“Wandelen is beter voor je dan hardlopen”

Sporten is heel gezond en helpt bij het afvallen, zo ver zijn we. Maar er bestaan ook veel misverstanden over lichaamsbeweging. De bekende Vlaamse fysiotherapeut Lieven Maesschalck, die ook diverse topsporters begeleidt, legt uit hoe het echt zit.

Zo zegt hij over het verschil tussen ‘s ochtends of ‘s avonds sporten: “Als je sport om vet te verbranden, kun je het beste ’s morgens voor het ontbijt sporten. Rustig gaan joggen met een lage hartslag is ideaal om vet te verbranden. Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Bekende fysio of niet, zo zit het dus toch echt niet helemaal…

  BEWEGEN is beter voor je dan niet bewegen – al het andere is afhankelijk van je doelen (& gezondheid)!

  En over misverstanden gesproken: “Om vetten te verbranden, mag je niet trainen in hoge hartslagen…”
  Bij lage hartslag verbrand je _relatief_ veel vet, maar _absoluut_ nog steeds minder dan bij hoge hartslag. Bovendien blijft je metabolisme ook ná het sporten nog een tijdlang verhoogd (wanneer je hartslag allang weer laag is en je vooral vetten verbrandt).
  Lees: https://www.builtlean.com/2013/04/01/fat-burning-zone-myth/

  * Wil je afvallen, dan is ’n uurtje joggen (of andere sport) tijdsefficiënter dan de halve dag wandelen (voor vergelijkbaar veel energieverbruik).
  * Wil je meer uithoudingsvermogen, dan brengt wandelen niet veel.
  * En wil je krachtiger worden, dan zul je toch ook regelmatig écht intensief moeten sporten (bijv. HIIT).

  Maar niemand zegt dat je per se moet hardlopen hoor; fietsen, zwemmen, etc. kan óók. En de alledaagse dingen met lichamelijke inspanning doen is ’n no-brainer: pak toch de benenwagen/fiets ipv de auto, de trap.ipv de lift, etc.!

 • Het vetverbrandingsverhaal is in de loop der jaren een eigen leven leiden en dat geeft veel verwarring. Was het niet bedoeld voor toplopers, die bij een langzame duurloop nog altijd 16 of 17 km per uur lopen, zodoende na ongeveer 2 uur toch een aardige afstand afleggen en op die manier het moment van de gevreesde muur proberen te verleggen?
  Of ze bewust met vetverbranding bezig zijn, betwijfel ik. Met de voorjaarsmarathons in het vooruitzicht zie je sinds januari grote groepen hardlopers wekelijks lange langzame duurlopen tot wel 35 km afleggen als “vetverbrandingstraining”. Ze kopiëren de toppers, maar is dat verstandig? Veel van deze hardlopers zijn nauwelijks in staat om een 10 km binnen de 50 minuten te lopen en dan mogen ze eigenlijk bij zo’n training niet sneller lopen dan 8 á 9 km per uur. Kun je nagaan hoelang ze dan doen over een 30 km met alle gevolgen van dien. Ze denken te trainen voor de laatste fase van de marathon, terwijl ze eigenlijk onvoldoende getraind zijn voor de eerste 25 á 30 km!!!! In publicaties van tientallen jaren terug staat al dat een hardloper door training zijn glycoceendepot moet vergroten, zodat het moment waarop vet moet worden aangesproken zo lang mogelijk uitgesteld wordt. En dat vergroten van deze voorraadkast doe je het best door een intensievere training. En als langzaam lopen of wandelen beter zou zijn om gewoon vet te verbranden om af te vallen, vraag ik me af waarom toplopers allemaal broodmager zijn en recreanten en hobbylopers dikwijls een maatje meer hebben.

  • “… een hardloper door training zijn glycoceendepot moet vergroten, zodat het moment waarop vet moet worden aangesproken zo lang mogelijk uitgesteld wordt.”
   Dat klopt niet helemaal/is te beperkt, hoor. Met hardlopen spreek je te allen tijde je vet aan, én je glycogeen, maar de verhouding tussen die twee is afhankelijk van je tempo. En (hypothetisch) púúr op glycogeen kún je niet meer dan ~31km lopen; groter kun je je depot niet maken. Daarom richt een goede marathontraining zich wat dit betreft op DRIE aspecten:
   1) Versnellen van de vetverbranding, JUIST middels die lange duurlopen (of ’n middellange rustige loop na een pittige sessie de dag ervoor);
   2) Vergroten van je glycogeendepot (ook bijv. door ’n “vroege-vogel-loop” vóór je ontbijt);
   3) Verhogen van het aandeel vetverbranding bij marathon-tempo, middels anaeroobe drempel-training.

 • Beetje raar artikel. Gezondheid en vet verbranden worden aan het eind van het artikel door elkaar gebruikt terwijl dit toch twee compleet verschillende dingen zijn.