‘Belachelijk: Olympisch Stadion wordt telkens weer beschadigd’

Het is ronduit belachelijk dat het Olympisch Stadion als topsportlocatie voor atletiek telkens weer wordt beschadigd, schrijft Amina Schellekens, atlete van Phanos.

Tot 28 februari zal ‘De coolste baan van Nederland’ zich weer nestelen in het Olympisch Stadion. Kippenvel wordt de bezoekers beloofd, die kunnen schaatsen in een historische omgeving. Het ISU WK allround moet het spectaculaire slotstuk worden. In promofilmpjes wordt een prachtig leeg Olympisch Stadion omgetoverd tot een schaatsbaan. Hier tegen zijn kan haast niet, want wie is er nou tegen sport en plezier? Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Tja commercie speelt hier een grote rol. Dit maakt de beslissing om het stadion vrij te geven voor 3 maanden schaatsen een makkelijke. Ik ben net als vele andere Amsterdammers en Nederlanders met gevoel voor sporthistorie blij, dat het stadion in het verleden van de sloop is gered door wijlen Piet Kranenberg. Ik neem aan Phanos voor het vrijmaken van het stadion (goed) wordt betaald en dat alle schade keurig wordt hersteld. Verder ligt achter het Olympisch stadion een complete atletiekbaan die normaal zeg maar gewoon niet wordt gebruikt. En dit weet ik, omdat ik er zelf wel eens op loop en het blijft me verbazen. Joggen en hardlopen is populair maar een atletiekbaan die vrij toegankelijk is, is voor 99% van de hardlopers kennelijk een stap te ver en te eng.

  • Bas van Dam

   Ook hier weer commentaar dat niet juist is. Phanos verdient hier NIETS aan. De vorige keer hebben we ook nog maanden na het evenement moeten strijden om onze baan weer in orde te krijgen. En dat terwijl er een ijsbaan ligt, Jaap Eden, en het oorspronkelijke WK, dat herdacht moet worden, op het Museumplein plaats heeft gevonden. Het is voor het bestuur van Phanos een heel karwei om de club bijeen te houden; ons clubhuis is nu een soort combinatie van een openbaar toilet en opslag van WC papier.

 • Ik snap de bezwaren. Die zijn hetzelfde als vier jaar terug, maar Phanos is niet de eigenaar van het olympisch stadion en de atletiekbaan. De gemeente moet een alternatief bieden (hoewel, wij hebben ook wel eens onze baan opengesteld voor een vereniging uit een nabijgelegen stad omdat ze daar toplagen gingen vervangen, daar had de gemeente niets mee van doen.) en zorgen dat de baan weer hersteld wordt, dan doen ze meer dan genoeg. Wil Phanos dat niet dan moeten ze maar een goed bod neerleggen. Dan kunnen ze er mee doen wat ze willen.

 • De frustratie is vanuit atleten-oogpunt te begrijpen, maar uit financieel oogpunt kan dit simpelweg niet anders; eigenlijk traint Phanos op te dure grond, gezien de beperkte bijdrage die het levert aan de kosten van exploitatie. Vergeet niet dat een atletiekvereniging indirect al behoorlijk wordt gesubsidieerd.
  In dat opzicht is het te begrijpen dat de gemeente en stichting zoeken naar meer commerciële vormen. Het alternatief voor Phanos en topatletiek in Amsterdam, dáár ontbreekt het voorlopig nog aan.

 • Phanos is een huurder van het stadion en in de huurcontract zal naw staan dat het plaats moet maken als er centjes verdiend kunnen worden. En het is zeker dure grond in Amsterdam Zuid! En nogmaals er ligt gewoon een 2e baan achter het stadion die niet wordt gebruikt!

  • Piet de Haas

   Er ligt helemaal niet gewoon een 2e baan achter het stadion die niet gebruikt wordt.

   Ten eerste is het een baan die vier banen breed is rondom een voetbalveld. Dat kwalificeert toch nooit als atletiekbaan?

   Ten tweede, die halve baan wordt wel degelijk gebruikt.

