Uitblinker Visser staat na WK voor Schippers-dilemma


foto: ROnald Hoogendoorn

Ze werd overstelpt met leuke berichten na haar verrassende bronzen medaille bij de WK indoor in Birmingham. Nadine Visser, derde op de 60 meter horden, was het meest onder de indruk van de tweet van Jessica Ennis. De Britse olympisch kampioene op de zevenkamp van 2012 was vol bewondering voor het optreden van de Nederlandse atlete. Lees verder op NOS.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Wikken en wegen

  Na de prachtige horden prestaties van Nadine Visser op het WK indoor te Birmingham,geeft Bart Bennema in het bovenstaande NOS interview aan, dat bij een naderend “keuze moment” alle scenario’s zullen worden bekeken.
  Natuurlijk is er hierbij maar een die de keuze echt maakt en dat is Nadine zelf! Maar welke argumenten zouden daar volgens Nadine en Bart een belangrijke rol in kunnen spelen?
  Ik probeer mij daar een beeld van te vormen en pik er zo maar eens zeven (geen toeval) argumenten uit.
  Deze zeven argumenten zijn;
  1) Plezier,
  2) Perspectief op de horden 3)perspectief op de
  meerkamp
  4)Meer profileer kansen.
  4)Publicitair 5)Sponsoring
  6)Horden minder tijdrovend/belastend
  7)Betere studie
  mogelijkheden
  Ad1. Nadine merkt zoals ze zelf zegt, zich meer en meer hordeloopster te gaan voelen. daardoor zal het (gedeeltelijk) ‘loslaten” van de meerkamp gevoel matiger makkelijker voor haar worden.
  Ad2. Nadine staat op de IAAF wereldranglijst van 2017 als 29e genoteerd ( 12.78 sec.) Alleen al in Amerika waren 14 meiden rapper! Op de Europese lijst van 2017 vinden we haar terug op de 4e plaats. Nadines medaille kansen op de horden tijdens de Europese kampioenschappen in Berlijn dit jaar, zijn flink gestegen!
  Ad3. Het perspectief op de meerkamp is wat dat betreft voor Nadine een stuk minder. Europa is op de meerkamp sterk vertegenwoordigd, Zo staat Nadine met haar puntentotaal van 2017 Europees net bij de eerste tien.
  Haar PR van 6467 punten (Gotzis 2015)
  is mooi, maar door haar wat minder sterke disciplines
  als kogel, speer en hoog, wordt een verbetering van haar beste puntentotaal lastig. Een medaille in Berlijn, als je het rieel bekijkt, lijkt er dan ook niet in te zitten.(anders is dit voor Anouk Vetter !)
  Ad 4. Wat de publiciteit betreft ligt het horde nummer hoger op de “atletiek hierachie ladder” dan de meerkamp.Het grote publiek kan de twee daagse meerkamp maar moeilijk volgen. De horde race is wat dat betreft spectaculair en duidelijk.
  Ad 5. Het vorige punt “publicitair”, brengt ons dan gelijk bij het thema sponsoring. De “marktwaarde” voor Nadine is aanzienlijk gestegen door haar prestaties in Birmingham! Races in de Diamond League zullen belangstelling voor haar hebben en dat levert invitaties op. Als ze daar goed mee om kan/wil gaan, kan dit een financieel aantrekkelijke bijkomstigheid gaan vormen. Hierdoor kan ze haar sport onbezorgd nog beter beoefenen.
  Ad6. De training voor de meerkamp is een zeer tijdrovende bezigheid en je bent nooit klaar. Zes dagen per week elke dag 3 tot 4 uur trainen is een enorme opgave die voor weinige is weggelegd en vormt fysiek een enorme belasting. En dat terwijl je hooguit aan 3 tot 4 wedstrijden per jaar kunt deelnemen. De 100 m horde discipline is ook pittig, maar de herstelmomenten zijn hier veel meer aanwezig en…. de horde training is toch ook een kleine meerkamptraining, waar alle fysieke elementen aan bod komen. Dat maakt het mogelijk om in het voorseizoen ook deel te nemen aan haar geliefde wedstrijd Heptathlon in Gotzis. (eind mei)
  Ad 7. Nadine is nog jong, maar er is ook een leven na haar atletiek sportcarriere! Haar studie geneeskunde aan de Universiteit van Wageningen zou ze misschien met de keuze voor de horde, ( deels) zo weer op kunnen pakken. De Belgische topmeerkampster Nafissatou Thiam vormt hier een mooi voorbeeld van Want sport is prachtig maar roem waait zo weg Nadine!.
  Met deze bespiegelingen heb ik niet de intentie volledig te zijn geweest, er zullen zeker mogelijk nog andere argumenten aan te voeren zijn die bij de keuze van Nadine een rol zullen gaan spelen.Maar een ding is zeker, het is een luxe probleem en de keuze is aan haar en niemand anders. ik wens haar hierbij veel wijsheid toe.

  • Bas van Dam

   Bert: mooi lijstje. Ad 5 zou ik nog willen toevoegen dat zij ook de “uitstraling” heeft om aantrekkelijk te zijn voor sponsors! Tijdens de OS kwam dat onderwerp ook aan de orde vwb Wust en Kramer. Waarom vindt de ene makkelijk sponsors en publiciteit en de ander niet. Heel belangrijk.

 • @Bert Ik vermoed dat Götzis haar laatste meerkamp wordt. Ik denk ook dat die drie mindere onderdelen ervoor zorgen dat ze heel moeilijk kan aansluiten bij de absolute top. Een totaal van 6600 of 6650 als uitschieter is volgens mij wel mogelijk maar om echt in de top 3 te komen is rond de 6700/6800 kunnen scoren toch wel een vereiste. Op de horden is er denk ik op termijn meer mogelijk en het is voor het grote publiek ook nog eens. meer aansprekend. Jammer voor de meerkamp omdat ik dat ook wel het mooiste atletiekonderdeel vindt maar in haar geval wel volkomen begrijpelijk als ze voor horden kiest. Volgens mij kan het wel geen kwaad om als bijnummers er de sprint en het verspringen -zeker voorlopig- bij te doen. Al is het alleen maar voor de broodnodige variatie en daarmee om het koppie fris te houden. Dat staat een topprestatie op de horden ook niet in de weg volgens mij.

 • @Bas, Zeker waar Bas!Nadine heeft een mooie Natuurlijke uitstraling en…… ook niet onbelangrijk, een goeie spontane babbel!
  Er zijn qua sponsoring zeker bedrijven die met haar als verschijning goede naamsbekendheid kunnen verweven, als Nadine dat al zou willen natuurlijk.