Persconferentie Egmond halve marathon: Abdi Nageeye gaat voor de winst

Vandaag was de persconferentie van de 46e Egmond Halve Marathon georganiseerd door Le Champion. 18000 deelnemers staan zondag aan de start: 13.500 voor de halve marathon en 4500 voor de kwartmarathon. Daar komen zondag nog de deelnemers bij, die aan de Kidsrun deelnemen. De deelnemers komen uit 43 landen. Race-director Jan Willem Mijderwijk verwacht in de komende jaren nog groei in de kwartmarathon, terwijl voor de Halve Marathon de grens is bereikt. Men verwacht goed weer: windkracht 3, uit ZO-richting, het is laag water tijdens de wedstrijd. Zaterdagavond wordt er in Hotel Zuiderduin een thema avond georganiseerd door Le Champion en Team Distance Runners, aanvang 20.00uur. Op die avond wordt er ook een veiling gehouden, waarbij de opbrengst ten goede komt aan TDR.


(Foto: Rene van Zee)

De Persconferentie werd geleid door Cees Pronk, terwijl namens Global Sports Communications Valentijn Trouw enkele atleten voorstelde. Van de drie sterke Nederlandse musketiers, die zondag aan de start komen, Choukoud, Nageeye en Butter, waren de twee laatstgenoemden aanwezig. Zij krijgen zondag sterke tegenstand van Edwin Kiptoo, Leonard Langat, Ronald Kirui en Koen Naert.

Michel Butter
Een kind van de streek, het parcours loopt in Castricum op 300m afstand van zijn huis. Butter: “Mijn goede prestatie in New York heeft me heel veel zelfvertrouwen gegeven. Bij deze Saucony Egmond Halve Marathon blijven de atleten heel lang bij elkaar, dat is het aantrekkelijke van Egmond, er zijn geen hazen. Het is een gevecht van man tegen man. Deze wedstrijd motiveert me altijd. Ik train niet zo vaak op het strand, wel meer in de duinen. Het evenement leeft heel erg in de regio. De doelstelling voor 2018 is de marathon bij het EK in Berlijn. Daarom loop ik dit jaar geen voorjaarsmarathon. Ik wil fit aan de start komen in Berlijn In overleg met trainer Guido Hartenveld van TDR ga ik proberen mijn snelheid te verbeteren. Ik zal daarom wat meer crossen en korte wegwedstrijden lopen. Eind maart loop ik het WK Halve Marathon in Valencia, in mei de Europa Cup 10000m op de baan in Londen. Ik probeer me steeds te verbeteren . Dat heb ik gedaan, door in Kenia (Kaptagat) met hele sterke atleten te trainen. Dit jaar ga ik samen trainen met het Team New Balance Manchester, daarbij zijn ook enkele gezamenlijke trainingskampen gepland.

Tadelech Bekele (Eth)
Met Tadelech Bekele komt de winnares van de TCS Amsterdam Marathon 2017 aan de start 2.21.54. Zij liep na Amsterdam geen wedstrijden meer, maar is voor Egmond goed voorbereid. Volgens Valentijn Trouw wil in de toekomst nog een flinke sprong naar een snelle tijd maken. Zij krijgt in Egmond sterke tegenstand van haar landgenote Zeineba Yimer, die vorig jaar de Great Ethiopian Run won. Voor Nederland komen o.a Andrea Deelstra, Jill Holterman en Ruth van der Meijden aan de start.

Abdi Nageeye
Abdi Nageeye komt voor de achtste achtereenvolgende keer aan de start van de Saucony Egmond Halve Marathon. Vorig jaar miste hij op een haar na de overwinning. Abdi: “De winnaar David Wolde is een vriend van me en toen ik in de slotfase bij de kop aansloot, wenkte ik hem om ook aan te sluiten, het tempo zakte iets en toen kon hij als 1500m-loper op de laatste meters toeslaan. Deze fout zal me niet meer gebeuren. Later dat jaar liep ik in Amsterdam een nieuw Nederlands record op de marathon in 2.08.16. Dat heeft me veel energie gegeven. Voor Rio heb ik de Boston marathon gelopen, dat is me goed bevallen. Net als bij de Olympische Spelen komt het op jezelf aan. In Boston zijn ook geen hazen. In Berlijn bij het EK wil ik een medaille halen, dus is Boston in april een goede keus. In Boston ga ik voor een top-vijf plaats of beter. Ik ben net weer terug in Nederland, was een paar dagen verkouden, maar ik ga zondag voor de overwinning.”

Nationale Nederlanden wordt hoofdsponsor van Egmond halve marathon 2019-2021
Vandaag tekende de manager van Le Champion Cees Pronk en Remco Barbier van Nationale Nederlanden een contract, dat NN als sponsor drie jaar verbindt aan de Egmond Halve Marathon. Nationale Nederlanden sponsort wereldwijd een aantal loopevenementen. In Nederland is NN sponsor van de Rotterdam Marathon, de CPC loop en de Zevenheuvelenloop. Ook werd wereldwijd een NN –team opgericht door NN, Nike en Global Sports Communication. Een team met fantastische wegatleten, die in 2017 voor meer dan 100 overwinningen zorgde. Overigens was Nationale Nederlanden reeds in 1986,1987 en 1988 hoofdsponsor van de Egmond Halve Marathon. Nog verder terug in de jaren 70 trad Nationale Nederlanden als sponsor op van de toen grootste Nederlandse Jeugdwedstrijd de Coup Nationale Nederlanden. Joop van Drunen, van AV Haarlem was de grote man achter dit evenement.

Tip
Abdi Nageeye liep afgelopen oktober een nieuw Nederlands record. De keuze om in Afrika met de absolute wereldtop te trainen, pakte goed uit voor de kleine marathonloper. Naast de gedegen voorbereiding had hij nóg een troef in handen. Nageeye maakte gebruik van de sportdrank van Maurten. De naam zal de meeste lopers misschien nog niet bekend in de oren klinken, maar wie het afgelopen jaar naar de grote stadsmarathons keek, zag de lopers regelmatig gebruik maken van deze revolutionaire drank.

De drank is revolutionair door het gebruik van een aantal speciale ingrediënten. Maurten bedacht het idee om hydrogel te gebruiken om de koolhydraten te transporteren. Door gebruik te maken van hydrogel kunnen de koolhydraten probleemloos de maag passeren om vervolgens in de dunne darm opgenomen te worden. Hierdoor ontstaan geen maagklachten en kan bovendien een grotere hoeveelheid koolhydraten opgenomen worden.

Samen met Maurten hebben wij een speciaal marathonpakket samengesteld dat gratis wordt aangeboden bij het afsluiten van een jaarabonnement. Het pakket (t.w.v. €32,95) bestaat uit 4 sachets Drink Mix 320, 4 sachets Drink Mix 160, een Maurten bidon en een uitgebreide brochure over sportvoeding.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>