het organiseren van een 10.000 meter van internationaal niveau. Daarom hebben de Atletiekunie en de organisatie van de Gouden Spike in samenspraak de NK 10.000 m in het programma van de Gouden Spike ondergebracht. De wedstrijd vormt daarmee voor de nationale topatleten niet alleen een strijd voor de NK-medailles maar tegelijk een ideaal moment voor een poging de limieten voor kwalificatie voor de EK in Berlijn te behalen. Door de deelname van sterke buitenlandse atleten en de inzet van hazen is wederom een sterk deelnemersveld voorzien. Als gevolg van de integratie met de Gouden Spike zijn er maximaal 15 startplekken voor de NK-deelnemers beschikbaar.

De NK 10.000 zal een van de laatste onderdelen in het avondprogramma van de Gouden Spike zijn. De wedstrijd voor de vrouwen zal ook in Leiden worden georganiseerd als extra onderdeel in het programma aan het begin van de avond. De 10.000 meter vervalt daarmee tijdens de ASICS NK Atletiek in Utrecht.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Bas van Dam

  Ik ben alleen benieuwd wat nu de reactie zal zijn op het deelnemen van buitenlanders aan het NK. Jaren heb ik meegemaakt dat dat leidt tot ellenlange discussies en het is toch wel bijzonder dat dit kampioenschap andere regels kent.

 • Vorig jaar heb ik dit stuk geschreven na het nk, helaas merk ik dat er niks is veranderd.

