Kiptoo onbedreigd winnaar in Egmond, Abdi Nageeye beste Nederlander [Door: René van Zee]


(Foto: barbellphotography)

De Egmond Halve Marathon is één van de belangrijkste loopevenementen, die Nederland rijk is. In het dorp Egmond stond het hele weekend alles in het teken van dit evenement dat al voor de 46e keer door Le Champion werd georganiseerd. Egmond is onderdeel van de gemeente Bergen, per jaar organiseert Le Champion evenementen in Bergen, waar liefst in totaal 50000 mensen aan deelnemen. Voorafgaand aan de Egmond Halve Marathon, werd op zaterdag de 20e Mountainbike wedstrijd Agu Egmond-Pier-Egmond georganiseerd. Bij de 46e Egmond Halve Marathon hadden zich 18104 deelnemers aangemeld, 13500 voor de Halve-, 4500 voor de Kwartmarathon. 68% waren mannen, de gemiddelde leeftijd was 41 jaar.

Egmond heeft een rijke geschiedenis door de vele sterke winnaars zoals Wilson Kipsang, Kamiel Maase, Wiliam Kipsang, Lornah Kiplagat, Greg van Hest, German Silva, Tegla Loroupe, Gerard Tebroke, Marti ten Kate enz. ,maar ook door het bijzondere parcours: deels over het strand deels door de duinen. De Saucony Egmond Halve Marathon is beroemd en ook vaak berucht door de steeds wisselende soms zeer moeilijke weersomstandigheden. In tegenstelling tot vorig jaar, toen er zeer veel wind stond was het dit maal vrij rustig, maar koud weer en het strand lag er vrij goed bij. Ook dit jaar had Valentijn Trouw van Global Sports Communication, verantwoordelijk voor de elite-lopers, een sterk deelnemersveld samengesteld. Het lastige parcours heeft zijn eigen wetten en vele favorieten beten daar in het verleden hun tanden op stuk. Favorieten waren Edwin Kiptoo en Leonard Langat. Langat heeft een PB, dat zes seconden sneller is dan Edwin Kiptoo 59.18 om 59.26. Van Nederlandse zijde kregen zij concurrentie van Abdi Nageeye, Nederlands recordhouder sinds de TCS Amsterdam Marathon in oktober 2017, Michel Butter, die dit jaar een geweldige prestatie neer zette bij de New York Marathon (6e) en Khalid Choukoud. Nederland bezit met deze drie musketiers, die zich het afgelopen jaar zeer sterk hebben ontwikkeld, sterke troeven voor het EK in Berlijn deze zomer.

Wedstrijd mannen:
Op de PK afgelopen vrijdag vertelde Michel Butter, dat bij de vaak winderige omstandigheden in Egmond het veld lang bij elkaar blijft en men zich achter elkaar verschuilt. Butter: „Wanneer de weersvoorspellingen uitkomen: minder wind, dan gaan de Kenianen op het strand voluit, dan wordt het een andere wedstrijd. Er was weinig wind zondag en Edwin Kiptoo, Leonard Langat en Ronald Kirui gingen er vol in op het strand. Aanvankelijk kon Langat Kiptoo nog goed volgen, maar voordat men het strand verliet had Kiptoo naar zou later blijken reeds een beslissende voorsprong genomen. Hij snelde in 1.02.36 naar een onbedreigde overwinning. Tweede werd Leonard Langat in 1.04.15 en derde Ronald Kirui in 1.0 4.26. Abdi Nageeye liep lange tijd alleen en slaagde er op de laatste kilometers bijna nog in het podium te bereiken. Hij werd vierde in 1.04.34. De Belg Koen Naert, die net als Michel Butter bij de New York Marathon een uitstekende prestatie leverde werd 5e in 1.04.42. Hij bereidt zich voor op het WK Halve Marathon in Valencia, waarna de ogen gericht zijn op het EK in Berlijn. Volgende week staat hij aan de start van de Cross Cup in Hannuit. Michel Butter werd 9e in 1.05.42. Khalid Choukoud raakte in het begin van de wedstrijd geblesseerd aan zijn kuit, nam geen risico en liep de wedstrijd in rustig tempo uit. Edwin Kiptoo (management Frans Denissen) is een geweldig talent: hij heeft een PR op de halve marathon staan van 59.26. Hij won al twee maal de Dam tot Damloop en ook de CPC-loop. Kiptoo wordt begeleid door zijn loopmaatje Sammy Kitwara.

