In gesprek met Sondre Moen

Door: Rene van Zee

In het atletenhotel Raffl in Leifers bij Bolzano sprak ik met de Noor Sondre Moen, die morgen deelneemt aan de bekende Sylvesterloop : de 43de Boclassic. Sondre Moen liep voor velen toch wel verrassend begin deze maand een nieuw Europees Marathonrecord in Fukuoka in 2.05.48 en verbeterde daar het record van de in Kenia geboren Turk Kaan Kigen Özbilen (2.06.10) duidelijk. Moen had dit jaar in Hannover het Noorse record verbeterd (2.10.07),hij was daar licht geblesseerd en daarom viel zijn tijd wat tegen.

Hij heeft reeds een lange carriere achter zich. Reeds in 2008 werd hij in Brussel 2e bij de Europese Crosskampioenschappen. In 2011 werd hij Europees kampioen-23 op de 5000m in Ostrava ,gevolgd door een derde plaats bij het EK-Cross -23 in Velenje in hetzelfde jaar. Door kleine blessures stagneerde zijn carriere. Hij traint heel veel in Kenia liefst 223 dagen het laatste jaar. “Ik geef de voorkeur aan Kenia, omdat daar de minste afleiding is in tegenstelling tot Flagstaff of Zuid-Afrika. Wil je wat bereiken, dan moet je je focuseren op de sport in dit geval het lopen”.Veel steun van de Noorse atletiekbond krijgt hij niet: 11000 Euro…. „Ik moet dan ook nog kunnen overleggen, waaraan ik dat geld heb besteed“.

Gemiddeld trainde hij 168km per week.” Ik train af en toe in Europa in Sestriere en St Moritz”.Moen is ervan overtuigd, dat het trainen in Kenia alleen zin heeft, wanneer men daar lange tijd verblijft. Men moet er vroeg mee beginnen. Al denkt Moen, dat het niet afgeleid worden in Kenia een belangrijke faktor is. “Ik verblijf heel vaak bij Kerio View in Eldoret (Jean Pierre Fourier) of in het kamp van Lornah Kiplagat”. Wonen doet hij niet in een kamp van de Kenianen, omdat zijn maag hun voedsel niet verdraagt, hoewel hij met hen traint. “Het is belangrijk in de winter te crossen, je hoeft je dan niet teveel te concentreren op tijden. Er zijn teveel atleten, die veel indoor doen en dan soms beter in vorm zijn in de winter dan in het zomerseizoen”.

Op het programma voor het volgend jaar staat in ieder geval het WK Halve Marathon in Valencia einde maart en 10000meter recordpoging op 6 juni in Bislet. ” Ik twijfel nog over de rest van het seizoen. De marathon bij de Europese kampioenschappen in Berlijn is een optie. Het kan ook zijn, dat ik in Berlijn op de 10km start en dan in oktober nog een herfstmarathon loop. Er is een probleem: daar ik steeds meer last krijg van mijn linker hiel,heb ik besloten me te laten opereren. Dat kan na het EK in Berlijn, of na de herfstmarathon, afhankelijk wanneer ik de marathon loop”. Moen liep de laatste jaren veel wedstrijden in Nederland: Zevenheuvelenloop, CPC, Dam tot Damloop, Venloop, Schoorl, Montferlandrun, Warandeloop en Singelloop Utrecht. “Ik vind het heel leuk in mijn carriere veel verschillende wedstrijden gelopen te hebben. Ik denk erover na bij het EK Cross in Tilburg te starten en zo het Noorse team te ondersteunen”.Sinds september 2016 traint hij bij de bekende Italiaanse trainer Renato Canova,de samenwerking verloopt zeer goed. deed hij vroeger veel snelle trainingseenheden achter elkaar, nu gebeurt dat niet meer. Zijn lange duurlopen (een keer per week) zijn daarentegen van hoge kwaliteit. Sondre Moen,een gedreven atleet. Een verbaasde Canova: „ Dit jaar was hij in Sestriere op trainingskamp, huurde een appartement, woonde en trainde daar alleen…….“

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>