Sondre Nordstad Moen wint marathon Fukuoka in nieuw Europees record: 2u05’48”

De marathon van Fukuoka is gewonnen door Sondre Nordstad Moen. De Noor verraste niet alleen met de zege – hij liet onder meer voormalig olympisch kampioen Stephen Kiprotich achter zich – maar hij deed dat ook nog eens in een nieuw Europees record: 2.05.48.

Moen was naar Japan gekomen in de hoop onder de 2.06 te kunnen finishen, wat een forse verbetering van zijn persoonlijk record zou betekenen. Die 2.10.07 noteerde hij eerder dit jaar in Hannover. Maar na de 59.47 die hij in oktober op de halve marathon in Valencia liep, achtte hij het scherp gestelde doel realistisch. Lees hier verder

Zes jaar geleden, als 20-jarige interviewden we hem in Kenia. Destijds was Moen er voor de achtste keer en draaide toen al weken van 200km. In het interview vertelde hij hoe hij als 16-jarige al de 5.000m en 10.000m combineerde tijdens de nationale kampioenschappen. Ook wist Moen toen al dat de marathon zijn afstand was.

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • Staat een mooie uitleg van topcoach Renato Canova over hoe hij zo goed geworden is op letsrun.com
  Zijn halve marathon met 59:47 maakt een tijd van 2:05 wel logisch.
  In de omschrijving staat dat hij nu eens volledig heeft gefocust op hardlopen. Geen afleiding en alles aan de kant gezet. Hoop dat hij echt 100% clean is uiteraard.

  • Alex Bouwmeester

   Ik vind het wel degelijk verdacht.

   Inderdaad, bij een 59.X halve marathon staat een 2.05 marathon niet raar.

   Echter, hij loopt 4 jaar achter elkaar 62.X op de halve. Traint een half jaartje bij Canova en pats boem knal, hij loopt 59.X op de halve en gaat ook van 2.12 naar 2.05 in een jaar.

   Verder is de uitleg van Canova wel heel erg slap. “Westerse atleten zijn te lui/kunnen zich niet goed focussen. Dat kan alleen als je als een armlastige gaat wonen!” is zo ongeveer de helft van zijn betoog. De andere helft is “Hij heeft 200+ dagen op hoogte gewoond, daarom is hij nu zo goed” Hoeveel dat helpt is zeer twijfelachtig; maar in mijns inziens haalt dat niet 3 minuten van je halve marathontijd af.

   Ik ga niet zeggen dat hij dopet. Ik ga wel zeggen dat “er een statistisch relatief gezien grote kans is dat hij dopet” met de progressie die hij opeens laat zien.

   Ook ik hoop echter dat hij schoon is. Maar reden tot twijfel is er in ieder geval wel bij mij.

   (Waarom schoot Abdi niet omhoog in prestaties toen hij op hoogte ging wonen? Waarom lijkt dit “op hoogte wonen = winnen” alleen te werken in Afrika en niet bijvoorbeeld in Flagstaff of delen van Europa met 2000 meter hoogte?)

   • Omdat het effect van hoogte op iedereen anders is.

    Maar misschien nog wel belangrijker is de trainingsmethode (die blijkbaar anders is tov zijn voorgaande coach) kan beter aansluiten bij de atleet of niet. Zo zijn er atleten die beter presteren als ze minder trainen, anderen worden beter als ze juist meer lopen (bijvoorbeeld +200km per week). En zo zijn er nog tal van andere factoren die meespelen in de trainingsopbouw die een effect kunnen hebben op de progressie van een atleet.

    Tot slot wat Canova beweerd over armlastig wonen; Naast de verbeterde fysieke focus op eten/trainen/rusten
    zal ook de mentale focus, zowel in training als in wedstrijden, verbeteren. Ik ben geen psycholoog, maar dat mentale kracht/weerbaarheid belangrijk is, lijkt mij duidelijk.

    Dus simpelweg uitgaan van behaalde resultaten daar conclusies aan binden is natuurlijk goed en ‘straight forward’, maar de veranderingen in fysiologie en psychologie, die wellicht de betere prestatie kunnen verklaren, worden daar niet in opgenomen. En de vinger wijzen naar doping (niet op jou gericht, maar men/media in het algemeen), tja, twijfelen mag je altijd, maar zonder bewijs mag je niemand beschuldigen.

