Scandinavisch atletieknieuws: Twee WK-limieten Sagnia en 50 km. in Bislett

De meeste Scandinavische landen hebben indoorkampioenschappen. Verspringster Khaddi Sagnia heeft zich eerder zeer verrassend geplaatst voor de WK-indoor op het “verkeerde” onderdeel 60 meter horden. Bij de Zweedse kampioenschappen in Gävle is het groot feest als ze na een hele goede 6.85 mtr. in de verspringbak landt. Olympisch medaillewinnares Sara Slott Petersen (De.) is niet tevreden met haar 400m. in Skive. In de catacomben van het Bislett-stadion in Oslo is een 50 kilometer ultraloop. Scandinavische atletiekberichten.

Zweedse Khaddi Sagnia heeft nu twee WK-limieten
Op het “verkeerde” onderdeel 60 meter horden heeft de Zweedse Khaddi Sagnia zich geplaatst voor de WK-indoor in Birmingham, want ze is eigenlijk verspringster. Bij de nationale kampioenschappen in Gävle zorgt ze voor grote vreugde door ook bij het verspringen uit te pakken met een formidabele 6.85 mtr. “Ik ben sneller geworden en dat geeft problemen bij de aanloop. Maar vandaag klopte het en vloog ik”. Het nationale record staat met 6.92 mtr. op naam van de voormalige meerkamp-vedette Carolina Klüft. De twee onderdelen kan Sagnia combineren in Birmingham als ze dat wil. Haar prestatie is eventjes de BWJP, totdat Brittney Reese bij de Amerikaanse kampioenschappen drie centimeter verder springt.

Zweedse juniorenrecords in Gävle
Oriëntatieloper Jonas Leandersson wint de Zweedse titel op de 3000 meter met 8.02.97 min. Bij de vrouwen is de zege voor Linn Nilsson na een snelle laatste kilometer met 9.27.91 min. Nilsson is deze winter steeds sterker geworden en op de WK loopt ze 1500 meter. Kalle Berglund wint de 1500 meter bij de nationale kampioenschappen in Gävle met 3.43.60 min. Dat is een Zweeds juniorenrecord. De 17-jarige Gaël De Coninck loopt 2.05.43 min. op de 800 meter, ook dat is een juniorenrecord.
Bij de Finse kampioenschappen in Helsinki wint Camilla Richardsson de 3000 meter met 9.18.45 min. Een dag eerder is ze ook de snelste op de 1500 meter. Nooralotta Neziri wordt kampioene op de 60 meter horden met 8.10 sec.

Sara Slott Petersen is niet tevreden over haar 400 meter
Olympisch medaillewinnares Sara Slott Petersen wint zoals verwacht de 400 meter bij de Deense indoorkampioenschappen in Skive. Ze is echter niet tevreden met de 54.47 sec. “Het was niet mijn dag. De laatste 100 meter was zwaar. Toch gaan de trainingen goed. Ik had op 53 seconden gerekend.” Andreas Bube loopt solo naar de winst op de 800 meter met 1.50.76 min., een kampioenschapsrecord. Mathilde U. Kramer sprint in de serie van de 60 meter horden naar 8.38 sec. Daarmee verdwijnt een 32 jaar oud nationaal record uit de boeken. Ze krijgt van de Deense atletiekbond DAF een ‘wild card’ voor de WK-indoor, waar Kramer (24) op de 60 meter zal starten. Ze kan er ervaring opdoen voor de EK in Berlijn.

Ultraloop 50 kilometer in Bislett-stadion
Thomas Roth vestigt een Noors record op de 1000 meter met 2.20.96 min. in de Nes Arena (Hvam), ten noordoosten van Oslo. In het Bislett-stadion in de Noorse hoofdstad wordt een 50 kilometer ultraloop georganiseerd. Er worden 91,5 rondjes indoor gelopen op de inloopbaan onder de tribunes. Er zijn twee starts. Bij de mannen krijgt de wedstrijd een verrassende ontknoping als Torstein Bjerland in de laatste kilometer een achterstand van 20 seconden op de leidende Mirza Nalic omzet in een voorsprong van 40 seconden. Zijn eindtijd is 3.09.30 u. Bjerland is ook blij met zijn tussentijd op de marathon. De 2.38.32 u. is ook een nieuwe beste tijd. Bij de vrouwen gaat de zege naar Ninette Banoun met 3.45.50 u.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>