Update: Jasmijn Lau test positief door ‘geluksthee’: geen schorsing, wel medaille kwijt

Inzake de postitieve dopingtest van Jasmijn Lau bericht de Atletiekunie als volgt: In de zomer van 2017 liep Jasmijn Lau op de Europese Junioren Kampioenschappen in het Italiaanse Grosseto. Bij de gebruikelijke dopingtest na haar gewonnen race op de 5.000 meter is een positief testresultaat verschenen. Een in opdracht van de IAAF uitgevoerd onderzoek door de Dopingautoriteit heeft vervolgens aangetoond dat dit resultaat werd veroorzaakt door het nuttigen van een thee waarvan zij niet kon weten dat deze een verboden stof bevatte. De overtreding wordt daarom aangemerkt als niet verwijtbaar aan de atleet waardoor geen schorsing is opgelegd; wel wordt een diskwalificatie van de betreffende race van kracht.

Reactie Jasmijn Lau:
Kun je kort uitleggen wat er is gebeurd?
Jasmijn: “Vlak voor vertrek naar de Europese Junioren Kampioenschappen in Grosetto in Italië heb ik van een goede kennis thee gekregen, zogezegd om me geluk te brengen. Die thee heb ik op de wedstrijddag gedronken, voorafgaand aan de 5.000 meter die ik won.”

Hoe heb je de afgelopen periode beleefd?
“Na de EJK ben ik op vakantie gegaan. Ik hoorde vlak na mijn vakantie over de positieve uitslag van de test. Het was echt een vervelende periode. Gelukkig hebben mijn moeder en mijn coach Honoré Hoedt heel goed geholpen en dat gaf veel steun. Al vrij snel hoorde ik dat mij geen schuld trof en dat was natuurlijk een enorme opluchting. Daardoor kon ik het redelijk afsluiten.”
Wat vind je ervan dat je gediskwalificeerd bent?

“De diskwalificatie van mijn prestatie in Grosetto is door de IAAF niet eerder gemeld aan mij. Ik vind het echter ook geen verrassing. Dat ik nu eventueel de Europese titel verlies vind ik jammer, maar het maakt me verder niet heel veel uit. Ik weet dat ik op die dag het snelste heb gelopen van de deelnemers, en dat blijft voor mezelf staan.”

Hoe ga je nu verder?
“Ik vond het moeilijk om dit lange tijd niet te kunnen bespreken met mijn omgeving, inclusief mijn vrienden en trainingsmaatjes. Ik ben opgelucht dat deze vervelende kwestie nu is afgerond en laat het nu achter me. Ik ga me graag weer volledig richten op wat ik het allerliefste doe: hardlopen in de Arnhemse bossen.”

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Vroeger gold er zoiets als strict liability, de sporter is altijd zelf verantwoordelijk voor wat er in zijn/haar lichaam cq. urine zit. Intentioneel of niet, anders ging iedereen claimen dat ze “niet wisten dat het er in zat”, maar die regel lijkt gelukkig niet meer te bestaan.

 • Zonder ‘naming and shaming’ van de bijbehorende thee valt dit een beetje onder de categorie ‘broodje aap’. Welke thee of welk ingredient moeten we nu weer op gaan letten? Of welke thee moeten we aan de bietensapvoorraad toevoegen om beter te gaan presteren?

   • Je krijgt als topsporter thee van onbekende oorsprong, en je gaat dit dan net voor je belangrijke wedstrijd opdrinken. Ofwel ben je onvoorstelbaar dom, wat ik niet geloof, ofwel is het weer het zoveelste excuus om fout gelopen dopinggebruik te verantwoorden. Dus wat doen we voortaan als we doping gebruiken. We bewaren het dopingproduct. Als er dan toch een positieve dopingcontrole volgt, impregneren we het theezakje, of de voedingssupplementen, of…….. met het dopingproduct. Dit reiken we dan ‘als bewijs van onschuld’ aan aan de dopinginstanties,
    die inderdaad niet anders kunnen dan vaststellen dat het verboden product zich in de thee (het voedingssupplement enz. enz.) bevindt. Klaar is Kees. De atleet is te goeder trouw en wordt vrijgesproken. Te gek voor woorden

    • Weia Reinboud

     Dat is flink kwaaddenken, Zoef. In dit geval lijkt ‘naief’ me de beste omschrijving, je krijgt van een familielid een thee met ‘geluk’ in de naam en denkt verder niet na. Drinkt die thee op een dag dat je best geluk wilt hebben. Er bestaat ook ‘lekkerwakkerwordenthee’ en zo, geen mens denkt eraam zoiets op de dopinglijst te zoeken.

     • Kwaaddenken of niet, Zoef legt wel de vinger op een zere plek. Ervan uitgaande dat Lau de verboden substantie inderdaad met haar thee heeft binnengekregen, heeft ze geluk dat er waarschijnlijk nog een restje thee over was voor testen. Contador had destijds heel wat minder geluk. Toen bij hem een uiterst minieme hoeveelheid clenbuterol was vastgesteld, die heel goed uit een niet zuivere hamburger gekomen had kunnen zijn, had hij zijn hamburger al geheel opgegeten. Ter herinnering: de hoeveelheid was zo gering dat er geen prestatiebevorderende werking van uit kon gaan, en bij testen in voorafgaande dagen was niets aangetroffen. Hij werd dan ook door het CAS niet schuldig verklaard aan het gebruiken van doping, “Maar de clenbuterol zat wel in zijn lichaam. Dat is tegen de regels, vandaar dat hij is bestraft”, aldus het CAS.

    • paul wernert

     Zoals de waard is vertrouwt Zoef zijn gasten. Dus Jasmijn kreeg een nat theezakje mee, van pa of ma, om naar de dopingautoriteit te brengen, terwijl het doosje met zelfde theezakjes wellicht om de hoek bij diezelfde DA in de supermarkt te koop is. Misschien heb jij die thee ook weleens gedronken, Zoeferdezoefzoef!

     • En daar komt Paul Wernert “ik reageer nooit inhoudelijk” weer op de proppen. Zoals steeds met een ridicule opmerking.
      Misschien moet hij maar eens duiden waarom Lau zomaar een voedingsmiddel van onbekende oorsprong gebruikt, en dan nog net vóór een internationale wedstrijd. Tenzij ze echt hetzelfde intellectuele niveau haalt als Paul Wernert.

 • Ik meen me te herinneren me dat atleten bij een dergelijk vergrijp een startverbod van minimaal kregen. Of zoals George Orwell al schreef over het meten met twee of meerdere maten (Animal Farm): “All animals are equal but some animals are more equal than others”. Iemand recentelijk nog iets gehoord van Froome de posterboy van het nieuwe, ” schone” wielrennen. Of komt hij ook met de schrik vrij?