 • Door de decennia lange en eindeloze rij aan verhalen, positieve tests, schandalen en doofpotaffaires weet je als insider/kritische volger niet meer óf en welke topprestaties er schoon worden geleverd. Als alle stalen heel lang, voor altijd worden bewaard, en elke 4 jaar opnieuw zouden worden getest met de laatste methoden en apparatuur, dan rollen er steeds nieuwe gevallen uit. Is EPO niet door de Italianen in de wielrennerij geïntroduceerd?

 • Niets bijzonders.
  2017 Performance59:48 PlaceValencia, ESP Date22 OCT

  2016 Performance1:02:19 PlaceNice Date24 APR

  2015 Performance1:02:32 PlaceVenlo Date22 MAR

  2014 Performance1:02:59 PlaceOslo Date20 SEP

  2012 Performance1:02:48 PlaceVenlo Date25 MAR

  • Bart te Riele

   Tja, het is een opvallende progressie, dat is zeker. Maar is het ook een verdachte progressie? De gedachte dat progressie altijd geleidelijk moet gaan vind ik altijd een hele rare. Progressie gaat vaker in horten en stoten. Waarom kan een atleet die al vier jaar ‘stilstaat’ op de halve marathon. door een paar simpele accentverschuivingen (met dank aan een nieuwe coach) niet ineens gaan oogsten op al de arbeid die de jaren daarvoor zijn verzet?

   Natuurlijk mogen we kritisch zijn, en hoeven we ons geen illusies te maken: Het doping probleem is enorm. Tegelijk is niet iedere ‘progressie curve’ meteen verdacht omdat hij niet perfect parabolisch verloopt.

 • jeroen romeijn

  Onzin doping verhalen weer.

  Hij liep in juni 28,15 in Ostrava.
  In juli 13,20 Heusden.
  September 27,55 Praag
  Oktober 59,48 Valencia.

  Nu die marathon. Allemaal races waar doping controle zijn.
  Hij heeft zich dus niet verstopt. Neem aan dat voor erkenning records hij controle heeft gehad.

  Moet dus wel heel snel bewijs komen dat hij oneerlijk isgeweest lijkt me.

  • Want, in de wereld van jeroen zonder hoofdletters is een dopingtest 100% waterdicht. Geen positieve test, 100% clean, toch?
   Ookal beweren onder andere wielrenners dat ze honderden keren de tests fopten. Wat weten die bewilde uitslovers er nou van?

   Zulke progressie is bij Noren helemaal niet zo raar. Doen ze in wintersporten ook. Ineens domineren. En dan hoor je later dat ze zonder medisch attest hun dopingmedicijn op wel heel inventieve manier toegediend kregen, in geheim, met een dosis waar een paar nullen teveel in lijken te staan.
   2:05 is echt niet verdacht voor een blanke als het voor een zwarte normaal is.
   Misschien komt het gewoon minder vaak voor dat een serieus getalenteerde blanke eens echt volledig voor de sport leeft. Een trainerswissel kan dan veel helpen 😀
   Serieus, doordat blanken veelal veel te rijk zijn om echt heel hard voor een sport te willen werken, beginnen velen nooit aan échte topsport, hoe getalenteerd ze ook zijn. De lat ligt op de marathon hoog, met zoveel Afrikanen die het als enige kans zien op een beter bestaan, in een cultuur waar dat belangrijk is.
   Noren richten zich niet op zoveel verschillende sporten. Voetbal, lange latten, en een beetje atletiek. Als ze iets echt willen, kunnen ze er heel veel voor doen. En van huis uit krijgen ze mee niet bang te zijn voor een beetje zweet of ongemak door heftig weer. En de dokter? Die is en blijft de beste vriend, leren we uit recente dopinggevallen van Noorse Olypisch goudwinnaars. Want ze hebben wel de naam clean te zijn, geen land heeft zulke high profile dopers met recente strafmaatregelen tegen dopers. Martin Johnsrud Sundby en Terese Johaug. Totaal dominant op lange afstanden. En gepakt.

 • Ik vraag me oprecht af waar de grens voor twijfel ligt. Is dat 4 minuten progressie? Want bij 3 minuten van een Nederlandse atleet zegt niemand boe of bah.

  Of past zo’n 2.05 gewoon niet in het plaatje, omdat we in Nederland 2.11 al fantastisch vinden?

  • Alex Bouwmeester

   Het hangt er vanaf waar deze 3-4 minuten progressie plaatsvinden ten opzichte van het wereldrecord bijvoorbeeld. Een atleet die van 40 minuten op de 10 kilometer naar 36 gaat in een jaar is niet raar. Een atleet die van 31 naar 27 gaat wel.

