Foutje organisatie: geen wereldrecord junioren polshoog Duplantis

Bij de polsstokhoogwedstrijd in het Amerikaanse Reno heeft Armand Duplantis een wereldrecord bij de junioren gesprongen met 5.83 mtr. Het is ook een nationaal record bij de senioren in Zweden. Het feestje gaat echter niet door. Het blijkt dat de leggers van de lat niet voldoen aan de internationale regels. Ze zijn te lang: 7,5 cm, in plaats van 5,5 cm. Al in 2003 zijn de reglementen aangepast door de wereldatletiekbond IAAF.

Bij high school-wedstrijden in de Verenigde Staten worden echter nog steeds de lange pinnen gebruikt. Daar is Duplantis (18) nu de dupe van geworden. Ook de atleet, die achter hem eindigt wordt benadeeld. Devin King springt 5.78 mtr. en dat is een kwalificatiehoogte voor de wereldkampioenschappen indoor. De fout van de organisatie is ontstaan, doordat een dag later juniorenwedstrijden worden gehouden. Bij de mannen is op vrijdag een verkeerde installatie opgebouwd. Duplantis bijft overigens de wereldrecordhouder bij de junioren met 5.82 mtr. De Zweed zal met gemengde gevoelens terugkijken op de wedstrijd in Reno, maar hij is in ieder geval in grootse vorm bij zijn seizoendebuut. Het is voor hem toch al een bijzondere meeting, want bij zijn hoogste sprong gebruikt hij voor het eerst een (geleende) polsstok, die 10 cm. langer is. Die gok doet Duplantis (‘Mondo’) om toch nog te winnen na een mislukte sprong op een lagere hoogte.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>