Maarten Stuivenberg ondergaat behandeling voor kanker

Atleet Maarten Stuivenberg (VAV Veenendaal) heeft zijn atletiekseizoen noodgedwongen onderbroken om een behandeltraject voor kanker te ondergaan. De ziekte werd ontdekt na een aantal dopingcontroles met afwijkende waarden in het achterliggende seizoen.


(Foto: Erik van Leeuwen)

Maarten: “Bij mij is aan het begin van 2017 een hoge waarde van het HCG hormoon (humaan choriongonadotrofine) in mijn bloed gevonden. Dit is naar voren gekomen bij een dopingcontrole. De dopingautoriteit heeft dit even aangekeken maar toen ik over de verboden grens ging, ben ik hiervan begin augustus op de hoogte gebracht. Het kon twee dingen betekenen; óf ik had doping gebruikt óf het kon een teken zijn dat ik een vorm van kanker zou hebben. Doping was sowieso uitgesloten, daarom heb ik sinds augustus verschillende medische onderzoeken ondergaan om de oorzaak hiervan te kunnen vinden.

Uit een lange reeks onderzoeken kwam uiteindelijk naar voren dat ik kiemceltumoren in mijn lichaam heb; een vorm van zaadbalkanker. Alleen zit het niet bij m’n testikels maar is het op andere plekken in mijn lichaam tot uiting gekomen. Ik ben 27 december direct opgenomen en de volgende ochtend begonnen met de eerste chemokuur. Ik ben 6 dagen in het ziekenhuis gebleven om vervolgens gisteren, 2 januari, weer thuis te komen. Nu staan mij nog drie opnames in het ziekenhuis te wachten waarin ik dezelfde chemokuren krijg.”

Maarten Stuivenberg maakte afgelopen zomer deel uit van het 4×400 estafetteteam dat in Lille tijdens het EK voor landenteams op spectaculaire wijze het Nederlandse Record verbrak in een tijd van 3.02.37. We wensen Maarten heel veel sterkte tijdens de behandelingen en een spoedig herstel.
(Persbericht)

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Er worden afwijkende waarden gevonden, waarvan de dopingautoriteit ook weet dat die op kanker kunnen wijzen, maar dat wordt ‘aangezien’ (lees: geheim gehouden) tot de verboden grens wordt overschreden. Waarom wordt de sporter niet eerder op de hoogte gebracht door de dopingautoriteit? Het is goed om op doping te jagen, maar sporter moet beschikking hebben over zijn medische data als die belangrijke gezondheidsconsequenties kan hebben. Gezondheidsbelang hoort boven dopingopsporing te gaan.

   • Hoewel ik me nooit in dit soort ‘discussies’ meng, zijn deze reacties me toch echt te gortig. Er is geen sprake geweest van het ‘achterhouden’ van wat voor informatie dan ook maar. Vanaf het moment dat wij een aanwijzing hadden dat er iets fout zou kunnen zijn is dat direct aan Maarten gemeld, en wij hebben hem vanaf dat moment zeer intensief begeleid. Wie mij niet gelooft moet het Maarten zelf maar vragen.

    Herman Ram
    directeur Dopingautoriteit

  • Ik heb vanmorgen met Maarten Stuivenberg en met de dopingautoriteit contact gehad. Bovenstaande verklaring bevat onbedoeld een ongelukkige bewoording waardoor een verkeerde indruk wordt gewekt van de gang van zaken. Loos alarm dus. De Dopingautoriteit heeft correct gehandeld. Laten we Maarten Stuivenberg veel sterkte wensen.

 • Niet zeuren, dit is business as usual, we hebben met zijn allen voor dit anti-doping-systeem gekozen (het werd en wordt door iedereen, dus ook tot voor een paar maanden door Maarten zelf ondersteund) Niemand die ooit zijn stem laat horen, totdat het te laat is …..bijvoorbeeld als je een keer slachtoffer wordt van het systeem. Collateral damage… wie ligt daar nu wakker van?

 • Dan toch nog even een simpel te beantwoorden vraag, wat was de tijd die er zat tussen de eerste dopingtest waarbij de atleet een verdacht hoge waarde van HCG liet zien, waardoor bij de DA de bellen gingen rinkelen, en het moment dat de atleet hiervan op de hoogte werd gesteld, een paar dagen, een paar weken of een paar maanden??

  • Een bizarre vraag, zeker gezien het feit dat ik al meldde dat de informatie ‘direct’ aan Maarten gemeld is. Van Dale geeft als betekenissen voor dat woord: ‘terstond’ en ‘ogenblikkelijk’. Mijn ervaring dat bijdragen aan fora verspilde tijd is, is weer bevestigd. Ik zal het niet meer doen.

   • Ten eerste is deze vraag niet specifiek aan Herman Ram gericht, er zijn ongetwijfeld meer betrokkenen die een antwoord gegeven zouden kunnen hebben. Ik heb deze bijdrage direct nadat ik de bijdrage van dhr. Ram las geschreven, weliswaar 7 uur uur nadat Herman Ram hem schreef! Het antwoord is van dhr. Ram is in ieder geval al veelzeggend genoeg.

   • Herman, toch zeker nuttig in dit geval, wat je ook zou schrijven, er blijven altijd mensen die dat niet begrijpen, dat maakt je antwoord niet minder nuttig.