   Moen ging in een jaar van 62.X naar 59.X waar 58.X het wereldrecord is. Zo’n verbetering in één seizoen, zeker als het de vorige 4 seizoenen niet is gelukt, is “opvallend”; laat ik het zo verwoorden. Zelfde geldt voor zijn marathontijden.

   Het is opvallend omdat het (een progressie als deze) verder (bijna) nooit gebeurd, zeker met westerse atleten. Daarnaast zijn we al té vaak op eenzelfde manier verraden door atleten. Ik herinner mij nog goed dat een aantal Turkse dames opeens heel sterk werden in 2012 op de 1500 meter… Lieten ook gigantische progressie zien en domineerden op de spelen opeens. “Ja een andere trainer/coach en daarom zo goed”. Jaren later bleek, oeps, ze hadden gesnoept.

   Ik zeg niet dat Moen dopet, overigens. Ik zeg wel dat ik niet mijn hand in het vuur voor zijn “clean-ness” zou doen.

   Dan over doping tests, en specifiek voor Jeroen. Als ik een doper zou zijn en ik wist dat ik bepaalde wedstrijden ging doen; zou ik daar pas aan de start staan als ik wist dat de doping niet meer in mijn lichaam te vinden was. Doping kan op meerdere manieren worden gebruikt. De Russische Sochi manier was om gewoon tot de kieuwen gedopet mee te doen aan de Spelen. Oplossing voor het probleem: De dopingcontroles faken door vieze stalen de vervangen door schone.

   Een andere manier van dopen is door het alleen tijdens het trainen te gebruiken. Je kan zo harder trainen en sneller herstellen; kortom veel meer trainingsarbeid verrichten. Daarna goed taperen en voila, super-jij staat aan de start voor een super-prestatie. Zonder al te veel risico om gepakt te worden door de dopingcontrole waarvan je weet dat die er gaat komen, omdat je natuurlijk een week voor de wedstrijd gestopt bent met het toedienen van doping en het nu niet meer te vinden is in je lichaam.

   Daarnaast zijn dingen als bloedtransfusies überhaupt niet/nauwelijks te vinden in een dopingcontrole. Hier kan je alleen op de lange termijn grote afwijkingen zien (lange termijn = jaren, meestal, voordat er genoeg bewijs is verzameld). Hier worden de zogenoemde “bloedpaspoorten” voor gebruikt.

   Dan nog de record-erkenning. Volgens mij moet je in Nederland (bij de Atletiekunie) binnen 72 uur getest zijn na het behalen van je record om het geldig te laten verklaren? 72 uur… het is bijna een grapje hoe niks dat uitmaakt wat betreft het pakken van atleten die smerig zijn.

 • @jeroen los van het feit dat je waar hebt dat er wel eerst bewijs moet zijn, heb jij dan echt niet enige twijfels bij deze cijfers? 4 jaar blijven hangen rond de 1.02. en dan ineens zo’n enorme sprong. Je hoeft niet uit te spreken dat hij wel schuldig moet zijn, maar een ontwikkeling als dit vind je verder gewoon? Ik snap dat niet.

 • Het Gehiem van Canova is dat Moen 50dagen alleen in Sestriere in een appartement zat. Volkomen rust en geen afleiding en alleen focus op het hardlopen. Zou Moen de afgelopen 4 jaar een drukke baan gehad hebben? En was het lopen alleen maar een beetje hobby en leefde hij er totaal niet voor?

  Bijzonder.

  • Dat is helemaal geen geheim, ga naar Iten of Ethiopie en merk het verschil. De kunst is om je vertrouwde omgeving te verlaten zodat je jezelf afsluit van alle afleiding. Geen sociale verplichtingen, geen dingen te regelen, geen zorgen, niet nadenken over wat je gaat eten tijdens je duurloop, elke meter raak, geen angsten, geen verlangens, geen notificaties, geen fomo. Probeer het maar eens, bijna niemand is bereid zo te leven als Moen.

 • Overigens lijkt nice (de 1.02.19) mij niet een bijzonder snelle marathon, hoewel het parcours redelijk vlak lijkt. Lange rechte weg langs rivier. Zal wel eind april behoorlijk warm zijn daar. Half minuutje eraf?

 • Weia Reinboud

  Die jongen was heel jong al heel snel, 8:12 op 3km op zijn 17e. Hij liep hier in Nederlandse wedstrijden ook velen eraf, toch? Als hij nu pas de echt snelle tijden loopt, heeft hij het blijkbaar een zwik jaren niet zo goed aangepakt. Veelloper?