Weer terug bij de Loket.nl Warandeloop in Tilburg [ Door: René van Zee]

Na vele jaren afwezigheid  was het weer tijd voor een bezoek aan de Warandeloop in Tilburg. Er was nog  een reden om naar Tilburg af te reizen. Voor de tweede maal in de geschiedenis van de Nederlandse Atletiek vinden na 2005 de Europese Crosskampioenschappen 2018 plaats in Tilburg. In 2005 werd het EK Cross in Tilburg een groot succes, zowel organisatorisch als sportief met een overwinning van Lornah Kiplagat bij de vrouwen en een derde plaats van Susan Kuijken bij de junioren.

De Warandeloop vond dit jaar voor het eerst niet in de Oude Warande plaats: het evenement week uit naar het terrein van het Safaripark Beekse Bergen, waar volgend jaar het EK Cross wordt gehouden. De Beekse Bergen beschikken  over een uitstekende infrastructuur. Het was een goed idee de Warandeloop dit jaar te laten plaats vinden op het nieuwe EK parcours: een prima testcase. Met heel veel mankracht werd de laatste weken een schitterend en zwaar parcours opgebouwd. De organisatie van de Warandeloop en van  het EK 2018 is zeer ervaren: Frans Heffels, Bart Vennix en Cees van Loon hebben al jaren de touwtjes stevig in handen en waren ook  bij het succesvolle EK in 2005 de drijvende krachten. Over het resultaat van het nieuwe parcours kan men zeer tevreden zijn. Door de overvloedige regen was het parcours zeer zwaar. Het evenement is uitgegroeid tot een van de grootste crossen in Europa. Het is zelfs een driedaags evenement geworden met 6000 deelnemers. Een  aantal jaren geleden heeft de Warandeloop gekozen voor een Europees veld zonder Afrikaanse atleten. Dat wil niet zeggen, dat er geen sterk veld aan de start stond. Er kwamen vele sterke Europese  lopers naar Tilburg. Enkele landen hielden  hier hun selectiewedstrijd voor het komende EK in Samorin op 10 december: o.a. Duitsland, Zwitserland, Zweden en Nederland. Met 70 starts over drie dagen verdeeld ,stond de organisatie voor een zware opgave, die zonder problemen gemeesterd werd…
 
Mannen
Bij de mannen won de Zweed Napoleon Solomon (23),voor de Duitser Richard Ringer en Khalid Choukoud, die verrassend goed voor de dag kwam. De Zweedse atleet Solomon werd vorig jaar bij het EK Cross in Chia (Italie) 6e.en bij de Warandeloop 2e.  Richard Ringer werd vorig jaar derde op de 5000m bij het EK in Amsterdam. Hij zegevierde in Tilburg in 2015. Choukoud: “Ik hou van zware parcoursen en ik denk op dit parcours bij het EK volgend jaar hoog te kunnen eindigen”. De overige Nederlanders konden op dit zware parcours geen rol van betekenis spelen. Bart van Nunen< 23 werd 20e, Michel Butter volgde na zijn uitstekende prestatie bij de NewYork Marathon als 23e.Hij verdient een compliment door toch in Nederlands grootste cross aan de start te verschijnen! Noah Schutte <23 volgde kort na Butter als 24e.

Vrouwen:
De organisatie kreeg een domper te verwerken: om uiteenlopende redenen kwamen Jip Vastenburg, Sifan Hassan, Susan Krumins en Maureen Koster niet aan de start. Bij de vrouwen zagen we een zeer spannende wedstrijd. Ik heb maar zelden gezien,dat vier vrouwen binnen drie! sekonden over de finish kwamen:  de Zweedse Meraf Bahta  won in 28.41 voor de winnares van vorig jaar de Zwitserse Fabienne Schlumpf in 28.43, de Duitse Elena Burkard  in 28.43 en de Poolse Katarzyna Rutkowa in 28.44..  Met een achtste plaats werd Andrea Deelstra beste Nederlandse, net achter de Duitse Fabienne Amrhein, die vorig jaar 11e  werd. Anne Luiten werd 12e en Ruth van der Meijden 14e.

Wie de crossjeugd heeft, heeft de toekomst.
Bij de A-meisjes beschikt Nederland op dit moment over drie sterke meiden. Dat was terug te zien in de uitslag. Roos Blokhuis werd in een prachtige wedstrijd eerste voor Jasmijn Lau en Roos Doorwaard.De laatste twee waren overigens bij het EJK in Grosseto zeer succesvol. Deze drie meisjes, aangevuld met Jasmijn Bakker kunnen een sterk team vormen, dat ook bij  het ploegenklassement in Samorin hoge ogen kan gooien. Bij de Jongens B viel vooral de sterke winnaar Stan Schipperen op.

Scouting.
Zaterdag kwam de jongere jeugd aan de start. Liefst 58 AC Duffel atleten waren uit Duffel naar Tilburg gekomen.Van de Belgische bond was Paul Theys aanwezig, maar ook bekende trainers als Andre Boonen en Marc Nevens toonden interesse. Niemand van de  Atletiekunie was aanwezig…. .Juist in die leeftijdscategorie  is het van groot belang talenten te scouten. …

Resumee
Ik heb drie dagen Warandeloop bekeken. Wie een dergelijk evenement zo kan organiseren ,verdient heel veel respect. De Warandeloop heeft met recht het EK toegewezen gekregen. Het is voor de Nederlandse Cross van groot belang, dat de Atletiekunie een crossbeleid op poten gaat zetten met daarin verwerkt de know how van Tilburg!!!!!.
 
 

Beantwoord

Het is toegestaan de volgende HTML tags en attributes te gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>