  NK onwaardig op de 10.000 meter?
  Afgelopen weekend was voor het eerst in 12 jaar het NK atletiek in Utrecht. Een NK waar ik als atleet, coach en liefhebber erg naar uit heb gekeken want het vond plaats op mijn thuisbaan. Vanaf het moment dat het bekend werd ben ik als atleet bezig geweest om mij te plaatsen voor het NK en als coach probeerde ik mijn atleten te overtuigen om deel te nemen aan het NK op verschillende afstanden. Voor de steeple en 1500 meter hoefde ik als coach mijn best niet te doen maar voor de 10.000 moest ik praten als Brugman. In deze open brief wil ik jullie mee nemen naar mijn gedachten over de afstand 10.000 meter, het woord ‘NK-onwaardig’ en de discussie die over de deelname is losgebarsten en over een aantal ideeën die ik heb om er voor te zorgen dat meer lopers gaan mee doen aan deze afstand. Ik wil duidelijk maken dat dit mijn verhaal en mijn waarheid is.
  Het onderdeel 10.000 meter staat zolang ik aan atletiek doe ter discussie: moet het georganiseerd worden tijdens het NK, los, of moeten we het wel organiseren? De 10.000 meter is voor mij altijd een van de hoogtepunten op een WK of olympische spelen, geweldig om te zien hoe de atleten 25 ronden over de baan heen knallen. Regelmatig moet ik dan mijn vrienden uitleggen waarom ik dat zit te kijken. Wat ik dan vaak hoor is ‘25 rondjes lopen, dat is toch saai’. ‘Geweldig’ zeg ik dan altijd, ‘vooral omdat het mentaal zo zwaar is’.
  Voor mezelf was de 10.000 meter dit jaar plan B. Mocht ik het op de steeple niet redden dan hoopte ik op de 10.000 meter mee te kunnen doen, want voor mij is het doel altijd geweest: meedoen. Samen met mij schreven zich nog meer lopers van U-Track in. Misschien niet heel opvallend, ware het niet dat ook Bram zich inschreef met een tijd van 46 min op de 10 km, gelopen tijdens een 20-kamp want Bram is 20-kamper. Na een stukje op Facebook van held Marti ten Kate kwam de kritiek los op de deelname van de 10.000 meter. De echte top, op Khalid Choukoud, Paul Zwama en Frank Futselaar na was niet aanwezig. In totaal hadden zich rond de 25 atleten ingeschreven, waaronder een aantal jongens in de 37 en 38 min. Het woord NK-onwaardig viel meteen, en er werd schande gesproken van de deelname van Bram.
  Sinds een paar jaar zijn de limieten losgelaten tijdens een NK. Dit houdt in dat er van tevoren wordt bepaald hoeveel deelnemers er mogen mee doen per onderdeel. Op deze manier hoopt de atletiekunie op meer deelnemers tijdens het NK en dat was voor mij als atleet een geschenk uit de hemel. Hierdoor heb ik vorig jaar mijn droom uitlaten komen, ooit de 3000 meter steeple lopen op een NK.
  Door het loslaten van de limieten kan iedereen die lid is van de atletiekunie zich inschrijven voor het NK en kan een organisatie dus ook atleten niet weigeren als ze bv in het geval van de 10.000 meter bij de eerste 27 lopers zitten. Bram heeft dus aan alle regels voldaan, maar kreeg een bak shit over zich heen waar je u tegen zegt. Wat mij vooral hier aan stoort is dat het woord ‘NK-onwaardig’ veel viel. Een woord waar ik straks op terug kom. Een ander punt is dat dit vooral via sociaal media werd gedaan. Niemand had de moed om Bram zelf een mailtje te sturen of hem op te bellen. De organisatie en vrienden van mij was Bram ook opgevallen en vroegen aan mij of ik Bram a.u.b. kon overtuigen om NIET mee te doen, ja u leest het goed. Argumenten die ik te horen kreeg waren als volgt: het past niet in het tijdschema, hij loopt in weg, NK onwaardig en ga zo maar door. Ik vertelde meteen dat ik vooral aan Brams kant stond en stelde een vraag terug: waar is de rest, waarom hebben al die andere honderden jongens die in de tussen de 28 en 32 min lopen zich niet ingeschreven? Hierop kreeg ik vaak geen antwoord. Dit is wat ik ook erg miste op facebook. Veel kritiek maar geen echte oplossing. Een vaak gehoorde opmerking was dat het NK voor de echte toppers is die dan strijden om de titel, maar wat als die atleten niet komen opdagen? Zelf las ik ook regelmatig dat het niet in het schema paste richting de marathon in oktober.
  De dag voor dat de inschrijving sloot kreeg ik een appje van een vriend dat er nog geen dames zich hadden ingeschreven voor de 10.000 meter. Zelf had ik niet eens door dat ook de dames gepland stonden. Na veel appen en bellen lukt het mij en Reinout van den Bok om 3 dames op het NK te krijgen, dit was nog een hele klus. Ook hier was veel discussie over op Facebook en in de wandelgangen, maar ook weer geen oplossing en een verklaring van de dames zelf waarom zij niet mee doen aan dit nummer. Wat ik van mij eigen vriendin en de vrouwen die ik zelf training geef hoorde was het volgende: er doet niemand mee, dan loop ik alleen, het is saai. Drie punten waar je in mijn beleving wat aan kan doen. 1: Als iedereen zich inschrijft loopt je niet alleen, dit is dan ook meten de oplossing voor punt 2 en als wij als atletiekliefhebbers er achter gaan staan zoals zaterdag ochtend gebeurde tijdens het NK komt het goed: het publiek en de DJ deden geweldig hun best om de 3 loopsters te ondersteunen. Moet er ook nog bij gezegd worden dat de vrouwen en vol voor gingen, hulde!