Reacties:.
Abdi Nageeye: “Ik moest heel snel lossen, dit waren echte halve marathon lopers, ik ben een marathon loper. Ik heb goed en lekker gelopen. Was verkouden geweest. Laatste 4 km ging ik versnellen en kwam ik dichterbij. Ik ben tevreden.” Nu gaat de voorbereiding verder richting de Bostonmarathon”.

Michel Butter: “De afstand met Abdi viel me nog mee. Ik ben tevreden met mijn prestatie. Dit is mijn wedstrijd, hier voel ik me thuis. Nu ga ik met het Team New Balance Manchester een maand op trainingskamp naar Spanje, daarna vlieg ik naar huis en dan gaan we op trainingskamp in Albuquerque. Mijn doel dit jaar is het EK in Berlijn”.

Vrouwen
De overwinning ging na een spannende wedstrijd naar Zeyenba Yemir(Eth) 1.12.19, voor Evaline Chirchir(Ken) 1.12.26 en de winnares van de TCS Amsterdam Marathon Tadelech Bekele (Eth) in 1.12.29. Vijf vrouwen liepen bijna de gehele race samen. Op minder dan twee kilometer van de finish ging Zeyneba Yemer in de aanval en dat leverde haar de overwinning op. Yemer is geboren in 1998, werd vorig jaar winnares van de Great Ethiopian Run over 10km in 32.31.De vrouwen werden twee kilometer voor de finish door de mannen ingelopen. De vrouwen startten 9.17 minuten eerder dan de mannen, het verschil tussen de parcoursrecords bij de mannen en de vrouwen. Het parcoursrecord bij de vrouwen stond sinds 1999 op naam van Irma Heeren met 1.10.03 en bij de mannen op naam van Dawit Wolde 1.00.46 uit 2012. Beste Nederlandse werd Jill Holterman 6e in 1.15.21, voor Andrea Deelstra 7e in 1.16.07 en Ruth van der Meijden, 8e in 1.16.44. Van der Meyden: “Ik ben in voorbereiding voor de marathon in Sevilla en mag met het resultaat van vandaag niet ontevreden zijn”.

Reactie Valentijn Trouw over Zeyneba Yemer: “Zij is nog jong en zeer talentvol en er wordt veel verwacht van haar, zeker op de langere afstanden.Een deelname aan het WK Halve Marathon in maart in Valencia is msschien een optie. Haar persoonlijk record op de Halve Marathon is 1.11.31”

Resumee
Het was in het koude Egmond dit weekend een geweldige promotie voor de loopsport met alleen maar tevreden atleten, prima georganiseerd door Le Champion, een compliment voor Event Manager Jan Willem Mijderwijk. Le Champion, is een grote sportorganisatie, die liefst 80 loop-,wielren- en wandelevenementen organiseert. Ieder jaar nemen 200000 deelnemers aan een van de evenementen deel. Tot de loopevenementen, die Le Champion oganiseert, behoren ook de TCS Marathon Amsterdam en de Dam tot Damloop. Manager Cees Pronk straalde het hele weekend. Hij ondertekende dit weekend een sponsorcontract t/m 2021 met Nationale Nederlanden..

Uitslagen
1. Edwin Kiptoo Msen 1:02:36
2. Leonard Langat Msen 1:04:15
3. Ronald Kirui Msen 1:04:26
4. Abdi Nageeye Msen 1:04:34
5. Ben Somikwo Msen 1:04:42
6. Koen Naert Msen 1:05:19
7. Yakoub Labquira Msen 1:05:24
8. Nick van Peborgh Msen 1:05:30
9. Michel Butter Castricum Msen 1:05:42
10. Ronald Schröer Egmond aan de Hoef Msen 1:06:18
11. Lucas Nieuweboer Msen 1:06:57
12. Edwin de Vries Msen 1:07:32
13. Willem van Schuerbeeck Msen 1:07:36
14. Florent Caelen Msen 1:07:51
15. Regis Thonon Msen 1:08:02

Vrouwen
1. Zeyneba Yemer F3 Vsen 1:12:19
2. Evaline Chirchir F5 Vsen 1:12:26
3. Tadelech Bekele F1 Vsen 1:12:29
4. Enatnesh Alamrew F4 Vsen 1:12:48
5. Hawi Megersa F6 Vsen 1:12:51
6. Jill Holterman F12 Vsen 1:15:21
7. Andrea Deelstra F11 Vsen 1:16:07
8. Ruth van der Meijden F10 Vsen 1:16:44
9. Jacelyn Gruppen F14 Vsen 1:18:08
10. Britt Ummels F18 Vsen 1:18:12

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>