 • Deze uitwijkbaan ligt echt wel achter het OS. Je kunt er via 2 bruggen vanaf de poort van het OS komen. Google rekent uit dat het 600 meter is vanaf de hoofdingang/poort van het OS. Het is een normale 400 meter baan en zo je wilt een halve met 4 banen. In de avond is er iig geen hond. Maar eigenlijk wel want er worden honden op de atletiekbaan gelaten zo stil is het er. Het veld in het midden is een kunstgras voetbalveld.

  • No shit, Sherlock, is het echt?
   Ja, als het OS beschikbaar is, is het daar inderdaad rustig. Alleen al omdat er nauwelijks mogelijkheden zijn voor technische onderdelen, het er eigenlijk niet mogelijk is om er fatsoenlijk met een sprintgroep te trainen ivm het tekort aan banen en het ook niet uitzonderlijk is dat er een voetbal voor je voeten de baan op stuitert (been there, done that).

   Ik ken niet de precieze situatie omtrent de huur van het stadion, de rechten van de huurder/verhuurder hierin en/of overwegingen omtrent redelijkheid. Ook weet ik niet hoeveel verenigingen wel een eigen baan en clubhuis hebben, maar eerlijk gezegd kan ik me slecht voorstellen dat dat financieel te dragen is voor de grote meerderheid van de verenigingen.

   Wat ik wel weet is dat er hier, door een gemeente die zegt de sport (zowel topsport als breedtesport) in een hoog vaandel te hebben staan, een toch niet onaanzienlijke vereniging hun gehuurde accommodatie wordt ontnomen met het argument dat er toch een alternatief voor handen is. Echter iedere simpele ziel die een keertje in het OS is komen kijken op een trainingsavond, kan direct zien dat dat hooguit een zeer gebrekkig alternatief genoemd kan worden.

 • Weia Reinboud

  Die extra baan is een hardlooprondje maar een atletiekbaan zou ik het niet noemen. Geen speer, geen discus, geen slinger, mini hoogspringaanloop, geen hinkstapbalken. En geen plek voor veel atleten tegelijk.

 • Ik moet het toch eens zijn met Michiel. De situatie Phanos in het OS is een ontstane luxe zonder financiele onderbouwing. Kortom, Phanos mag er voor een symbolisch bedrag gebruik van maken, maar als er ‘grotere’ belangen op het spel staan dan moeten ze hun plaats kennen, nota bene met een 2e atletiekbaan dichtbij. In deze tijd is een commerciele omslag van de baanatletiek een vereiste als je in dit soort situaties sterker wilt staan. Dat is mogelijk maar vereist grote stappen buiten de comfort zone.

 • Alex Bouwmeester

  Av Atos, Av Phoenix, AAC, AV 23. Alleen al in Amsterdam 4 andere locaties waar men kan trainen.

  Nederland heeft grote kans het land te zijn met de grootste dichtheid van atletiekbanen ter wereld. Misschien iets minder zeuren en als Phanos zijnde gewoon om hulp vragen bij de buren? (wat ze sowieso al gedaan zullen hebben).

  Ik denk dat als een Amerikaan leest dat er hier gejankt wordt omdat atleten wel hélemaal 3 kilometer hemelsbreed verder moeten reizen voor een atletiekbaan voor 4 maandjes ze in lachen uitbarsten.

  Hoe verwend kan je zijn; echt.

  Ondertussen moesten Thijmen Kupers en Richard Douma een dikke 100(!!) kilometer reizen om te kunnen trainen in het Omnisport; de onmenselijkheid! (overigens, voor een aanval op het NR 1000 meter indoor aankomend weekend tijdens de PEC indoor).

  En wat ik eerder al las klopt inderdaad: Ik ken geen één vereniging die daadwerkelijk eigenaar is van hun baan. Alhoewel av Lycurgus wel voor een koel miljoentje nu hun eigen indoorhal (a la Ookmeer) aan het bouwen zijn uit eigen financiën min of meer.

