Hoe (on)fit zijn onze kinderen?

Zelf rennen we ons natuurlijk een slag in de ronde. Maar hoe zit het met de conditie van onze kinderen? In een groot internationaal onderzoek in 50 landen werd gekeken hoe kinderen tussen de 9 en 17 scoren op de zogenaamde 20 meter shuttle run (of piepjes-)test.

Door: Miriam van Reijen

De shuttle run test
De shuttle run test (officieel 20-MST) wordt gezien als een van de beste graadmeters voor cardiorespiratoire uithouding en een manier om de maximale zuurstofopname te schatten. Tijdens de test moet steeds 20 meter worden afgelopen in de tijd tussen twee piepjes. De loopsnelheid wordt zo bepaald door de tijd tussen de piepjes. Deze begint bij 8 km/u en wordt elke minuut 0.5 km/u opgevoerd. De verhoging wordt een trap genoemd. Je moet stoppen wanneer je twee keer achter elkaar verder dan 3 meter van de 20 meterlijn eindigt voordat het piepje klinkt. Ook in Nederland staat de shuttle run test regelmatig op het gymprogramma op school.

Schatting van het VO2max
Om vervolgens te bepalen hoe het gesteld is met de conditie wordt gebruik gemaakt van de volgende berekening: VO2max (ml/kg/min) = -32,78 + 6,59x
De ‘x’ is hierbij de maximale snelheid die gehaald is tijdens de test. Komt een kind bijvoorbeeld uit op 12 km/u dan is de VO2max 46,3 ml/kg/min. Om een voldoende te scoren moeten meisjes van 10 op de lagere school trap 5,5 halen en jongens 6,5. Gemiddeld scoren Nederlandse meisjes op deze leeftijd trap 5,18. De jongens komen tot gemiddeld trap 6,63.
In de hoogste klassen van de middelbare school is trap 8 (voor meisjes) en trap 9,5 (voor jongens) nodig voor een 6.

Een internationale race
Uit het onderzoek onder maar liefst 1.142.026 kinderen kwam duidelijk naar voren dat er wereldwijd enorme verschillen bestaan. Als alle kinderen mee zouden doen aan een race zouden kinderen uit Tanzania met een straatlengte vooraan eindigen, op gepaste afstand gevolgd door kinderen uit Estland, IJsland, Japan en Noorwegen. Ver achteraan lagen de Mexicaanse kinderen, gevolgd door Peru, Letland en de Verenigde Staten. Kinderen uit Tanzania zouden maar liefst 4x zoveel afstand afleggen in de test als hun leeftijdsgenootjes in Mexico. Nederland eindigt in de middenmoot tussen Duitsland, Zuid-Afrika, China en Spanje.

Hoe scoor jij zelf?
Onderstaande tabel laat zien wat je als man of vrouw zou moeten scoren om ‘voldoende’ te scoren. Er zijn geruchten dat Sebastian Coe (trap 17), 400m loper Chris Colwill (trap 18) en Basketballer Steve Nash (trap 17) enorme scores behaalden. David Beckham zou zelfs de hele test uit hebben gelopen en tot trap 23 zijn gekomen.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>