  Wat mij erg tegen viel was vooral de kritiek die de vrouwen te verduren kregen in gesprekken die ik daarna voerde met verschillende mensen uit de atletiek. Zo vonden bondscoaches op de tribune het nodig om te zeggen dat die vrouwen maar een rondje in het bos moesten gaan lopen. Ook tijdens de mannenrace was er veel kritiek vanaf de tribune, zo was er een mooie discussie op topatletieklive waar ook het woord NK-onwaardig weer viel. Maar wat houd dat woord nou echt in en wat is NK-onwaardig als iedereen mee mag doen? Onze sport is de afgelopen jaren flink veranderd door de overkill aan verschillende evenementen maar de 10.000 meter verandert niet mee en echte oplossingen blijven naar mijn mening uit. Maar wie is er verantwoordelijk voor dat atleten zich inschrijven als de atleten dit niet zelf doen, hieronder een overzicht.
  1: De trainer: ik vind dat je als trainer de atleten altijd moet stimuleren om mee te doen aan het NK, dit kan zijn om voor het podium te gaan, als training of om ervaring op te doen. Zo viel mij op dat er vanuit de grote loopteams zoals: TDR, Team4mijl, seven hills running team en de andere groepen weinig tot geen animo was, andere keuzes? Ook de lokale verenigingen als Hellas, Phoenix, Atverni en BAV hadden atleten kunnen sturen al was het maar omdat het om de hoek is.
  2: De organisatie van het NK kan het programma zo samenstellen dat lopers van de 5000 meter ook de 10.000 meter kunnen lopen of andersom. Een goed voorbeeld hiervan is Paul Zwama die zowel de 10 km als de 5 km liep en beide bij de top 5. Dat twee afstanden lopen op een NK geen probleem is lieten de steeple lopers Mike Teekens en Simon wel zien door zilver en brons te pakken op de 5000 meter na de 3000 steeple waar ze ook beide een medaille pakten.
  3: De Atletiekunie heeft hierin zeker ook een taak al moet ik eerlijk bekennen dat ik nog niet weet wat die rol dan moet zijn behalve het stimuleren van de topatleten om de 10.000 meter te gaan lopen.
  4: De atleet zelf moet ook met intrinsieke motivatie komen om mee te doen aan een 10.000 meter, want metaal ga je behoorlijk diep.
  Omdat ik vind dat je altijd in oplossingen moet denken heb ik zelf een paar ideeën om meer atleten op die 10.000 meter te krijgen.
  1: Andere datum: Het NK valt altijd in de zomer twee tot drie weken voor een groot toernooi. Wat we dit jaar en de afgelopen jaren hebben gezien is dat de toppers het NK laten schieten voor een trainingsblok of andere wedstrijden. Het NK is verplicht voor atleten die zich hebben geplaatst voor een groot toernooi, maar daar was dit jaar helaas weinig van te merken. Voor mij een reden om het NK te verplaatsen naar begin juni zoals vorig jaar. Op deze manier is nog niemand op vakantie, zijn de topatleten niet bij andere wedstrijden en kunnen er meer mensen komen kijken omdat het dus nog geen vakantie is.
  2: Nodig atleten uit: Wat ook zou kunnen is de beste 100 lopers op de seizoenenranglijst uitnodigen van zowel de weg als baan. Op deze manier bereik je de lopers die er voor in aanmerking komen maar ook de lopers die geen idee hebben dat er een NK 10.000 meter is. Doe de uitnodiging per brief zodat het echt overkomt als een uitnodiging.
  3: Maak een combiklassement voor de 5 en 10 km en de persoon die daar als winnaar uit komt is de kampioen.
  4: Schaf het NK af en plan 3 tot 5 wedstrijden over 10 km. Je zou kunnen beginnen in Schoorl en daarna nog een paar wegwedstrijden. De finale is dan het NK 10.000 meter waar alleen de beste 15 atleten mogen meedoen uit het klassement. De spoeling in Nederland over snelle 10 km lopers is dun en misschien kan je ze op deze manier meer tegen elkaar laten strijden, wat de snellere atleet graag wil.
  Dit zijn maar een paar ideeën en ik ga er vanuit dat er nog veel ideeën zijn bij andere lopers. Deze hoor ik graag en hopelijk kijk de atletiekunie mee.

   • Bas van Dam

    Ranglijst 10.000 meter 2017 geeft 4 namen (klopt dat) met een tijd onder de 31.00. Omdat je je, neem ik toch aan, ook voor dit NK zult moeten kwalificeren met een tijd recent gelopen is 15 atleten erg optimistisch zeker omdat er een aantal andere prioriteiten zullen hebben dan een NK.

    • Je kunt je met weg en baantijden kwalificeren. Op de baan zijn er volgens mij acht die onder de 31 hebben gelopen. Maar in Schoorl liepen er al meer dan twintig Nederlandse atleten onder de 31 minuten.