 • Ik dacht laat ik het netjes brengen en de situatie met de uitwijkbaan achter het OS beschrijven. Er is nog een atletiekbaan in Amsterdam ZO (Feniks). En dan is er Aalsmeer, Uithoorn. Allemaal dichtbij.
  1. Heeft Phanos overlegd met collega verenigingen in en rond Amsterdam om samen te werken in de wintermaanden.

  2 Heeft Phanos overlegd met de Atletiekunie om te helpen naar een oplossing te zoeken in de wintermaanden

  3 Heeft Phanos overlegd met de gemeente Amsterdam (Eric van de Burg) om te helpen naar een oplossing te zoeken in de wintermaanden

  4 Heeft Phanos overlegd met de directie van Stichting Exploitatie Olympisch Stadion Amsterdam om te helpen naar een oplossing te zoeken in de wintermaanden

  5 Heeft Phanos overlegd met de KNSB en de ISU om te helpen naar een oplossing te zoeken in de wintermaanden

  6 Heeft Phanos (via de KNSB en ISU) contact gelegd met de (grote) sponsoren van de Coolste Baan om te helpen naar een oplossing te zoeken in de wintermaanden

  7 Heeft Phanos hulp gevraagd aan leden en de vele ouders van leden om te helpen naar een oplossing te zoeken in de wintermaanden

  etc….

  Jaa het is een situatie maar het gaat erom dat je naar oplossingen zoekt! Dat de schaatsbaan en het WK allround er komt is hoe lang al bekend, dat kan een jaar of meer zijn?

 • Er zijn Nederland 19 kunstijsbanen waarom is het dan nodig om een ijsbaan in het olympisch stadion aan te leggen? Daarnaast krijgen de ijsbanen ook miljoenen aan subsidies. Is het dan niet beter om het WK op 1 van de bestaande ijsbanen te houden.
  http://nos.nl/l/2000932

  • Net als we het EK 2016 niet bij AV Lutjebroek organiseren is er in Nederland weinig keuze qua locaties voor internationale toernooien. Zelfs voor NK’s zijn er maar een paar banen geschikt.

   Als Nederland weer met Heerenveen aan zou komen hadden ze misschien ook nog steeds het WK gekregen, maar juist de ISU ziet nu mogelijkheden om schaatssport dicht bij het publiek te brengen in een andere setting. Vergelijkbaar met het werpen op het Museumplein.

  • Bas van Dam

   Ik probeer het nog een keer: het schaatsen is natuurlijk al een uitdaging en met name om de jeugd in de buurt te laten sporten. Maar, na het vorige ijsfestijn hebben we nog maanden moeten sleuren om de baan weer in orde te krijgen. Dat laatste is echt een heel vervelend gevolg en we hopen dan ook dat dat dit jaar zal meevallen.

 • voor die paar wedstrijden dat er per jaar in het Olympisch stadion zijn,en de meeste nog niet eens ingericht door Phanos. Eindelijk eens wat actie in het stadion, of is Phanos dan eigenaar? ze mogen blij zijn dat ze al af en toe mogen trainen in het stadion.

  • Waar baseer je op dat er maar een paar wedstrijden zijn, en dat deze niet worden georganiseerd door Phanos? Sterker, we (phanos) zitten aan het maximum aantal dagen dat we een evenement mógen organiseren volgens ons huurcontract

 • het is toch een olympisch stadion of niet? de bedoeling van zo een stadion is dat er grote internationale evenementen zijn. toch geen instuif wedstrijden voor jeugd. Topsport hoort in zo een stadion. Er zijn genoeg atletiekbanen waar de leden hun hobby kunnen beoefenen.

 • Welkom in de wereld van marketing en commercie. Jumbo verdient uitgedeelde kaartjes lachend terug. Joggers en schaatsers zijn net gewone mensen die aan recreatie doen:) Ik ben bij de KPN marathon cup wezen kijken en heb er geschaatst. Vond het plaatje prachtig. Misschien een permanente schaatsbaan ervan maken:)