Chumo en Munanu winnen Montferland Run

Tijdens de 22e editie van de Pfixx Solar Montferland Run heeft Michel Butter zijn eerste wegwedstrijd gelopen sinds zijn spectaculaire 6e plaats in de New York Marathon, op 5 november 2017. Hij legde de 15 kilometer af in 46 minuten en 51 seconden. De wedstrijd werd gewonnen door de Keniaan Victor Chumo in 43 minuten en 23 seconden. Tweede en derde werden zijn landgenoten Alfred Barkach en Noah Kipkemboi. Bij de vrouwen werd de overwinning opgeëist door de Keniaanse Mary Munanu, in 49 minuten en 8 seconden. Tweede werd de Ugandese Stella Chesang op 1 minuut 19 seconden, derde werd Ruth van der Meijden uit Groesbeek. De veelvuldig Nederlands kampioene had een achterstand van 2 minuten en 47 seconden op de winnares. Ondanks de sterke bezetting kwamen de parcoursrecords niet binnen het bereik van de topdeelnemers door de kille weersomstandigheden. Ofschoon er weinig wind was, was het waterkoud bij temperaturen net boven nul.


 
Bij de mannen stond een sterk deelnemersveld aan de start. De Keniaanse marathonloper Daniël Wanjiru brak eerder dit jaar internationaal door met zijn indrukwekkende overwinning in de London Marathon. Andere toplopers waren diverse andere Kenianen en de Brit Luke Traynor. Nadat om 12.00 uur het startschot was gegeven vormde zich al snel de kopgroep met daarin alle internationale favorieten, en ook de Nederlander Mohamed Ali. Tot in de aanloop naar de steilste klim in het parcours, de Peeskesbult na 7 kilometer, kon hij de kopgroep goed volgen. Aan de kop van de wedstrijd bleef het viertal Kenianen tot aan de laatste kilometer bij elkaar om vervolgens om de winst te strijden. Na Mohamed Ali kwam Ronald Schröer als tweede Nederlander over de finish in 46 minuten en 19 seconden. Michel Butter werd de derde landgenoot. 
 
Bij de vrouwen liep de Keniaanse Mary Munanu vanaf de start weg van de overige deelneemsters en bouwde gestaag een voorsprong op. Stella Chesang uit Uganda en Ruth van der Meijden completeerden het podium. Vooraf waren de verwachtingen hoog gespannen door de komst van de Ethiopische Olympisch en Wereldkampioene en wereldrecordhoudster op de 10.000 meter Almaz Ayana. Ze was afgereisd naar Nederland om haar marathonambities voor 2018 mede gestalte te geven. Door ziekte was ze helaas niet in de gelegenheid om van start te gaan. Ook de Nederlandse marathonloopster Kim Dillen kon door ziekte geen acte de presence geven. Tijdens de marathon van Berlijn, in september 2017, heeft zij zich geplaatst voor de Europese Kampioenschappen, in de zomer van 2018 eveneens in Berlijn.

Uitslagen
MANNEN
 
Pl Naam                           Land/Vereniging           Tijd
— —————————— ————————- ——-
 1 Victor Chumo                   Kenia                       43:23
 2 Alfred Barkach                 Kenia                       43:24
 3 Noah Kipkemboi                 Kenia                       43:27
 4 Daniel Wanjiru                 Kenia                       43:34
 5 Luke Traynor                   Groot-Brittannië            43:44
 6 William Wanjiku                Kenia                       44:09
 7 Philemon Kacheran              Kenia                       44:17
 8 Jiksa Tadesse                  Ethiopië                    45:59
 9 Mohamed Ali                    Nederland                   46:02
10 Ronald Schröer                 Nederland                   46:19
11 Michel Butter                  Nederland                   46:51
12 Daan Reintjes                  Nederland                   47:43
13 Yahala Awal Aman               Argo                        47:46
14 Aggrey Agaba                   Uganda                      47:59
15 Kalid Amin                     Triathlon                   48:10
 
VROUWEN
 
Pl Naam                           Land/Vereniging           Tijd
— —————————— ————————- ——-
 1 Mary Munanu                    Kenia                       49:08
 2 Stella Chesang                 Uganda                      50:27
 3 Ruth van der Meijden           Nederland                   51:54
 4 Jacelyn Gruppen                Nederland                   52:26
 5 Lesley Smit                    Nederland                   54:18
 6 Jessica Oosterloo              Nederland                   54:32
 7 Marije Peters                  Nederland                   55:39
 8 Christine Venhuizen            Nederland                   55:46
 9 Saskia van Vugt                Phoenix                     55:48
10 Mireille Baart                 Nederland                   56:11

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>