Directeur topsport atletiekliga over niet-selectie Kimeli voor EK: “Vorm is er gewoon niet”

Max De Vylder, technisch directeur topsport van de Vlaamse Atletiekliga, heeft dinsdag een woordje uitleg gegeven bij de selectie voor het EK veldlopen die maandag bekendgemaakt werd. Hij verdedigt de niet-selectie van Europees beloftekampioen Isaac Kimeli, die maandag zwaar ontgoocheld reageerde.

“We moeten een inschatting maken wie er in aanmerking komt voor top twintig, en dat is in het veld niet zo eenvoudig als op de piste”, steekt De Vylder van wal. “Ik denk dat vooral de uitslag in Roeselare verrassend was en niet zozeer onze selectie. Het is met pijn in het hart dat we Kimeli moeten thuislaten, maar zijn vorm is er gewoon niet. Voor Lander Tijtgat geldt dat hij nog net binnen een aanvaardbare marge van Soufiane Bouchikhi finishte.” Lees hier verder

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

  • Steven Pauwels

    Is de vorm er niet of is het beleid er niet? Men stelt eerst selectiecriteria op die er geen zijn. Men houdt hoegenaamd rekening met (i) De resultaten in CC Roeselare (ii) Alle andere crossen eerder dit jaar. (iii) Resultaten uit het zomerseizoen. Vervolgens laat men de atleten een schijnselectiewedstrijd lopen. Hierna maakt men willekeurig een selectie met een raad die in de verste verte niet voldoende onpartijdig is. (Ik wil van niemand zeggen dat hij/zij zijn/haar positie in de commissie misbruikt maar simpelweg dat het ongehoord is dat er dergelijke belangenvermening word toegelaten op dat niveau.) Ondanks de absurd vage selectiecriteria slaagt men er nog niet in deze te respecteren. Bovendien worden drogredenen voorgelegd zoals “we hebben geen geld om volledige ploegen te sturen”. De kostprijs per extra atleet is na tussenkomst van European Athletics nog geen €100 (,een prijs die de atleten bovendien zelf nog willen betalen.) Deze grote jaarlijkse Novembershow eindigt steeds met een verontwaardigd bestuurslid dat een publiek statement maakt waarin hij zijn verbazing uit en zegt dat de verliezers niet moeten huilen. Mijnheer Max slaat de bal volledig mis door te stellen dat het gaat om wie geselecteerd is en wie niet. Het gaat al jaar en dag over de selectieprocedure en niet de selectie zelve. Enige zelfkritiek is hier wel op zijn plaats denk ik. De enige correcte manier van handelen is evolueren naar een systeem waar het aantal plaatsen per categorie vooraf bepaald is en in Roeselare enkel nog maar gelopen moet worden. Zodat onmiddellijk na de aankomst de selectie bekend is. Als een bond bij haar selectiecriteria de deur op een danig grote kier moet laten openstaan om nadien manipulaties te kunnen doorvoeren, geeft ze eigenlijk haar eigen wanbeleid toe.
    Het is tijd voor verandering.