Atletiek gooit format volledig op de schop


foto: Dean Mouhtaropoulos/Getty Images

De Europese atletiekfederatie wil bij de Europese Spelen van 2019 een volledig nieuw wedstrijdformat invoeren, dat nu al wordt beschouwd als de toekomst van de atletiek. Gemengde teams van dertig landen gaan vijf dagen lang op tien onderdelen de strijd met elkaar aan. De wedstrijden duren niet langer dan twee uur per dag en er is sprake van een knock-outsysteem, dat eindigt in een finale. Slotstuk vormt een achtervolging in estafettevorm, genaamd ‘The Hunt’. Lees verder op Telegraaf.nl

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 • En mogen we dan ook wat valkuilen in de baan die spontaan open gaan en mogen tegenstanders de atleten beschieten met een waterkanon?

  Als we de sport toch gaan verkrachten om er alleen maar entertainment van te maken kun je van atletiek net zo goed een Takeshi’s castle maken.

  • Tien onderdelen in vijf dagen. Hoe moet ik me dat voorstellen?
   Ja, dit wordt een heel merkwaardig circus en daar zit de ware atletiekliefhebber niet op te wachten. De meeste grote atleten vermoedelijk ook niet. Die kijken liever uit naar het WK dat jaar.

   • Bas van Dam

    Ik denk dat het 10 onderdelen per dag zijn en dat 5 dagen lang? Ben benieuwd wat er dan gebeurt met, pakweg, de 5000 meter of een andere midden-lange afstand of zijn die afstanden niet populair? Maar goed, teruggaan naar max 10 onderdelen zal uiteindelijk ook op de echte grote wedstrijden zoals het OS gaan gebeuren en dit lijkt me een mooi proef-balonnetje.

 • Elke verandering begint met een beweging, dat is een feit. Maar of elke verandering of vernieuwing goed is is nog maar de vraag. Als “ouwe zak” merk ik dat ik van tradities houd en atletiekwedstrijden hoeven van mij geen “pretpark” te worden.
  Voor mij zijn de atletiekwedstrijd er in de eerste plaats voor de atleet en daarna pas voor de toeschouwers.Je ziet in elke sporttak de belangen van de commercie steeds groter worden en soms is dat ook begrijpelijk om dingen nog te kunnen realiseren.
  Maar ik hoop dat “de atletiekwereld zijn “oervorm” niet laat verkwanselen”en zijn tradities in zal ere houden. En dan als laatste opmerking nog dit. Het is voor mij onbegrijpelijk dat het onderdeel polsstokhoogspringen geen deel uit lijkt te gaan maken van de nieuwe opzet van de Europese Spelen in in 2019. Een van de meest spectaculaire onderdelen van de atletiek op een zijspoor gezet, te veel romp slomp?

 • Hoewel ik de noodzaak van verandering zie komt dit me allemaal nogal circusachtig over. Dat lijkt me niet de kant die de atletiek op moet gaan. Aantrekkelijker en kortere programma’s; o.k. Maar volgens mij kan dat wel op betere manieren. Bij kortere programma’s denk ik aan schrappen van een aantal minder populaire disciplines. Ik denk dan aan steeple, 10 km, 400mh, kogelslingeren, hss. Daarnaast lijkt een gemengde 4x400m me een prima idee. Meerkampen mooeten een zeven en tienkamp blijven maar waarom die hunt op het laatste afsluitende nummer niet implementeren. De buitenstaander ziet dan meteen hoe het er voorstaat tijdens de race qua klassering. Daarnaast zou je voor een sneller verloop kunnen denken aan max 5 pogingen bij hoog en polshoog. Als compensatie voor het schrappen van de steeple en 10k zou ik een trailrun als vast onderdeel toevoegen. Mooie beelden in de ruige natuur i.p.v. doodsaaie 25 rondjes of kunstmatige hindernissen op een atletiekbaan. Wat denken jullie dat er veranderen kan om de sport aantrekkelijker (en sneller) te maken?

  • Atletiekliefhebber

   Wat jij saai vindt.. het is jouw mening. In mijn omgeving ken ik veel mensen die het prachtige onderdelen vinden. Wie zijn jullie om voor atleten te bepalen dat ze in de toekomst geen 10km op de baan meer kunnen lopen tijdens een OS. In Kenia is dat trouwens het noodnummer en niet de 100 meter. Even de oogkleppen afdoen. Zou het toevallig kunnen dat je nooit een 10 000 hebt gelopen? Want dan is het makkelijk praten. Commercie is waan van de dag en hoort never ever de atletiek te bepalen. Zeker niet de westerse Commercie, want naar de mening van Afrika wordt niet geluisterd.. levert te weinig op in het kapitalisme. Of is het kapOtalisme?

   • @Atletiekliefhebber Het is gedeeltelijk mijn mening.en ik bepaal niks. Laten we daar heel duidelijk in zijn. Ik noem mezelf ook atletiekliefhebber en wat mij betreft hoeft er bijna niks te veranderen. Maar ik, jij en andere mensen hier op dit forum zijn niet de maatstaf en daarom moet je verder durven kijken. Ik heb de sport atletiek de laatste 30 jaar qua algemene publieke belangstelling zien teruglopen. Daar kun je je ogen wel voor sluiten en star alles laten zoals het is maar daar ga je de sport niet mee vooruit helpen. Zonder belangstelling van de commercie geen toekomst voor de sport! Misschien heb jij op dat punt (niet op een vervelende manier bedoeld!) wel oogkleppen op en wil je die ongemakkelijke waarheid niet inzien. De nummers die ik opnoem lijken mij een breder pubiek minder aan te spreken maar dat is puur een inschatting. Als vergelijking; wie zit er (buiten een handjevol Nederlanders) mondiaal te wachten op een 10km bij het schaatsen?

  • Bas van Dam

   Geert; ik begrijp dat baanatlete een 10000 meter saai vinden maar om dat nou af te schaffen? Een 10km buiten is dan wellicht een verstandiger alternatief. De meerkampen zijn voor de liefhebbers aardig maar ik zou eerder polshoog laten bestaan dan een meerkamp. Sneller is zoals ik al aangaf vooral door afschaffen van onderdelen (200m, 800 of 1500, 5000 of 10000, meerkampen en misschien HSS en Kogelslingeren).

   • @Bas Zie mijn schrijven boven over die 10.000m. Tijden veranderen en de aandachtspanne van een gemiddelde kijker is steeds korter. Sprintnummers zijn niet voor niks mondiaal gezien veel populairder dan een 10k. 800 of 1500m schrappen zou ik zeer jammer vinden. Waarom kun je niet voor de grote toernooien het aantal starters sterk inperken? Series en dan meteen finale lijkt mij voldoende. Polshoog en meerkampen zou ik nooit afschaffen.maar daar komt een persoonlijke voorkeur bij kijken als ik heel eerlijk ben 😉 Daarom mijn optie van max 5 pogingen bij hoog en polshoog en een “hunt” bij de 800/1500m waarbij het publiek tijdens de wedstrijd de klasseringen kan volgen.

 • Weia Reinboud

  Er zijn zat sporten waar een match heel lang duurt en waar het storm loopt qua toeschouwers. De laatste rondes van een grand slam tennis, grote snookerwedstrijden, noem maar op. Dus als je wilt vernieuwen dan moet je zorgen dat je twéé formats hebt, een kort en een lang, dan pas bedien je iedereen. Of misschien nog wel meer formats. Het voorstel hier komt op mij als een kleuterpartijtje over, dus ik ben juist voor uitwerking van het klassiekere format. Dat kan ook best wel beter.

 • Atletiek richt zich in alle opzichten op atleten. Dat is een kleine groep.

  Ik krijg niet het idee dat je met dit format ineens de niet-atleten gaat trekken en ik twijfel of de baanatleten dit vaker dan 1 keer gaan bezoeken.

 • paul wernert

  Ik denk niet dat de pijn in de atletiek ligt bij de kampioenschappen, eerder bij de eendaagse wedstrijden. Bij die DL-wedstrijden zie je de laatste jaren op tv veel angstvallig lege plekken in die stadions. Hoeveel komen er in Hengelo kijken? Lang niet meer zo veel als voorheen. Terwijl de opkomst bij kampioenschappen nog wel zeer bevredigend kan zijn; atletiekliefhebbers komen dan ook van heinde en verre. Een nieuw format zou dan ook eerder ontwikkeld moeten worden voor die eendaagse wedstrijden. Wat de EAA nu ontwikkelt komt wezenloos over, vind ik.

  • @Paul Ik denk dat je beeld van grote kampioenschappen enigszins vertroebeld is door het laatste WK in Londen. De UK is een echt atletiekland en dat zag je terug. Kijk je naar Rio dan was het triest qua sfeer en publieke belangstelling en veel atleten klaagden hier ook over volgens mij. Er moet wat veranderen. Face it zou ik zeggen!

   • paul wernert

    Valt wel mee, Geert. OS 2016 was sowieso een slecht toernooi, vele sporten hadden te kampen met lege tribunes. Bij de grote atletiektoernooien in andere jaren, was het aantal toeschouwers zeer behoorlijk te noemen.

 • Hans van Kuijen

  Als meerkamp specialist heeft European Athletics mij gevraagd om deel te nemen aan een workshop m.b.t. de mini-athlon welk een van de 10 onderdelen zal vormen van deze wedstrijd. In eerste instantie had ik grote twijfels of ik aan deze workshop zou deelnemen, omdat ik van mening ben en was dat deze mini-athlon weinig of niets te maken heeft met welke meerkamp vorm dan ook.
  Na overleg met de meerkamp expert groep, bestaande uit Konrad Lerch, Walter Weber (beiden van de Hypo meeting in Götzis), Frank Zarnowsky- USA, Rooney Magnusson-SWE en ik hebben we toch besloten dat ik zou deelnemen aan de workshop welke gisteren werd gehouden in Lausanne (toevalligerwijze slechts 400 meter verwijderd van de plaats waar het IOC gelijktijdig vergaderde over de uitsluiting van Rusland aan de OS).
  De enige reden waarom ik aan de workshop deelnam was dat ik van mening ben dat elke mogelijkheid om de meerkampers een extra podium en naambekendheid te geven moet worden benut. Met dit uitgangspunt heb ik dan ook deelgenomen aan de workshop hopende dat mijn aanwezigheid en inbreng in de toekomst voor de meerkamp en de atleten positief uitvalt en betere promotie, naamsbekendheid en financiële mogelijkheden voor hen zal brengen. De workshop bestond uit 10 deelnemers met naast medewerkers en een externe consultant van European Athletics ook vertegenwoordigers van tv en organisatie ook oud meerkamper Mikk Papapill-EST, voormalig Europees indoor kampioen 7-kamp, die in deze workshop volledig mijn gedachten onderschreef.

  Na de introductie werd mij direct duidelijk dat het bovenstaande artikel over dit onderwerp erg tendentieus is geschreven en ver van de waarheid af staat. Er is in het geheel geen sprake van vervanging van de huidige atletiek vormen, alle bestaande wedstrijden en kampioenschappen zullen normaal blijven bestaan en gehouden. Enkel is er sprake om bij de European Games in 2019 in Minsk eenmalig een alternatieve landenwedstrijd te houden, waarbij het uitgangspunt is om de jeugd te laten zien wat atletiek nog meer inhoudt dan wat ze op tv zien. Met name zal hier ook naar voren komen wat er op training en in de club gebeurd om uiteindelijk te komen tot betere prestaties op de klassieke onderdelen. In deze context wordt deze, eenmalige(?), wedstrijd gezien als Dynamic New Athletics (DNA) en hoopt men slechts dat de interesse van de jeugd voor atletiek een boost zal krijgen. De European Games zal enorme TV aandacht krijgen en het is belangrijk dat de atletiek sport hier ook van profiteert. Gezien de bestaande TV en overige contracten kon/mocht European Athletics niet deelnemen aan deze wedstrijd met een wedstrijd in welke bestaande vorm dan ook. Uiteindelijk is de organisatie in Minsk en EOC accoord gegaan met deze alternatieve wedstrijdvorm, waarvoor de reis- en verblijfkosten van 750 deelnemers en begeleiders volledig door de organisatie worden betaald.
  De top 30 Europese landen zullen dan ook worden uitgenodigd om met een team deel te nemen (selectie geschiedt volgens de uitslag van het European Team kampioenschap 2017). Bonus voor European Athletics is: geen financieel risico en enorme extra publiciteit voor de atletiek sport.